Aşılama;

İnsanlarda olduğu gibi sevimli dostlarımızın da aşılanması sağlıklı ve uzun bir hayat sürmesi için son derece önemli ve gereklidir.

...Aşılama hangi hastalıklara karşı korur;

Sevimli dostlarımızın aşıları genellikle onları viral ve paraziter hastalıklara karşı korur. Bunun içinde evcil hayvan sahiplerinin  veteriner hekimlerinin uygun gördüğü zamanlarda düzenli olarak bu uygulamaları yaptırdıkları takdirde minik dostlarımız sağlıklı ve uzun bir yaşamı sizinle paylaşacaklardır.

... Doğru bilinen yanlışlar / bilinmesi gerekenler;

--Kedim evden dışarı çıkmıyor aşı yapmama gerek var mı?

+Kediler her ne kadar evden dışarı çıkmıyor olsa da bizler dışarıdaki hastalık etkenlerini birer rezervuar olarak evlerimize taşımakta ve enfekte edebilmekteyiz. Örneğin caddelerde, sokaklarda veya parklarda başını okşadığımız bir kedinin tüyünü veya üzerine bastığımız kedi dışkısını ayakkabılarımızla farkında olmadan eve getirebilir ve kedimizi hasta edebiliriz. Bununla da kalmayıp bizler bile hasta olabiliriz.

--Köpeğim birkaç gündür halsiz ve iştahsız. Bu durum aşılama için engel mi?

+Bu belirtilerle köpeğimizin hasta olabileceği ihtimali her zaman vardır. Bu ve buna benzer belirtileri gördüğünüzde veteriner hekiminize belirtmeniz ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra aşı uygulaması yaptırmanız önemlidir.

--Yavru bir kedim var . Ne zaman aşı yaptırmalıyım?

+Yavru kedilerimiz en erken 2-2,5 aylıkken aşı uygulamasına başlanmalıdır. Bu uygulama köpeklerde de aynıdır.

Sonuç olarak düzenli aşıları ve bakımları yapılan kedi ve köpeklerimiz bizler için hastalık unsuru değil birer terapisttir.