Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından belirlenen Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine giren Mersin firmalarının ardından listede yer alıp Mersin’de yatırımı ve üretim tesisleri bulunan firmaları ziyaret ederek, plaket takdim etti.

Kızıltan, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat Togo’nun de eşlik ettiği ziyaretlerde ilk olarak bu yıl 489’uncu sıradan listeye giren İzocam Tic ve San. A.Ş yöneticileriyle bir araya geldi. Ardından; 44’üncü sıradaki Kastamonu Entegre Ağaç San ve Tic. A.Ş, 70’inci sıradan giren Trakya Cam Sanayi A.Ş., 330. sıradan giren Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Tic. A.Ş., 85. sıradan giden Anadolu Cam Sanayi A.Ş. ve listeye 67’nci sıradan giren Soda Sanayi A.Ş.’yi ziyaret eden Başkan Kızıltan: “Ben sahada olmayı seviyorum. Küçük büyük demeden tüm firmalarımızı ziyaret ediyorum. Özellikle inovatif firmaları yakından takip ediyorum” dedi.

“İLK ZİYARET İZOCAM’A”

İlk olarak listeye bu yıl 489’uncu sıradan giren İzocam Tic ve San. A.Ş yöneticileriyle bir araya gelen Kızıltan, Fabrika Müdürü Mehmet Akarca ve Personel ve İdari İşler Yöneticisi Timur Aras ile görüştü ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Pandeminin faaliyetlerini bir ölçüde etkilediğini anlatan Fabrika Müdürü Akarca, ancak Mayıs ayı sonunda siparişlerin yeniden başlamasıyla üretimde eski kapasitelere yaklaştıklarını belirtti. Personel ve İdari İşler Yöneticisi Aras ise üretimin yaklaşık yüzde 40’ını ihraç ettiklerini dile getirdi.

İzocam gibi büyük firmaları özellikle Mersin Teknopark’taki teknoloji odaklı yazılım firmalarıyla tanıştırma arzusunda olduğunu kaydeden Kızıltan, pandemi nedeniyle bu düşüncelerini bir süre ertelediklerini ancak önümüzdeki günlerde firmalar arası diyalogu artırmaya ağırlık vereceklerini söyledi. İzocam gibi büyük sanayi kuruluşlarının kentin sosyal hayatının içinde olması gerektiğini de kaydeden Kızıltan, “Firmalarımızı kentin sahiplenebilmesi için sizlerin de adım atması önemli” değerlendirmesini yaptı. Oda’nın çalışmalarına da değinen Kızıltan, Oda bünyesinde kurulumu süren KOBİ Danışma Merkezi, Yatırım Ofisi ve Endüstriyel Tasarım Merkezi hakkında bilgi verdi. Özellikle büyük sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarını tespit edip bu ihtiyaçların ne kadarını Mersin’den temin edebileceklerini saptayacaklarını bildiren Kızıltan, böylece hem kentteki yan sanayini geliştirmek hem de büyük fabrikaların alımlarını kentten yapmasını sağlayıp maliyetlerini düşürmek istediklerini vurguladı.

Togo ise çalışmaları devam eden Tarsus Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verdi.

“EKONOMİYİ ÖZEL SEKTÖR AYAKTA TUTUYOR”

Kızıltan ziyaretlerini, listeye bu yıl 44’üncü sıradan giren Kastamonu Entegre Ağaç San ve Tic. A.Ş ile sürdürdü. Fabrika Grup Müdürü Yücel Kaymaz ve Personel ve Mali İşler Şefi Hüseyin Oğuzaslan ile bir süre görüşen Başkan Ayhan Kızıltan, güçlü firmaları Mersin’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yurtiçi ve yurtdışındaki fabrikaları ve yatırımları hakkında bilgi veren Fabrika Grup Müdürü Yücel Kaymaz, grup bünyesinde 40 şirket bulunduğunu 27 fabrika ve 32 markaya sahip olduklarını anlattı. Yaklaşık 20 bin çalışana sahip olduklarını kaydeden Kaymaz, Kastamonu Entegre bünyesinde toplam 5 milyon metreküp ahşap levha üretim kapasiteleri bulunduğunu anlattı.

