Sevgi; canlı varlıkların, kendisine mutluluk veren canlı varlığa (cansız bir varlık yoktur) bir nesneye karsı ilgi duymasıdır. Söz konusu ilginin kontrol edilemeyecek hale gelmesi haline ise aşk denir.

Aşk için;

Şuur bozukluğu der Platon.

Ruhun heyecanı diye tarif eder Descartes.

Sahip olunamayan şeyin eksikliği der Kierkegaard.

Ebedi olan der Balzac.

Ruhun ruha değmesi olarak görür Rilke.

Goethe zaman kaybı olarak görür. Blake ise söylenmeyen.

Camus ise bilinmezlik olarak tarif eder aşkı.

Sevgi...

Herkesin bildiği, istediği, anladığı, okuması kolay ama konuşması zor bir dildir.

İnsanın insanlık yolundaki ilk adımıdır.

Sevdiğini hiç gitmeyecekmiş gibi seversen, gittiğinde de hep gelecekmiş gibi beklersin.Sevgi şifadır, sevgi güçtür, sevgi değişimin mührüdür der Mevlana.

Günümüzde ise sevgide derin anlamlar aramak manasız bir hale gelmiş sevgiler evrilmiş ve sonucunda eğerli, çünkülü, rağmenli bir hal almıştır.

Karşıdakinin beklentilerini karşıladığımız oranda sevileceğimiz bir sevgi türüdür eğerli sevgi. Eğer yaramazlık yapmazsan seni severim. Eğer ödevlerini yaparsan seni severim. Eğer eş olarak benim beklentilerimi karşılarsan seni severim.

Çünkü ile başlayan sevgide kişi bir şeye sahip olduğu ya da bir şey yaptığı için sevilir.Sevilmesi, tamamen sahip olduğu bir niteliğe ya da koşula bağlıdır. Güzel olduğu için, yakışıklı olduğu için sevilir. Başarılı olduğu için sevilir. Herhangi bir meziyeti olduğu için sevilir. Zengin olduğu için sevilir. Güvenilir ya da dürüst olduğu için sevilir. Çünkü türü sevgi genel olarak eğer türü sevgiye tercih edilir. Eğer türü sevginin bir yükü ve sorumluluğu vardır.  Ancak çünkülü sevgi daha kolaydır. Çünkü ile seviliyorsanız zaten sahip olduğunuz bir nitelik yüzünden seviliyorsunuzdur.

Rağmen türü sevgide ise insan bir şeyleri eksik olmasına rağmen sevilir.Çirkin olsanız da sevilirsiniz. Başarısız olsanız da, uyumsuz olsanız da, sevilirsiniz. Olabilecek tüm kötü vasıfları üzerinizde taşısanız da sevilirsiniz. Rağmen sevilmeniz için başarılı olmanız gerekmiyor, güzel olmanız da, yakışıklı olmanız da, zengin olmanız da. Rağmen sevilmek için hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Kusurlarınıza, görünüşünüze, huylarınıza, hatalarınıza rağmen olduğu gibi o haliyle sevilirsiniz.

İnsanı ayakta tutan da bu sevgidir. Rağmen sevilmektir.

Rağmen türü sevgi uzaklarda en az bulunan yakında ise en çok var olandır.

Korano sebebi ile evlerimize kapandığımız bu günlerde rağmen türü sevgiyi ve değerini bir kez daha yaşayarak anladık ve keşfettik. Özellikle de gençler. Gençler,anneniz babanız sizi siz olduğunuz için sever. Bir kız çocuğunu hemcinsleri içinde en fazla sevecek kişi annesi, karşı cinsten en çok sevecek kişi babasıdır. Bir erkeği hemcinsleri içinde en fazla sevecek kişi babası, karşı cinsten en fazla sevecek kişi ise annesidir. 

Sevgi canlıdır ve yönü ileriye dönüktür tıpkı hayat gibi.

Bir insan çocukluk yıllarında ebeveynlerini sever ancak büyüdükçe sevginin yönü değişir. Evlat sahibi olduğunda çocuklarını daha fazla sevmeye başlar ve bu döngü hep ileri olacak şekilde devam eder. Çocuklar büyüklerden, torunlar ninelerden dedelerden daha çok sevilir.

Aşk başkadır ancak Covid 19’lu günlerde sevgiyi herkesin yeniden ve yeniden yaşaması dileklerimle.

Çünkü sevgi şifadır..

Sevgi güçtür….

Sevgi değişimin mührüdür..

Sevdiğiniz kadar sevilmiyorsunuz!

Sevdiğinizden kat ve kat fazla seviliyorsunuz…