Mersin Balkan Türkleri Kültür - Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, TOROSLAR İlçesi  Sağlık Mahallesi’nde bulunan Lokal Tesislerinde 17 Nisan 2023 (Pazartesi) Akşamı (Kadir Gecesi’nde)  iftar yemeğinde bir araya geldiler. Dernek Başkanı Sayın Hüseyin VATANSEVER ve Bşk. Yardımcısı Cavit BAHTİYAR bey ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Dernek Üyeleri katılımcılar ile yakından ilgilenmeleri memnuniyet havası estirdi . VATANSEVER, insan psikolojisini Bulgaristan’da  daha T.JİVKOF döneminde Türk Milletine yapılan mezalim ve insanlık dışı işkenceler olayları sırasında  düşünmüş-öğrenmişti. Gönlüne göre seçmiş olduğu bir mesleği icra ederken, Türklüğü ağır bastığı için ‘’SOYDAŞ’’ olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tercih etmesi bir tesadüf değildir. Bütün zorluklara  rağmen Mersin’de yeni bir mesleğe yönelip bugün  önemli bir yerlere gelmesi de tesadüf değildir. ‘’LİPA’’ Asansör Şirketi kent merkezinde dilden dile anlatılmaktadır. Kutluyorum…

Davetliler arasında başta Toroslar Kaymakamı Sayın İbrahim ÇENET Beler, Göçmenler camiasını onurlandırmıştır. Misafirperverliğin  önemi üstüne Türk Milleti kadar hiçbir millet konuşamaz. Türk’ün şeceresinde bu özellik dünya milletleri tarafından da biliniyor, fakat bencillikleri (Egoları) gerçekleri anlatmaya  elvermiyor. ..

Türk Milleti, Müslüman kardeşlerine kucak açmaktan başka, tarihe bir bakarsak göreceğiz ki Yahudi Milletine bile sahip çıktığını. Ben şahsen ayrımcılığa çok karşı bir kişiliğe sahibim. Balkan Türkü, bu ayrımcılık vahşetinin içinden geçmiş  ve çok eziyet çekmiştir. Sonra bir başka önemli tarafı ise , bizim Derneklerimizde  yüzbinlerce Balkan Türk Göçmeni , Balkan mezalimini veya Sosyalist Sisteminin  ne olduğunu yaşamış ve görmüş kişilerle dopdoludur. Bu hususta bize ‘kulaktan dolma bilgiler ile’ birileri bir şeyler anlatmaya kalkmasın.

Geçenlerde bizim derneğimizde (tahminim, üye bile olmayan) bir hemşerimin yanında göçmen olmayan misafiri (bir lider hakkında ‘ben onu tanımam ‘ dedi). Öyleyse bizim Derneğimize gelme dedim. Türk Milleti’nin Liderlerini tanımayan bir kişiye ben de değer vermem dedim. Hemşerim olan ‘’o’’ kişi ters ters baktı  ve misafiri olduğu için onu savunmaya çalıştı.  YANLIŞ !..   

Balkan Türkü  ‘’Yabancı köpeğin kuyruğu, apış arasında olur’’ der. Sen bizim aramıza girmişsin ve kafana göre at oynatmak istiyorsun. Kusura bakma, müsaade etmezler. Kendisi babasına  yaptığı yanlışları doğru olarak anlatmaya çalıştı.  Atasını tanımayan ‘zat’ gelmiş benim gibi adama alfabeyi anlatmaya çalışıyor. İyi veya kötü iki kitap yayınlattım ve yirmi beş seneden beri birçok gazetede yorum  (köşe) yazıları yazmaktayım. Bu torpille yapılacak bir iş değildir herkes bilir…  

Bu etkinlikte emeği geçenleri başta Murat ÖZTÜRK, Aşçı Başı  Ahmet BOYACI,  Şaban PEHLİVANOĞLU, Şenol AYIK, ve Selahattin OSMANOĞLU’NU kutluyorum. Ayrıca  ‘’Göçmen’den’’ özel olarak katılan  Ali KULA, Hüseyin COŞKUN.  Hüseyin KULA ve Kazım ÖNDER Beyler başta olmakla birlikte, bütün katılımcılara saygılarımı  sunar, heppiciğine sağlık-sıhhat dilerim!..

ESEN KALIN.

Eşref ÖZGÜR-Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon’u Bilim Danışma Kurulu Üyesi.