Bebeklerin ilk süt dişleri ortalama 6 ay civarında sürmeye başlar. Peki ağız bakımını yapmak için ilk süt dişlerinin sürmesini beklemek doğru mu? Bu konu toplumda yaygın olarak bilinmese de, bebeklerin ağız bakımına doğar doğmaz başlamak gerekiyor. Yenidoğan süreçten ilk dişlerin sürmesine kadar olan dişsizlik sürecinde ağız bakımı nasıl yapılmalı, hangi ürünler kullanılmalı, ağız bakımını yapmak neden bu kadar önemli? Bütün bu sorulara cevap olacak bir yazı hazırladım sizlere…

YENİDOĞAN AĞIZ TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

Sevgili ebeveynler, bebeğiniz ağız bakımı, doğduğu günden itibaren günlük bakım rutininin bir parçası olmalı. Muhtemelen ‘Bebeğim yeni doğdu, bir şey yemiyor, dişleri de çıkmadı henüz, temizlemeye ne gerek var ki?’ gibi düşünceler içinde olduğunuzu tahmin ediyorum. Çünkü konu hakkında bilgilendirme yaparken hastalarımın ebeveynlerinden sürekli bu tarz sorular alıyorum. Maalesef, yenidoğan bebeğinizin ağzı bakterilerin üremesine müsaittir ve ağızlarında biriken süt ve mama artıklarının temizlenmesi gerekmektedir. Eğer ki bu süt ve mama artıkları temizlenmeden bebeklerin ağız mukozasında uzun süre kalırsa beyaz pamuk gibi bir görüntü alabilirler. Halk arasında pamukçuk olarak tarif edilen bu lezyonlar aslında candida (mantar) enfeksiyonlarıdır.

YENİDOĞAN AĞIZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Yenidoğan bebeğin ağız temizliği için yapmanız gereken şey çok basit. Temiz bir gazlı bez ya da tülbent parçasını işaret parmağınıza dolayın ve kaynatılıp soğutulmuş suya batırıp bebeğinizin damağını, dilini ve yanak içlerini nazikçe silerek temizleyin. Bu uygulamayı her emzirmeden sonra yapabileceğiniz gibi günde bir defa da yapabilirsiniz. Önemli olan rutin olarak devam ettirmektir. Kusma ile birlikte mide içeriği ağza geldiği için ağızda asitli ve bakteriden zengin bir ortam oluşmaktadır. Kusma sonrası yine aynı şekilde ağız temizliği yapmak çok önemlidir.

İLK DİŞ ÇIKAR FIRÇALAMA BAŞLAR…

Bebekler ilk dişlerini 6-10 aylar arasında çıkardıktan sonra diğer dişlerini birbiri ardına çıkarmaya başlayacaktır. Bu noktada yapılan en büyük hata fırçalamaya başlamak için bütün dişlerin çıkmasını beklemektir. İlk diş ağızda sürer sürmez fırçalamaya başlanmalıdır. Gerek anne sütünün şeker içeriği gerek 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş dişler için çürümeye elverişli bir ortam yaratmaktadır. Bu yüzden ilk dişler çıkar çıkmaz parmak diş fırçaları ile diş temizliğine başlanmalıdır.

PARMAK DİŞ FIRÇASI NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Parmak diş fırçaları, silikon malzemeden üretilir ve işaret parmağına geçirilir. Ucunda yine silikondan yumuşacık kılları bulunur. Bu fırçayı parmağınıza geçirerek yuvarlak hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerini temizlemelisiniz. Ayrıca, parmak diş fırçasıyla yapacağınız bu dairesel hareketler kaşıntısını da azaltacaktır. Bu sayede hem bebeğinizin ağız bakımı yapılacak hem diş çıkarma semptomları hafifleyecektir. Bebeğiniz tükürmeyi öğrenene kadar macun kullanmayabilirsiniz, ya da doğal içerikli diş macunlarını pirinç tanesi kadar sürerek kullanabilirsiniz.

İLK DİŞ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Yapılan araştırmalar sonrasında Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Dental Association (ADA) gibi kurumlar, bebeklerin ilk diş hekimi ziyareti için en doğru zamanın 1 yaş olduğu kanısına varmışlardır. Yani bebeğinizin 3-4 dişi çıktığında çocuk diş hekimine muayeneye götürmelisiniz. Çocuğunuzu diş hekimine götürmek için diş problemi olmasını beklememelisiniz. 4 ayda bir düzenli diş kontrollerini yaptırmalısınız.

Sorularınız varsa, aşağıdaki linkten sosyal medya hesabıma ulaşabilir ve sorularınızı bana sorabilirsiniz. Çocuğunuzun dişleriyle ilgili merak ettiklerinizi benimle paylaşabilirsiniz ve yazılarımın konularını birlikte belirleyebiliriz. Sağlıklı ve mutlu günlerde görüşebilmek dileğiyle...

https://www.doktortakvimi.com/z/nendpV

https://www.instagram.com/mersin_cocukdishekimi/