Mersin merkez ilçelerinden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, koronavirüs salgını sürecinde belediye olarak aldıkları tedbirler ve çalışmalarla ilgili sorularımızı cevapladı.

Çin’in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve 11 Mart’tan itibaren ülkemizde de etkisini hissettiren yeni tip koronavirüsü (COVID-19) sürecinde aldıkları tedbirleri anlatan Başkan Özyiğit: “Virüsü yeniyoruz ama güzel günlere ulaşmak için lütfen dikkatli olalım” dedi.

Faruk GÜLSÜN: Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Sürecin gizli kahramanları Sürecin gizli kahramanları

Abdullah Özyiğit:  1966 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde dünyaya geldim. 1988 Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldum. 1990 yılında Yenişehir Güvenevler Mahallemizde Özgün Eczanesi’ni açarak, sağlık alanında vatandaşlarımıza hizmet ettim. 1995 yılında İçel Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim ve iki yıl Genel Sekreterlik görevini yürüttüm. 2002 yılında Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanlığı görevinde bulundum. 2005 yılında Tüm Eczacılar Kurulu Başkanlığı (TEKB) görevine seçildim. Daha sonra Avrupa Eczacı Kooperatifler Topluluğu (SECOF) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim. 2014 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı görevine seçildim ve iki dönem bu görevi yürüttüm. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Yenişehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildim ve seçimlerde yüzde 63,55 oranında oy alarak Yenişehir Belediye Başkanı seçildim. Seçimlerde vatandaşlarımızın büyük güvenini aldık ve biz de bu güvenin verdiği sorumlulukla güzel bir yaşam alanı yaratmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Faruk GÜLSÜN: İlçenizde Covid 19 Salgını hangi boyutta?

Abdullah Özyiğit: Öncelikle korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi gören hastalarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu zorlu süreçte büyük bir fedakârlıkla mücadele eden tüm sağlık çalışanlarına ve virüs nedeniyle yardıma muhtaç olan insanlar için özverili bir şekilde çalışan başta Yenişehir Belediyemizin Sosyal Hizmet Ekibi ve tüm çalışanları olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum.

  

Uzun süredir Yenişehirimizde vaka sayısı sıfıra inmiş ve ilçemizdeki hastanelerde korona virüsü nedeniyle tedavi gören herhangi vatandaşımız yoktu.  Ancak ne yazık ki normalleşme sürecinde kentimizde birkaç yeni vaka tespit edildi ve şu anda tedavileri devam ediyor. Umuyoruz ki sayı artmaz, biz gerekli tüm önlemlerimizi alıyoruz.  Vatandaşlarımızdan da tedbirli olmalarını rica ediyoruz.

Faruk GÜLSÜN: Covid 19 salgını ile ilgili Belediye olarak aldığınız tedbirler nelerdir?

Abdullah Özyiğit: Yenişehir Belediyesi olarak korona virüsünün ilçemizde yayılmasını engellemek için tedbirlerimizi erken aldık. Ülkemizde henüz korona virüs vakalarına rastlanmamışken kurduğumuz dezenfeksiyon ekiplerimizle öncelikle en yoğun olarak kullanılan alanları dezenfekte ettik. Virüsün ülkemizde yayılmasıyla birlikte çalışmalarımızı da yoğunlaştırdık. Yenişehirimizdeki sosyal tesisleri, kültür ve sanat merkezlerini, kamu kurum ve kuruluşları,  aile sağlık merkezlerini, pazar yerlerini, eczaneleri, ATM’leri, taksi ve taksi duraklarını, parkları, sokakları, çöp konteynerlerini, ibadethaneleri, sitelerin ortak kullanım alanlarını, muhtarlıkları, noterleri, yurt binalarını ve hizmet binalarımızı periyodik olarak dezenfekte etmeye başladık. Ve bu alanların tamamında hijyen çalışmalarımız devam ediyor.

  

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Araç Dezenfeksiyon Alanı”  kurduk ve vatandaşlarımızın araçlarını yirmi saniyede dezenfekte ettik. Aynı zamanda yoğun olarak kullanılan bölgelere Dezenfeksiyon Tüneli kurduk. İçerisindeki sensörler sayesinde çalışan tünel hareket algıladığında insan sağlığına zarar vermeyen dezenfektanla sterilizasyonu sağlıyor. Yoğun olarak kullanılan bankaların ve temasın yüksek olduğu ATM önlerine tasarladığımız Sensörlü Dezenfeksiyon Cihazlarını yerleştirdik. Dezenfeksiyona çok özen gösterdik ve bu yönde büyük bir mücadele verdik çünkü hijyen virüsten korunmanın en etkili yollarından biri ama tek başına hijyen maalesef yeterli olmuyor. Sosyal mesafemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın sağlığı için parklarımızdaki bazı oturma banklarını sökmek zorunda kalmıştık. Bu banklarımızın yerine ve kentimizde yoğunluğun fazla olduğu bölgelere ürettiğimiz sosyal mesafeli oturma banklarını yerleştirdik. Vatandaşlarımız sevdikleriyle oturup dinlenirken, aralarına korona virüs girmesin istedik. Yenişehir’de virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için gerekli tüm çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz.

