Yazılarımı ve klashaber.com gazetesini sürekli bir şekilde internetten okuyan sevgili okuyucum Sayın Cavit BAHTİYAR (Mersin Balkan Türkleri Dernek Bşk. Yardımcısı). Türk askerine ne zamandan beri Mehmetçik dendiğini soruyorlar. Bu çok önemli sorusunun cevabını kendilerine ve okuyucularımıza  arz ediyorum.

Ekim 1911 tarihinde aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu Vatansever subaylar gönüllü olarak Trablusgarp’a koştular. Mustafa Kemal 27 Kasım 1911’de Binbaşı oldu. 9 Ocak 1912’de de İtalyanlar’la yaptığı Tobruk Savaşını kazandı.

 “Mehmetçik Şehit düşüyor !...”

O gün savaş sırasında bir subayımızın yanında savaşan Mehmet isimli asker şehit düştü. Yanı başında ki Onbaşı Subayına:

“Komutanım ! Mehmet Şehit düştü diye bağırdı. Komutan da  “Sevgili Mehmet” anlamında  “Vah Mehmetçik !  Yazık oldu Mehmetçik’e. Tanrı yardımcısı olsun.” Diye cevap verdi.

Türk askerler, Tobruk Savaşı’nın ilk şehidi olan arkadaşlarının adını  “Mehmetçik” sanarak;

 “Mehmetçik şehit düştü!”

 “Mehmetçik’i Tanrı korusun ! “ diye bağırdılar. Arap askerler ise “Mehmetçik” diyemedikleri için kendi dillerine göre “Muhammedçik Şehit” ! Mhammedçik Şehit” diye bağırıştılar. Mehmetçik Şehit düştü şeklinde gerilere ulaştırıldı.  Gerilerdeki çadırında çalışan yazıcı asker, önündeki deftere, “İlk Şehidimiz Mehmetçik ! “ diye yazdı. O gün, 9 saat süren savaşta yaralanan, Şehit düşen, Gazi olan herkese adları bilinmiyorsa  “Mehmetçik” denmeye başlandı..

Subaylar, bu savaşçı yiğit erleri anarken,

  • “ Mehmetçik güzel savaştı ! “
  • “ Mehmetçik yiğitliğini iyi gösterdi ! “
  • “Yaşasın Mehmetçik ! diye konuştular. Öte yandan, Trablusgarp’tan dönen askerlerimiz de, “Mehmetçik” adını bizim ordunun içinde yaydılar. Birinci Dünya Savaşı’nda da, Kurtuluş Savaşı’nda da askerlerimize hep “Mehmetçik” adı, bütün dünyada Türk askerinin adı olarak benimsendi, yerleşti, sevildi.

Kısacası, 9 Ocak 1912’de patlak veren Tobruk savaşı’ndan beri Türk askerinin adı

 “ MEHMETÇİK” TİR.

Dipnot: BALKANLILAR dergisi; Aralık 2006; Sayfa 41; Z.T.

Esen kalın.

Eşref ÖZGÜR – Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon’u Bilim Danışma Kurulu Üyesi.