Müftü Deresi'nin diğer bir adı Efrenk Deresi'dir. Bolkar dağlarından doğup Mersin Merkez'den, (Millet Parkı) yanından Akdeniz'e dökülmektedir. Efrenk; Aslanköy'ün eski bir adıdır. Haçlı Seferinde orada yerleşip kalan Fransızlar için İslam Akıncılarının koyduğu ad, "El Frenk" zamanla halk arasında Efrenk olarak değiştirilmiş - benimsenmiştir. Bu akarsu 7 - 8 bin yıl önce, bu yöreye ilk yerleşen insanlara hayat vermiş. Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olan YUMUKTEPE Kentçiği, bu akarsu kenarına kurulmuştur. Yeri (Mersin'in 1. ve 2. Çevre yolları arasına bulunmaktadır.)

"SU VARSA HAYAT VAR"

Bu deyim, Devlet Su İşleri güçlü kuruluşun bir sembolüdür doğrusu. Ülkemize hizmet etmeyi biricik amaç edinmiş bulunan DSİ, Mersin'de Şube Müdürü İnşaat Mühendisi Sayın Oğuzhan GÖKDERE öncülüğünde yeni yeni projelere imza atmaktadır. Mersinlinin hizmetine sunulan tesislere her geçen gün yenileri ekleniyor.

MÜFTÜ DERESİ

Müftü Deresi, Mersin'in bir Gerdanlığı'dır, Kuzey'den Güney'e uzanıp Akdeniz'e dökülür buzlu suları. Zaman zaman kıyılarını yıkıp götüren azgın sularına bugüne kadar gem vurulamamış. DSİ 6. Bölge (Adana) Müdürü Sayın Mehmet Akif BALTA tarafından Projesi hazırlatılıp İhalesi yapılmış bulunan Müftü Deresi İstinat duvarları inşasına başlanmış olup, Sahil Yolu ile Silifke Caddesi arasının Taş Duvarları mükemmel bir şekilde tamamlanmıştır. Devamı Mersin - Toroslar istikametinde yaklaşık olarak on kilometre devam edileceği bilinmektedir. Kontrol İnşaat Mühendisi Sayın Mehmet GÜNEŞ Bey, titizliği ve tecrübesi ile mesleğinin inceliklerini harfi harfine tatbik etmekten asla taviz vermez. Kontrol Teknikeri Sayın İsmail YÜZGEÇ’de işinin başında bir nefer gibi taş duvar ustalarının yardımına her an hazır vaziyette beklemektedir. Eh! ne diyelim, emeği geçenleri en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Eşref ÖZGÜR - Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Bilim Danışma Kurulu Üyesi

Esen Kalın.