Rumeli – Balkan Göçmenleri Dernekleri üzerine birkaç sözle pek bir şey anlatılamaz. Her nedense genel anlamda bizim Derneklerin Sosyal faaliyetlerini bir çok üye tenkit eder ve üyeliklerini yerine getirmezler ama, mangal da da kül bırakmazlar. Bu konu üzerine kafa yordum ve araştırdım. Gördüğüm kadarıyla burada bir ters orantı var. Sen hem üyeliğini yerine getirmiyorsun, hem de konuşuyorsun.

Sebep mi?

Birinci sırada ki sebep cehalet denebilir. Çünkü üyelerin büyük bir çoğunluğu kenar mahallelerde ikamet eden ve geri hizmetlerde çalışan veya düşük emekli maaşı ile geçinenlerdir. Çok ciddi bir tahsil görmüş kişiler idare dışında yer almıyorlar. Yani halk arasında ‘elek üstü’ diye tanınan kimseler derneklere ilgi göstermediği acı ama, bir gerçek. Temas halinde bulunduğum bazı kişilerle Dernek dışında kendi görevimi de belirterek, üye olmalarında fayda var dediğimde, ‘’ Oraya kolaçlanmış  kendini beğenenler tayfası’’ gibi laflar ediyorlar. Sen diyorum kenarda durursan, senin beğenmediğin adamlar orasını doldurur. İçlerine girip beğendiğin kişileri yönetime getirmek için mücadele etmelisin, deyince de susuyor. Bazı tahsil görmüş kişiler veya emekli memurlar da bu Dernek Lokallerini oyun kırathaneleri olarak görüyorlar. Halbuki gazete ve az da olsa kitap bizim derneklerimizde bulunmaktadır. Kimse kimseyi oyun oynamaya zorlamaz, ayrıca bir kenarda TV de izlenebiliyor. Birçok kişi tek taraflı (siyasi) gazete alındığı için rahatsız olduklarını itiraf etmektedirler. Balkan Göçmenlerinin çoğunluğu Sosyalist Sistem içinde idare edilen ülkelerden ve Sosyalizmden kaçıp gelmiş olmalarına rağmen, o sistemi öven ve  önemseyen yayınlardan rahatsız olmaları kadar doğal ne olabilir ki? Kendilerine uygun sağ duyarlı neşriyat gazetelerinin olmadığını dile getirenler var, yetkililere duyurmuş olalım!...

Bir diğer rahatsızlık veren konu ise anladığım kadarıyla, aleni bir şekilde (Yönetimde bulunan bazıları) üyelerin kendi görüşleri üzerine tuttukları partilere hakaret etmeleri hiç de şık bir durum değildir. Böylesi bir çelişkili görüşlerin olduğu yerde, huzur bozulur, üyeler kaçar gider. Tespitlerim içerisinde böylesi kişiler ile karşılaştım.

Buna rağmen Bulgaristan seçimlerine 2 Nisan 2023 tarihinde Mersin genelinde Çifte Bulgaristan Türk seçmeni, bana iletilen bilgilere göre; % yüze yakın iştirak etmiştir.

 ‘’NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE’’

Eşref ÖZGÜR – Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Bilim Danışma Kurulu Üyesi.

ESEN KALIN