Ülke ekonomisini özel sektörün ayakta tuttuğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan ise, Türkiye’ye çağ atlatacak olanların da özel sektör temsilcileri olduğunu vurguladı. Ardından Mersin’in yatırım olanakları hakkında bilgi veren Kızıltan, “Siz Mersin’in imkanlarını çok iyi biliyorsunuz. Ben bunu İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nde İstanbullu sanayicilere de anlattım. Mersin gibi yatırım imkanları yüksek olan kentlere yönelmek İstanbul’u kurtaracak, Türkiye ekonomisini kalkındıracak bir hamle olur. Bu konuyla ilgili Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yahya Kiğılı ile de görüşmek istiyorum. Mersin’e yatırım getirelim” ifadelerini kullandı. Mersin’deki büyük sanayi kuruluşlarıyla bir A Takımı kurmak istediklerini vurgulayan Kızıltan, bu firmalarla birlikte Mersin’de yan sanayiyi de geliştirmek, firmalar arası diyaloğu artırmak istediklerini anlattı.

“SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ”

Listeye 70’inci sıradan giren Trakya Cam Sanayi A.Ş’yi de ziyaret eden Kızıltan, Fabrika Müdürü Kaan Ertaş ve Kalite Müdürü Remzi Dere ile görüştü.

Kızıltan: “Trakya Cam Mersin’in gözbebeklerinden biri. Kent olarak sizlerle gurur duyuyoruz. İnşallah daha başarılı günlerde hep birlikte oluruz” dedi.

Ülkelerin müesseseleri kadar güçlü olacağına dikkat çeken Kızıltan, bu nedenle özel sektörün ülke ekonomisinde büyük önem taşıdığını ve daha çok firmayı ülkenin büyük sanayi kuruluşu arasında görme arzusunda olduklarını söyledi.

“YATIRIMCILARIMIZ DEĞER KATACAK”

Listeye 330’uncu sıradan giren Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Tic. A.Ş’de Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Kesgi’yle de görüşen Başkan Kızıltan’a Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Darıcı da eşlik etti. Gösterdikleri başarı dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirerek firmayı tebrik eden Kızıltan, ardından çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yatırımcı için arazi fiyatlarının mümkün olduğunca düşük tutulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan: “Arazilere yatırımcılarımız değer katacak, onlara değerli arazi vermek maliyet artırmanın dışında bir anlam ifade etmez” değerlendirmesini yaptı.

VEYSEL MEMİŞ: “ŞUBAT AYI İHRACATIMIZ 184 MİLYON DOLARI AŞTI” VEYSEL MEMİŞ: “ŞUBAT AYI İHRACATIMIZ 184 MİLYON DOLARI AŞTI”

“EN CİDDİ SIKINTI HİZMET SEKTÖRÜNDE YAŞANDI”

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine 85’inci sıradan giden Anadolu Cam Sanayi A.Ş. Firmasını ziyaret ederek Fabrika Müdürü Mehmet Habib Orhon’dan çalışmaları hakkında bilgi alan Kızıltan, gösterdikleri başarı dolayısıyla tüm kurum adına Orhon’u tebrik etti.

Mersin’de bu dönemde genel olarak sanayinin de tarımsal üretimin de durmadığını anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, en ciddi sıkıntının hizmet sektöründe yaşandığını söyledi. Tüm iş dünyasına bu sürecin farklı deneyimler kazandırdığını kaydeden Kızıltan, “Aynı zamanda Türk milleti de yeni bir deneyim yaşadı. Kurallara uyma gerekliliğini az da olsa anlamış olduk” değerlendirmesini yaptı. Ardından bölgedeki yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Kızıltan, özelikle Orhon’un havalimanı yatırımına yönelik merak ettiği soruları yanıtladı.

“EKONOMİ KENDİ KENDİNİ TAMİR EDECEK”

Başkan Kızıltan son olarak listeye 67’nci sıradan giren Soda Sanayi A.Ş.’yi ziyaret etti. Fabrika Müdür Vekili Mehmet Güler ve İnsan Kaynakları Müdürü Orkun Ergün ile bir araya gelen Kızıltan, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Mersin genelinde sanayi elektrik kullanım oranının arttığını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bunun kentte sanayi sektörünün durmadığının göstergesi olduğunu söyledi. Özellikle gıda sektöründe ciddi bir üretim artışı bulunduğunu ifade eden Kızıltan, gıdanın öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Hizmet sektörünün ciddi zarar gördüğüne değinen Kızıltan, ekonominin kendi kendisini tamir edeceğini ve bir süre sonra toparlanmanın başlayacağına inandığını söyledi. Mersin’in dinamik bir yapıya sahip olduğunu ve sektör çeşitliliğinin yüksek olması nedeniyle ekonomisinde denge yaşandığını belirten Kızıltan, diğer illerin belirli sektörlerde yoğunlaşmasının sıkıntısını yaşadığını anlattı.

Ziyaretler plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimleriyle son buldu.