ÖZEL HABER (Yasin ABACI) - Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bu gece yarısından başlayarak 26 Nisan Pazar gecesi saat 24’te son bulacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili haber portalımız klashaber.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

“Nöbetçi bakkal olabilirdi”

30 Büyükşehir ve Zonguldak ilini kapsayan yasak süresince 23 Nisan Perşembe ve 24 Nisan Cuma günleri bakkal ve marketlerin 09.00-14.00 saatleri arasında açık kalacağını belirten Dinçer, bakkal ve marketlerin tamamen kapatılması yerine aynı akaryakıt istasyonlarındaki gibi nöbetçi bakkal uygulaması ve bakkal ve marketlerin işyerlerinden servis yapabilmesi yönünde bir karar alınmasının esnaf açısından daha doğru olacağını söyledi.

“Kepenk kapatan esnaf sayısı 25 binleri buluyor”

Korona virüs salgını nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan esnafların kepenk kapattığını kaydeden Başkan Dinçer, bu sayının Mersin’de 15 bin 800 olduğunu ancak 65 yaş üstü ve 20 yaş altı esnafında dahil edilmesiyle birlikte bu rakamın 25 binleri bulduğunu belirtti.

“Sıfır faizli kredi bekliyoruz”

Mersin Evrensel Kültür Anadolu Lisesi Kız Voleybol Takımı Antrenörü Şeminur Dikmen: “GENÇLERİN, ZİHİNSEL VE BİREYSEL GELİŞİM SÜREÇLERİNE MUTLAKA SPORUN EKLENMESİ GEREKİR” Mersin Evrensel Kültür Anadolu Lisesi Kız Voleybol Takımı Antrenörü Şeminur Dikmen: “GENÇLERİN, ZİHİNSEL VE BİREYSEL GELİŞİM SÜREÇLERİNE MUTLAKA SPORUN EKLENMESİ GEREKİR”

Hükümet’in aldığı kararla esnafın kredi borçlarında kamu bankalarınca 3 ay erteleme yapıldığını hatırlatan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, esnafa destek olmak adına Halkbank aracılığıyla da 25 bin lira limitli yüzde 4,5 faiz oranlı 3 yıl vadeli 6 aylık ödemeli kredi imkanı tanındığını ancak esnafın beklentisinin sıfır faizli 2 yıl ödemesiz kredi olduğunu vurguladı. Destek kredileri noktasında gerekli çalışmaların yeniden yapılması gerektiğinin altını çizen Dinçer, esnafın bu zor günleri böylelikle daha rahat bir şekilde atlatabileceğini ifade ederek: “Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerince esnaflarımıza Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan kredilerin Ocak- Haziran dönemine ait 6 aylık taksit tutarlarının, geri ödemesiz, kredi şekline dönüştürülmesi esnaf ve sanatkarlarımıza bir nebzede olsa nefes aldıracaktır. Öncelikle ve ivedilikle esnaf ve sanatkârlarımıza “0” Sıfır Faizli en az 2 yıl ödemesiz finansman desteği verilmesi, ticari araçlara ÖTV’siz akaryakıt desteği verilmesi, özellikle alınan kararlar neticesinde zorunlu kapanan, yüzde elli ile taşımacılık faaliyetini yürüten, servis taşımacılığı faaliyetini yerine getiremeyen esnaflarımıza “işsizlik fonundan kısa çalışma ödeneğinin kullandırılarak aylık asgari 2.000-TL karşılıksız destek verilmesi veya ihtiyaç sahibi olan esnaf-sanatkârlarımıza sosyal yardımlaşma fonlarından geçici süreyle gelir kaybı desteği sağlanması yönünde gerekli girişimler ve talepler yapılmış olup, talep edilen bu konuların takipçisi olunmaktadır. İhtiyaç sahibi esnaf sanatkarlarımıza sosyal yardımlaşma fonlarından geçici süreyle Gelir Kaybı desteği verilmesi. SGK Prim borçlarının bu süreçte devlet tarafından ödenmesi. Esnafımıza acilen sicil affı getirilmeli verilecek kredilerden yararlanmasının önü açılmalıdır. Esnaf ve sanatkarlarımızın geçmiş döneme ait olan ve çeşitli nedenlerle bugüne kadar ödenmemiş, vergi, SGK, Elektrik, Su, Doğalgaz vb. gibi kamuya olan borçları faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

Mülkiyeti genel ve yerel idarelere ait olan işyerlerinde kiracı olarak faaliyet gösteren esnaf-sanatkarlarımızdan bu süreçte kira alınmamasının sağlanması ve ayrıca, mülkiyeti şahıslara ait olan ve kiracı olarak bulunan esnaf-sanatkarlarımızın bu süreçte kiralarının devletimiz tarafından ödenmesi sağlanmalıdır. Bakanlık kararıyla faaliyetleri kısıtlanan ve geçici olarak kapanan işyerlerimize İŞ-KUR kısa çalışma ödeneği desteği verilmesi sağlanmalıdır. KDV, Muhtasar ve diğer beyannamelerin bildirim sürelerinin uzatılmasının sağlanması ve bütün esnaf sanatkarlarımızı kapsayacak şekilde düzenlemeye dahil edilmesinin sağlanmasıdır. Yolcu ve yük taşımacılığı yapan ulaşım sektöründeki esnaf ve sanatkarlara yönelik ÖTV indirimi, faizsiz kredi gibi destekler verilmelidir”dedi.