Çeyiz Sandığı, Balkanlar coğrafyasında her genç kızın çok önemli bir hazinesi mahiyetinde  evlerin en güvenli yerinde tutulur. Bu nedenle de sahibinin dışında hiç kimse el atamaz ve genç kızın annesi ve ablaları varsa içindeki eşyaları belli bir düzen içinde dizerken ona yardımcı olurlar. İçerisinde saklanan kıza ait bütün eşyalar evlilik çağına kadar (elbise, eşarp, giysiler ve takıları) burada muhafaza edilir...

Kitabın yazarı (şair) Sayın Mehmet ÇELİK Bey, bir Bulgaristan Türkü olarak bence kitabına çok ilginç ve güzel isim bulmuş. Manası şunu hatırlatıyor bana: Her genç kızın nasıl kıymetli kişsel eşyaları Çeyiz Sandığı'nda tutulup çok önemli olduğu benimsenmiş ise, şiirlerin önemini de bu değerde olduğunu anımsatmaktadır. Önsöz' de şiir dliyle kendisini tanıtmış. Bazı dizeleri olduğu gibi aktarıyorum:

"Bin dokuzyüz elli bir yer Çikendil köyü Eski Cuma şehrine bağlI  Ben doğmuşum annemin babamın dördüncü çocuğu  Doğar doğmaz çekmişim cızlamı Hoca karı başımda Komunistler ise kıçımda ırkçılar başımda  İlk okul birinciyi bitirir bitirmez ikinci sınıfa geçer geçmez Türkçe okumak yasaklandı ve ana diline ne olduğunu anlamadan uçtu gitti."

Müellif konuşulan şiveyi şiirlerinde yaşatmaktadır, Eski Cuma bana çok tanıdık bir yer ve nasıl bir tesadüftür bendenizde ilk edebi denemelerimi "Bayrak" gazetesinde merhum Türkoloğ-Tarihçi Yazar-Şair-Araştırmacı Mehmet ÇAVUŞ hocamın neşriyatını yaptığı gazetede yapmıştım. Eski Cuma (Tırgovişte) adından da anlaşılacağı gibi bir Türk merkezidir. Çocukluğumun bir bölümü burada merkeze bağlı Dılgaç köyünde geçti. Zamanla ata topraklarını terk edip Türkiye Cumhuriyeti Devletine serbest göçmen olarak göçüp, (1978'de) şirin Mersin'e yerleştik. Aslen Şumnu İli Gerlova Bölgesi içerisinde bulunan Abdurahmanlar (Kraygortsi) köyü doğumluyum...

Konuya dönersek, şair şiir diliyle Bulgaristan Türkünün Asimilasyon hamlesi ile (1984'te) yaşadığı ağır dramı anlatmaktadır. Aile içerisinde geçen olumsuz bazı "can sıkan" hadiseleri içtenlikle Berlin'de mecburen geçirdiği yıllarda dile getirmiştir. Şair ince bir ruh haliyle nefreti "SUÇ MU TÜRK OLMAK" şiirine de Bulgar'ın kalleşliğini gözler önüne sermiştir.

Yer yer kelime ve gramer hataları olmasına rağmen, beğendiğimi belirtmeliyim. Canlı bir yaşanmış çileyi dile getirmiş hemşerim şair Mehmet ÇELİK. Kutluyorum!..

Eşref ÖZGÜR - Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Bilim Danışma Kurulu Üyesi.

Esen kalın.