Eskiden olsa cümleye bazen durup dururken aklıma takılıyor diye başlardım ama şimdilerde neredeyse hiç aklımdan çıkmıyor. Hayatı gerçekten doğru mu yaşıyoruz? Teknolojinin gelişmesiyle paralel olan gelişen insanlık birçok şey kazanırken neleri kaybetti? Mesela sevgi; sosyal medyada atılan birkaç beğeni, kalpli çiçekli emojilerle dolu söylenen güzel sözlü yorumlar, özel günlerde paylaşılan mutluluk pozlarından öteye geçebildi mi? Paylaşılan pozların süresi bile 24 saati 1 dakika geçemezken samimiyetsiz göstermelik sevgilerin süresi ne kadar olur ki?

Sahi aile diye bir şey kaldı mı? Kaç evde akşam yemekleri beraber yenilip hafta sonu planları yapılıyor acaba? Fark ettiniz mi herkes dışarıya karşı gayet kibar, naif, düşünceli ama evin içinde kimse neredeyse yüz yüze bile bakmıyor. Herkes elindeki telefonda kendilerine ait olmayan süslü, filtreli, sahte hayatların akışını saatlerce izlemekle meşgul.

Zaman, yaşayan tüm canlıları normal şartlarda olumlu yönde geliştirir. Bir ağacın 10 yıllık gelişimini göz önüne alırsak daha büyük, daha köklü, daha güçlü olduğunu çok rahat görebiliriz. Ya da bir kedinin 10 yılda ne kadar daha bilinçli, ağırbaşlı hatta daha mantıklı olduğunu gözlemlemek işten bile değil.  Peki insanoğlunun #10yearschallenge’na bakacak olursak çoğunda fikir olarak geriye giden ama filtreler sayesinde daha da gençleşen bir fiziğe sahip olduğunu birçok kez gördüm.

Her zaman söylüyorum ticari olarak kullananlar hariç sosyal medya günde birkaç defa birkaç dakikalığına ziyaret edilen bir mecra olmaktan çıkmazsa korkarım insanlığa tahmin edilenden çok daha fazla zarar verecek!