Faruk GÜLSÜN: Yürütülen çalışmalarda kaç kişilik bir ekip yer alıyor? Hangi ekipmanları kullanıyorsunuz?

Abdullah Özyiğit: Pandeminin hızla yayıldığı dönemde neredeyse tüm enerjimizi ve personellerimizi virüs ile mücadeleye yönlendirdik. Bir yandan kent genelinde dezenfeksiyon ve hijyen çalışmalarımızı yürütürken diğer yandan da vatandaşlarımızın gıda ve hijyen malzemesi gibi acil ihtiyaçlarını karşıladık. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde günde yaklaşık olarak bin adet gıda kolisi ve hijyen paketi hazırlanıyor ve çok büyük bir bölümü de günlük olarak dağıtılıyor. Bu da büyük bir emek ve organizasyon gerektiriyor.

  

Bu süreçte vatandaşlarımızın mağdur olmasını engellemek için yoğun bir şekilde mücadele ettik. Bu çalışmalarımızı yaparken, personellerimizin ve vatandaşlarımızın sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirleri aldık. Personellerimiz maske, eldiven, tulum ve siperlik gibi önleyici ekipmanlarla çalışmalarını sürdürüyorlar. Yenişehir Belediyesinin hiçbir personelinde virüs tespit edilmemesi aldığımız önlemlerin başarısını gösteriyor.  Tabi pandemi ile mücadele ederken rutin belediyecilik hizmetlerimizi de aksatmadık.

Faruk GÜLSÜN: Vatandaşlara pandemi sürecinde koruma amaçlı ne tür malzemeler dağıtıldı? Bu malzemelerin teminini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Abdullah Özyiğit: Korona virüs sürecinde vatandaşlar maalesef maske başta olmak üzere hijyen malzemesi temin etmekte çok sıkıntı yaşadılar. Yenişehir Belediyesi olarak vatandaşlarımıza; semt pazarları ve aile sağlığı merkezlerinin girişlerinde düzenli olarak ücretsiz bir şekilde maske dağıttık. Ayrıca içerisinde 10 adet maske ve 400 ml yüksek alkollü kolonya bulunan hijyen paketlerimizi kırsal mahallelere,  esnaflara ve talep eden vatandaşlara ulaştırdık.

  

Bu süreçte 300 binin üzerinde maske ve dezenfektan gibi temizlik ürünü dağıtımı yaptık. Bunun yanında işini kaybeden ihtiyaç sahipleri için içerisinde kuru fasulye, un, makarna, kırmızı mercimek, nohut, bulgur, pirinç, yağ, şeker ve tuz gibi 15 çeşit temel ihtiyaç malzemesinin bulunduğu gıda paketi ve yumurta, peynir, zeytin, reçel ve helva gibi kahvaltılık malzemelerinden oluşan kahvaltılık paketlerimizi dağıtmaya da devam ediyoruz. Bugüne dek 20 binin üzerinde gıda kolisi ve 2 bin adet kahvaltılık paketi dağıttık. Virüsün yarattığı mağduriyetleri ortadan kaldırmak için yardımsever hemşehrilerimizle birlikte dayanışma içerisinde çalışıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarında 65 yaş üstü, kronik hasta ve engelli hemşehrilerimiz başta olmak üzere Yeni Şehir Masasına gelen tüm taleplere Sosyal Hizmet Ekibimizle cevap verdik. Bu ekiplerimiz 7 gün 24 saat görev başındalar.

Faruk GÜLSÜN: Son olarak eklemek istediğiniz, vatandaşlara iletmek istediğiniz mesajınızı alabilir miyiz?

Abdullah Özyiğit: Her defasında rehavete kapılmamız halinde virüsün yayılma hızını yeniden tetikleyebileceğimizi ifade ediyorduk ve maalesef artan sosyalleşme ve kural ihlalleri sebebiyle şu ana kadar iyi giden durumu tersine çeviriyoruz. Yedi yüzlere kadar inen günlük vaka sayısı son üç gün içinde bir anda bin beş yüzlere kadar çıktı. Şimdi en büyük temennimiz can kayıplarının artmaması.  Sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uymamız halinde virüsü yenebiliriz. Ama bu kurallara dikkat etmediğimiz takdirde virüsün yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz.

  

Korona virüs sürecinde büyük bir sorumluluk ve duyarlılık gösteren ve dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen Yenişehirli hemşehrilerime ayrıca teşekkür ediyorum. Virüsü yeniyoruz ama güzel günlere ulaşmak için lütfen dikkatli olalım. Tüm vatandaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyor, sağlıklı ve huzurlu bir gelecek diliyorum.