Mersin; tarım, turizm, lojistik, liman, sanayi kenti diye yıllardır söylenir. Söylenir ama kimse oralı olmaz. Kent merkezi çarpık yapılaşmanın kirliliği içinde kaybolmuşken adeta yeniden doğmak için haykırıyor…

Trafik keşmekeşi, hava almayan evler, büyük binalar arasında kaybolmuş gecekondular, virane evler…

Bir yanda yeniden yükselen son model yapılar, bir yanda depreme dayanıklılığı kaybolmaya başlamış binalar ve bir yanda da Mersin tarihini yansıtan malikaneler…

Bir yanda tarih kokan diğer yanda çarpık yapılaşan bir kent…

Kent merkezindeki tarihi dokuya yıllar sonra bir el atan oldu nihayet… Akdeniz Belediye Başkanı Sayın M. Mustafa Gültak tarihi Mersin evlerinde restorasyon projesini hayata geçirdi. Yine tarihi bir mekanda Mersin’e İz Bırakanlar Müzesi’ni oluşturdu.

Daha sonra kentte bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattı. Yerinde kentsel dönüşüm projesi ile öncelikle Mersin’in doğudan girişi olan Çay Mahallesinde TOKİ marifeti ile 22 bloktan oluşan 429 konut, 44 ticarethane ve sosyal donatı alanlarının yer aldığı proje başlatıldı ve nihayete erdirildi. Örnek olarak gösterilen bu projenin ardından kent merkezinde Barış ve Bahçe Mahallelerinde yerinde kentsel dönüşüm başladı.

Diğer hizmetleri saymaya gerek yok konumuz kentsel dönüşüm ve tarihi mekanlar…

İşte hayata geçirilen ve Mersin’e yeni bir vizyon kazandıran bu projeler Başkan Mustafa Gültak’a birincilik ödülü getirdi. Başkan Gültak’a dedik ama aslında Mersin’e demek daha doğru olur.

Kent ve Başkan Dergisi tarafından düzenlenen Kent ve Başkan 2022 Ödülleri’nde, 1391 belediye arasında yapılan halk oylaması sonucunda Akdeniz Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi” şampiyonluğa uzanarak birinci oldu.

Kayseri’de düzenlenen törende tüm Mersin adına ödülü alan Akdeniz Belediye Başkanı Sayın M. Mustafa Gültak’ı Mersin’e bu haklı gururu yaşattığı için kutluyorum.

Bu ödüle ne derece layık olduğunu gösterdi ve göstermeye de devam edecek…

Mersin’in kenti düşünen yöneticilere her zaman ihtiyacı var…

Teşekkürler Sayın Gültak…