10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü…

Adı çalışan gazeteciler günü ama kutlayanlar gerçekten çalışan gazeteciler mi?

Gazeteci kimdir? Ne iş yapar? Neye hizmet eder?

Gazeteci, olayları tarafsız ve yorumsuz bir şekilde okuyucusuna/izleyicisine/dinleyicisine aktaran kişidir. Yaptığı ve yapacaklarıyla toplumun güvenini kazanmış, dost meclislerinde söylediklerine kulak verilen bir meslek mensubudur. Kamu yararına hizmet etme gayreti içerisindedir ve öyle de olmalıdır. Düşüncesinde kesinlikle art niyet, yalakalık olmamalıdır. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demesini gayet iyi bilmelidir ve mesleğini bu eksende yürütmelidir.

Gazeteci aslında eleştirmendir. Doğruyu da eleştirir, yanlışı da eleştirir. Mesleğinin doğası gereği bunu yapmak zorunda/bilincindedir. Evet doğrularda eleştirilebilir. Eleştiri sadece olumsuz olarak algılanmamalıdır.

Uluslararası, Ulusal ve yerel ölçekte meslek mensubu olan gazeteciler içerisinde belki de en önemlisi yerel gazetecilerdir. Yerel basın kendi kentinden eleştiriye başlamalıdır ki, ulusal ve uluslararası ölçekte yanlışlar düzeltilsin, doğruların üzerine yenileri eklensin.

Gazetecilik aslında biraz da sıkıntılı bir meslektir. Önüne gelen, istediği gibi medya patronu olabilir. O kadar basit ki bir dilekçe ile gazeteci olunabilir. Hoş, teknolojide gelinen son noktada özellikle internet gazeteciliğinin yaygınlaşması ile dilekçeye bile gerek kalmadan gazeteci olabiliyorsunuz.

Bu meslekte, bir eczacılık, bir mühendislik, mimarlık, berberlik ve veterinerlik gibi (sayıları daha da çoğaltılabilir) herhangi bir diploma, herhangi bir belge aranmamaktadır. Tahsil durumunuzun, yaptığınız işin bir geçerliliği yoktur bu meslekte.

Hal böyle olunca da özellikle yerel ölçekte gasteciler türemeye devam edecektir. Evet gasteciler yazdım. Çünkü meslekle uzaktan yakından alakası olmayan herkes gasteci olabilir. Önemli olan gazeteci olabilmektir.

Özeleştiri yapıyorum, kimse üzerine alınmasın da demeyeceğim. Üzerine alınmak isteyen alınır, alınmak istemeyen de zaten kendini çok iyi bilir.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Evet ama kutlayanlar hep gasteciler… Gazeteci haber peşinde koşarken, gasteci mangır peşinde koşmaktadır…

Gazeteci gündem yaratmaya çalışırken, gasteci gündem dışı nemalanma peşindedir…

Gazeteci haberi değeri olduğu için yaparken, gasteci sonunda bir çıkarı olduğu/olacağı için yapmaktadır…

Gazeteci memleketini düşünürken, gasteci çantasını düşünmektedir…

Daha neler söylenebilir ama ben az söyleyeyim siz fazla anlayın. Ne demek istediğimi anlayan anladı zaten… Anlamayanlara da anlayanlar anlatsın. Ya da zahmet etmesin…

Gazetecilerin haberleriyle meşgul olmaya devam ettiği, mesleklerini en iyi şekilde icra ettiği, gastecilerden uzak günlerin gelmesi umuduyla tüm gazeteci meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutluyorum.