İslamiyetin kuralları üzerine yorum yürütmek istisnai kişilere düşer. Bu hususta kendisini ilahiyata adamış din adamlarımız saymakla bitmez. Hele hele de bu hususta zerre kadar bilgi sahibi olmayan bazı "çokbilmişler" atar tutarlarda, bir de hiç kimseye söz hakkı dahi vermezler. Bizim camia içerisinde çok geçerli olmayan bu nevi tartışmalar kısıtlıdır. "Bir ekmeklik unun varsa, onu ekmekçiye ver" gibi bir deymimiz var bizim Türk Milletinin ya, ona rabbet edilir şöyle böyle.

Bizim camia derken Balkan Türkleri'ni kastediyorum sevgili okuyucum. Balkan Türkleri, bu hususta çok çok dertlidir. Her fert biliyordur artık, İslamiyete yapılan yakışıksız barbarca saldırıları ve Kuranikerim yakmalarını. Şiddetle kınıyorum. Bu hususta camiamız Balkan ülkelerinde ve bilhassa Bulgar topraklarında ne acı olaylarla karşı karşıya gelmiştir. Bu sebepler yüzünden Balkan "Göçmen"leri öz yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır. Balkan ülkeleri genel anlamda 1944 yılından sonra Sovyet Kızıl Ordu'su müdaheleleri ile kanlı rejim değişikliğine gitmiştir. İlk sırada yine Bulgaristan toprakları söz konusudur.

Rejim karşıtı fişlenmeleriyle yüzbinlerce insan kurşuna dizilmiştir. Lenin-Stalin direktiflerinde, G.Dimitrof ve J.Tito (Bulgar ve Sırp liderler) kendi halklarına ve daha sonra Müslüman camiasına inanç ve itikat üzerine akla hayale sığmayan baskı ve yasaklar uygulamışlardır. Sözkonusu iki sözde lider "Osmanlıdan eser bırakılmasın, yok edilsin"  talimatı neticesinde Camii ve Osmanlı eserlerini yıkmaya başlamışlardır. Ta ki, Gorbaçof'un talimatı ile "Glasnos - Prestroyka" (Çokseslilik ve Yenilenme) talimatları sonucunda 1990 yıllarında 15 Sovyet Cumhuriyeti ve Balkan ülkeleri Komunizm (Karl Marks) dikte rejiminden kurtulmuştur.

Bu hususta yazmakla bitmeyecek kadar konular var da, zamanı değil şimdi. İleriki zamanlarda bu konulara değinmek düşüncesiyle, esas konuma geri geliyorum.

10 Ağustos 2023 tarihinde, Mersin Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Aşure ikramı gerçekleştirdi. Dernek Bşk. Sn. Hüseyin VATANSEVER ve Bşk. Yrd. Sn. Cavit Bahtiyar ile Yönetim Kurulu Üyeleri misafirlerle yakınen ilgilendiklerine şahit olduk. Mevsim itibariyle üyelerin bir çoğunun deniz ve yaylalarda bulunmasına rağmen, katılım fena değildi denebilir.   

Hemşehrilerime bir uyarı gibi ricam olacak, Aşure etkinliği, birlik beraberlik manası taşır. Geçmişi unutmak, geleceği tayin edememek manasına gelir. Unutmasak iyi olur dileklerimle, emeği geçenleri

Etkinliğe katılan Adana Balkan Türkleri Dernek Başkanı Sayın Aziz SAĞIROĞLU ve Yönetim Kurulunu yürekten kutluyorum.

Esen kalın.

Eşref ÖZGÜR- Akdeniz Balkan Türkleri Federasonu Bilim Daşma Kurulu Üyesi