ÖZEL HABER - Korona virüs tedbirleri kapsamında merak edilen okullara verilen aranın uzayıp uzamayacağı konusu yanıt buldu.

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte kameraların karşısına geçen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullara verilen aranın 30 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı.

Ücretli öğretmenlerin eğitime verilen ara süresince ücret alıp almayacakları ile ilgili bir soruya da cevap veren Bakan Selçuk: “Ücretli öğretmenler konusundaki mevcut mevzuat derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda çok açık. Bizim 'telafi eğitimi' olarak yapacağımız, planladığımız, hazırlıklarını sürdürdüğümüz bütün eğitim çalışmalarında ne zaman olursa olsun, yazın olabilir, hafta sonları olabilir her şekilde her senaryoya açığız. Bunun zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öğretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Konu ile ilgili mevzuat ve teknik çalışmalar devam ediyor” dedi.

“Görevlerini yapmış sayılmalılar”

Eğitime verilen aranın uzatılması ve ücretli öğretmenlerin ücretleri hakkında Bakan Selçuk’un yaptığı açıklamalarla ilgili sorularımızı yanıtlayan Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin 1 No’lu Şube Başkanı Metin Ercan, ücretli öğretmenlerin de ders görevlerini yapmış sayılması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

Yaşanılan süreçle ilgili devlet tarafından gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Ercan, kadrolu öğretmenlerde yaşanmayan ücret kesintisinin sözleşmeli öğretmenlerde de yaşanmaması için gerekli adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.

Olağanüstü bir dönem yaşanıldığını vurgulayan Ercan, sınırları zorlamaktan imtina edilmemesi gerektiğini kaydederek: “Yaşadığımız olağanüstü sürece binaen devletimiz tedbirler aldı. Kamu kurumlarında personel sayısı asgariye indirildi, esnek çalışma imkanı getirildi, ücret ve ödemelerinde ise kesinti yapılmayacağı duyuruldu. Okullara zorunlu tatil getirildi, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz evlerine gönderildi. Öğretmenlerimizin mağdur olmaması için de “DERS GÖREVLERİ YAPILMIŞ SAYILARAK” ek ders ücretleri kesilmedi. Hepsi doğru adımlardı. Peki ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİMİZ ne yapacak? Yapılacak tek bir şey var: öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin ödemesinde olduğu gibi, ücretli öğretmenlerimizin de “ders görevleri yapılmış sayılarak” aldıkları ücretlerin eksiksiz şekilde ödenmesidir. Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz, dolayısıyla sınırları zorlamaktan imtina edilmemelidir. Ayrıca yaklaşık 81 bin ücretli öğretmenimizi ortada bırakmamak SOSYAL DEVLET olmanın bir gereğidir. Bugün Sayın Bakanımız okulların 30 Nisan’a kadar açılmayacağını duyurdu. Hükümet’ten ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’tan beklentimiz, ücretli öğretmenlerimizin mağduriyetinin giderileceğine dair açıklama yapmaktır” dedi.

"Okudunuz da ne oldu?" "Okudunuz da ne oldu?"

“Yüz yüze eğitim esas olandır”

Eğitime verilen aranın tekrar uzamaması temennisinde bulunan Metin Ercan, esas olanın insan sağlığı olduğunu belirtti.

Yaşanan süreç içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın her türlü eleştiri ve öneri doğrultusunda uzaktan eğitim modeli üzerinde iyileştirmeler yaparak hizmetin etkinliğini arttıracağını beklediklerini ifade eden Ercan: “Eğitime verilen zorunlu ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı. İnşallah tekrar uzatmak zorunda kalmayız. Pek tabii ki esas olan, insanımızın sağlığıdır. Milletçe, her eksiğimizi gayretimizle telafi edecek azim ve gücümüz var. Fakat Allah esirgesin kaybedeceğimiz sıhhatin telafisi yoktur. Yüz yüze eğitim esas olandır ve uzaktan eğitim tabii ki bunu karşılamaz. Ancak şu an kritik bir durumla karşı karşıyayız. Yüz yüze eğitime mecburen ara verdik. Devletimiz, çocuklarımızın eğitim sürecinin kesintiye uğramaması ve öğrencilerimizin motivasyonunu korumak adına hızlı bir şekilde EBA ve TV üzerinden uzaktan eğitimi devreye soktu. Öncelikle bu faaliyetin karar vericilerini ve fedakarca hizmet sunan tüm meslektaşlarımı yürekten tebrik ediyorum. Ümit ediyor ve bekliyorum ki, süreç içerisinde, MEB yapıcı eleştiri ve öneriler doğrultusunda iyileştirmeler yaparak bu hizmetin etkinliğini artıracaktır. Unutmayalım ki, uzaktan eğitimin etkinliği ve faydasını belirleyen temel unsurların başında öğrenci ve velilerimizin disiplin ve ciddiyeti gelmektedir. Özellikle velilerimiz, bu süreçte hem çocuklarımızı evde tutmalı, hem verimli zaman geçirmeleri için tedbirleri almalı, hem de uzaktan eğitimi disiplin içerisinde takip etmelerini sağlamalılardır” dedi.

“Öğretmen’in önemi anlaşılmıştır”

Eğitime verilen arada Öğretmen’in ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığının altını çizen Metin Ercan, ailelerden MEB’in duyurularını ve öğretmenlerin önerilerini dikkatle takip etmelerini istedi.

Korona virüs salgınının bir an önce ortadan kalkarak hayatın normalleşmesi temennisinde de bulunan Ercan: “Temennim ve duam odur ki, mümkün olabilecek en kısa sürede bu virüs belasını defederek hayatımızı normalleştirebilelim. Öte yandan şunu da özellikle ifade etmek istiyorum: Sanırım tüm vatandaşlarımız, eğitime verilen bu zorunlu arada çok açık şekilde kavramıştır ki, ÖĞRETMEN çok önemlidir. Çocuklarımızın gelişim ve eğitim sürecinde farklı araçlar etkin ve belirleyici olsa da temel unsur öğretmendir. İnşallah bundan sonraki hayatımızda ortak  şuurumuz, bu anlayışın, toplumun tüm bireylerinde içselleştirilmesine vesile olacaktır. Bu vesileyle güzel ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuklarımızın eğitimi için fedakarlıkla hizmet veren tüm öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.