Soğuk havanın etkisini göstermesiyle birlikte hareketimiz de azalıyor, metabolizma hızımız da… Evde, ofiste oturarak geçirdiğimiz vakit, havanın depresifliğiyle birleşince iştah artışı, atıştırma isteği de artıyor. Yaz yaklaştıkça formumuza dikkat ederken kışın gelmesiyle kilo almaya meyilli hale geliyoruz.

Günlerin kısalıp, gecelerin uzaması, havanın erkenden kararması, bulutlu ve soğuk havalar, evde geçirilen vaktin artması sonucu gelişen halsizlik, isteksizlik, yorgunluk ve mutsuzluk yeme ataklarına yol açabiliyor. Bu dönemde kilo almamak ya da kilonuzu korumak için az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

Posa içeren besinler, sizi daha uzun süre tok tutarak iştahınızı dengeler. Meyve + yoğurt/ayran + yağlı tohum şeklinde planladığınız küçük ara öğünler iştahınızı dengeleyerek bir sonraki öğüne daha tok oturmanızı ve saldırı davranışı geliştirmenizi engeller.

Bir diğer seçenek kışın olmazsa olmazı bitki çayları ! Sıcak bitki çaylarına eklediğiniz tarçın ve karanfil de iştahınızı kontrol altına tutmanıza yardımcı olabilir.

Soğuk havalarda vücudun enerji ihtiyacı artar !

Beyin, birşeyler yiyince vücut ısısının yükseleceğini bilir ve yemek yemeniz için bazı sinyaller gönderir. Bu açlık sinyalleri geldiğinde öncelikle kışın hissetmediğiniz susuzluğu, açlıkla karıştırabileceğinizi düşünerek 1 bardak su için. Açlığınız geçmediyse kan şekerini ani yükseltip ani düşüren fast food, çikolata gibi seçeneklere yönelmek yerine doyurucu, besleyici bir öğün yapın.

Atıştırma isteğinizi sıcak bir çorba ile, tarçınlı ya da ballı bir süt ile giderebilir ya da önceki yazılarımda önerdiğim ara öğün seçeneklerini deneyebilirsiniz.

Depresyon Vakalarının %14’ü Kışın Ortaya Çıkıyor !

Güneş ışınlarının azalması, hava sıcaklığının düşmesi depresyon vakalarının ortaya çıkmasını artırıyor. Antidepresan etkili bir beslenme planı ile serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi yükselterek kış depresyonundan kurtulmanız mümkün.

İyi Beslen, İyi Hisset ! Depresyonu Engelleyen Besinler…

Süt : Süt proteinlerinden biri olan kazein antihipertansif ve antidepresan özelliğe sahiptir.

Yaban Mersini:  Antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini ruh haline ve hafızaya zarar veren serbest radikallerle savaşarak depresyona kafa tutar.

Dondurma: Zengin protein içeriği beyinde iyi hissettiren nörotransmitterlerden olan dopamin seviyesini artırarak depresyonla savaşır.

Muz: Vitamin, mineral ve triptofan içeriğiyle modunuzu yakalamnızı sağlar.

Kahve ve Yeşil Çay: Kahvenin uyku düzenine olan etkisi ve yeşil çayın L-theanine içeriği duygu durumunuza olumlu etki eder.

Brokoli: Zengin folik asit içeriğiyle depresyona kafa tutar.

Karbonhidratlar: Karbonhidrat bakımından zengin beslenmek serotonin hormonunu artırır. Tabi kii basit karbonhidratlardan bahsetmiyorum. Yulaf ile hazırlayacağınız sütlü, meyveli tatlılar serotonin seviyenizi artırmaya yardımcı olabilir.

Omega-3 yağ asitleri eksikliğinde de depresyona karşı savunmasız hale gelebilirsiniz. Ayrıca kış aylarında düşen hava sıcaklıkları ve azalan nem cildin kurumasına sebep olur, yağlar ise hücre koruyucu özelliğe sahiptir. Hem E vitamini hem de Omega-3 içeren sağlıklı yağları beslenmenize eklemek hem ruh hem de cilt sağlığınızı korumak için oldukça önemlidir. Çiğ kuruyemişler, keten tohumu, yağlı balıkları bu dönemde mutlaka tüketmelisiniz.

Kışı demek hastalık demek. Ancak güçlü bir bağışıklıkla hastalıklara kafa tutmak mümkün !

Kış aylarında salgınlardan korunmanın en iyi yolu bağışıklığı güçlü tutmak. Güçlü bir bağışıklığın temelini antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveler oluşturuyor. Bağışıklık diyince aklımıza C vitamini, C vitamini diyince portakal, mandalina, limon gelse de elma, armut, nar, kivi gibi meyveler  de bağışıklığı güçlendirmede oldukça etkili. Ne kadar fazla renk o kadar güçlü bağışıklık diyebiliriz !

Güneşsiz Günler…

Soğuyan hava, evde geçirilen vaktin artması, egzersiz için açık hava yerine spor salonlarına yönelim sonucunda güneş ışığından daha az faydalandığımız kış günlerinde D vitamini bakımından zenginleştirilen besinler ile ( süt ve tahıllar ) birincil kaynağı güneş olan D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz.