Günümüz sağlık anlayışında, bireyin hastalıktan uzak bir yaşam sürebilmesi ilk hedeftir. Yani önemli olan hastalık oluştuktan sonra tedavi etmek değil, hastalığın önüne geçebilmektir. Bu da ancak koruyucu uygulamaların toplumda yaygın olarak kullanılması ile mümkün olabilir. Dişleri çürükten korumak, çürümesinin önüne geçmek için klinikte hastalara uyguladığımız birtakım yöntemler vardır. Bu yazımda sizlere bu koruyucu uygulamalardan biri olan ‘Fissür örtücüler’den bahsetmek istedim.

Süt ve kalıcı azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan girinti, çukurcuk ve yarıklar besin ve bakterilerin tutunması için elverişli alanlardır. Diş fırçası kıllarının bu çukurcukların en derinine ulaşıp temizleyememesi ve tükürüğün temizleyici etkisinin de bu bölgelerde az olması sonucu temizlenemeyen bu bölgeler çürümeye elverişli alanlar haline gelir. Bu yüzden diş çürüklerinin büyük kısmı bu bölgelerde oluşmaya başlar.

Fissür örtücü uygulaması ile dişler üzerindeki fissür denilen bu çukurcuklu alanlar dişten madde kaldırılmadan dolgu benzeri bir materyal ile doldurulur, böylece bakterilerin tutunup çürük oluşturduğu alanlar kapatılmış olur. Klinikte tek seansta, diş uyuşturulmadan kolaylıkla uygulanır ve dişe herhangi bir zararı yoktur.

Çoğunlukla süt ve kalıcı azı dişlerine uygulanmakla beraber, fissür yapısı derin olan küçük azı ve keser dişlere de uygulanabilir. Fissür örtücü uygulamak için her dişin ideal yaşı farklıdır. Diş hekimi muayene ederek çürük oluşmaya elverişli alanları tespit eder ve hangi dişlere uygulanacağına karar verir. Düzenli kontrollerle fissür örtücünün kenar uyumu kontrol edilir, sonuç olarak çocuklar ve aileleri çürüksüz dişleriyle mutlu oldukça bizler de hekimleri olarak mutlu oluruz…

https://www.instagram.com/mersin_cocukdishekimi/