Ana başa  tac imiş                    

Her derde ilaç imiş                      

Bir evlat  pir olsa bile                 

Bir Anaya Bir babaya  muhtaç imiş.                              

Baba devlet gibi, Anne ise vatan gibidir. Bunun için, Peygamberimiz (s.a.s.) çok öfkeli bir şekilde üç defa, "Burnu yere sürtülsün yazıklar olsun o kimseye),” dediğinde Ashab-ı Kiram; "Kimdir o Ey Allah'ın Resulü!" diye sorunca; "Ana-babası veya bunlardan birisi yanında ihtiyarladığı hâlde, Cennet'e giremeyip Cehennem'i boylayan kimse" der. (Müslim:9)

Hadiste hayırsız bir evladın acıklı âkıbetinden söz edilmektedir. Anne ve babasının veya onlardan birinin ihtiyarlık zamanına yetişip de kendilerine evlatlık vazifesini yapamadığı için cennete giremeyen bir zavallının acıklı sonu anlatılmaktadır.

Böylesi bir kimse anne ve babasına veya onlardan birine şefkat ve merhamet göstermediği, elindeki imkanı onlarla paylaşmadığı için Allah Teala’nın merhametini kaybetmiş, sonuç itibariyle zillete ve sıkıntıya düşmeyi, perişan olup gitmeyi hak etmiştir.

Dostlar; Anne ve baba hangi yaşta bulunursa bulunsun, evladın onlara karşı görevlerini yapması gerekir.

Anne, baba varlıklı olabilir; evladının parasına puluna ihtiyaç duymayabilir. Hatta kendilerine bakan, işlerini gören hizmetkarları da bulunabilir. Bu durumda evlada düşen görev, onların gönlünü almak; isteklerini yerine getirmektir. Çünkü paranın her şeye gücü yetmez. Sevgi dolu bir bakış, candan bir davranış, muhabbetle kucaklayış   parayla alınabilecek şeyler değildir.

Dinimiz, anne, baba hakkına o kadar önem vermiştir ki kişinin anne ve babası müşrik dahi olsalar, yine onlara iyilikle davranılmasını ve hizmette kusur etmemesini tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki. İnsan ölünce amel defteri kapanır. Ancak üç kişininki hiç kapanmaz.1.sadakai cariye yapan (yol,şu camı, medrese  okul kamuyarin a yapılan herşey)2 faydalı bir ilim bırakan  alimin, 3 .salih bir evlat bırakan anne ve babanın da amel defteri kapanmaz. Öyleyse salih evlatlar yetiştirelim.ki salihlerden olalım.

Adamın biri bir alime sordu: Ben salihlerden miyim?

Cevap verdi:Anana ve babana dua ediyorsan, sen onlardansın.

Resulullah efendimiz; ya da ona dua eden salih bir evlat isen onların yüzü hürmetine Salihlerden olursun.

Eğer anne babanı unutursan, onları unuttuğun kadar onlardan uzaklaşırsan. Sen onlardan(salihlerden) değilsin.

Rabbimiz bizi, anne ve babamızı bağışla.

Allahım cümle dostlarımın anneleri ve babaları nerde olurlarsa olsunlar, hayırlılardan eyle. Amin