Bekiralanı köyü (Mahallesi) , Mersin merkezden 27 km. mesafede Toras dağları eteklerine yaslanmış şirin bir yer. Toroslar Belediyesi sınırlarında içerisinde yer almaktadır. Ahalisi Yörük ağırlıklı ve yaylacı diye tabir ettiğimiz kişilerin oluşturduuğu ve yakın yaylalardan sosyal tarafı bir hayli gelişmekte olan bir yer. Yörüklerin iş ağırlığı adından da belli olduğu gibi hayvancılıktır. Bunun dışında  son yıllarda meyveciliğe de el attılar ve bir hayli de başarılı oldular. Bunların dışında köyden bir hayli öğretmen çıkmış. Bu öğretmenlerin bir çoğu emekli olmuş ve  baba yurtlarına dönmüşler, emekliliğin tadını çıkarıyorlar. Uzun yıllardan beri burada yazları ikamet ettiğim için bir çoğunu tanımaktayım. Bu çalışkan insanların en önemli özelliği bayrağa ve yurdumuza içten bağlılıklarıdır. Bir çoğu hala gelir bakımından refah seviyesine ulaşamamış olmalarına rağmen, Vatan ve Sakarya saflarında kimseye meydan bırakmazlar. İşte bu özelliklerinden dolayı da, ayni zamanda çalışkanlıkları ile gıpta edilirler. 

Burada 29 Ekim'de, Cumhuriyet Bayramımızın 100. yıl kutlamaları Muhtar Mustafa TUNCER tarafından organize edilip, köy meydanında Atatürk Büstü önünde coşkulu bir şekilde kutlandı. Organizasyon Muhtarlığa ait olmakla beraber, her şey yerli yerinde yapıldığına şahit oldum. Proğram sunucusu genç (Öğretmen Okulu Öğrencisi ) kardeşimiz Alper TUNCER. Ayrıca Muhtar Tuncer Beyin torunu olduğu  nu da belirtmeden geçemem.

Tören açılışı mütakip Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti. Muhtar Mustafa TUNCER Bey kısa ve öz bir konuşma yaptı. Katılımcıların bayramını tebrik ederken, herbirine teşekkürlerini de sundu. Öğrenci Berkay Tuncer ve arkadaşları şiirler okudu. Daha sonra da Kurtuluş Savaşı ile ilgili ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK  hakkında konuşmak üzere Kürsüye Emekli Öğretmen Sayın Bünyamin BİLGİN  davet edildi. Konuşmasına Bayram tebriği ile başladı ve İnönü savaşlarının kısa analizini yaptıktan sonra da, ATATÜRK Devrimlerini uzun uzun anlattı. Devrimlerin her birinin önemini vurgularken, Harf ve Kıyafet devrimlerinin Türk Milletinin istikbal yolunu açtığını vurguladılar. İlerlemiş yaşına rağmen dinleyenleri doyurucu bilgileri ile adeta mest etti. Böylece Bekiralanı sakinleri yeni bilgiler edinmiş oldu. Sayın Bünyamin hocamıza ve Muhtarımız başta olmakla beraber emeği geçenleri kutluyorum.

ESEN KALIN

Eşref ÖZGÜR- Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon'u Bilim Danışma Kurulu Üyesi.