Mersin Çarşı Esnafları Derneği üyeleri, CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından zorla yıkılmak istenen tarihi Zafer Çarşısı önünde bir araya gelerek, ‘Rızık Kutsaldır’ konulu açıklama yaptı. CHP’li Seçer’e karşı koyan çarşı esnafı yaklaşık 40 yıldır çarşıda ekmek paralarını kazandıklarını belirterek, CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinin ‘deprem riski’ dolayısıyla yasal süreci devam eden Zafer Çarşısını yıkmak istemesine karşı çıktı.

Konuyla ilgili esnaf adına açıklama yapan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, en son 10 yıllığına buraların kendilerine ihaleyle kiraya verildiğini ve daha 4 yıl resmi kontratları olduğunu söyledi.

Algüllü, “Bugün burada Mersin Çarşı esnafları ve Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında, esnafların mağdur edilmesine yol açan, esnaflarımızın bir çözüm bulunmadan sokağa atılmasına ve hatta elektrik ve suyunun kesilmesi sürecine girdiğimiz çağ dışı uygulamalara maruz kaldığımız süreç ile ilgili bilgi ve belgeleri paylaşmak üzere toplandık. Bilindiği üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi 35 yıldır kiracısı olduğumuz ve en son 10 yıllığına ihale ile bize kiraya verdiği ve halen 4 yıl resmi kontratımız olan işyerlerimizden 30 Kasım 2022 tarihinde tarafımıza gönderdiği tahliye yazısı ve tebligatı ile bu bölgenin riskli alan ilan edildiğini ve derhal boşaltmamız gerektiğini ifade etmiştir” dedi.

Çarşı esnafları olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kararına karşılık 60 adet dava açtıklarını belirten Algüllü, “Açtığımız davalar devam ederken tarihi Zafer Çarşısı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Burada paylaşacağımız birinci belge Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Kasım 2022 tarihinde gönderdiği yazıda bizlere riskli alan olarak ilan ettiği alana 11 Ocak 2023 tarihinde firma tarafından riskli alan raporu hazırlanmıştır. Yani önce bölgeden tahliyemiz istenmiş sonrasında ise bu tahliyeye gerekçe olan riskli alan raporu 45 gün sonra alınmıştır. Burada akıllara şu soru gelmektedir. Önce minare çalınıp sonra kılıfına mı uydurulmuştur? Aynı firma Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanlarının depren analiz raporu hazırlatılmıştır. Tarihler arasındaki bu çelişki ve önce boşaltın sonra raporunu hazırlatın çelişkisi bilimsellikten uzak ve şaibeli durumdadır” diye konuştu.

“ESNAFI KARŞINIZA ALMAK SADECE SİZE KAYBETTİRİR”

CHP’li Seçer’e çağrıda bulunan Algüllü, Seçer’in sözünü tutmasını ve esnafı sokağa atmak yerine esnafın yanında olması gerektiğini söyledi. Algüllü, “Bunun yanında bu iki bina ile ilgili deprem analiz sonuçları ve yeniden deprem analizi yapılmasın taleplerimiz ısrarla reddedilmektedir. Oysa 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinden sonra bölgedeki binalara verilen ağır hasarlı raporlarına yapılan itirazlar sonucu birçok bina orta hasarlı ilan edilmiş ve güçlendirme ile kullanılmaya başlanmıştır. Şimdi soruyoruz Kırmızı Lacivert ve Özel İdare binalarının deprem raporlarına itirazlarımız ısrarla neden reddediliyor? Yeniden belirleme ve keşif ve deprem raporu taleplerimiz neden reddediliyor? Davalarımız 5 aydır açılmasına rağmen yasal süreç neden beklenmiyor ve esnaflar sokağa atılmaya çalışılıyor? Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, siz tüm Mersin kamuoyu önünde söz verdiniz. Esnaf mağdur edilmeyecekti. Neden yasal süreci ve mahkemelerin sonucunu beklemeden ve esnafın mağduriyetine hiçbir çözüm bulmadan esnafı sokağa atmaya çalışıyorsunuz? Meclisteki konuşmalarınız iyi güzel ancak hiçbir çözüm önerimize yanaşmadığınız gibi bizi muhatap almıyor ve çözüm önerisi sunmuyorsunuz? Sayın Başkan lütfen sözünüzü tutun. Esnafı sokağa atmak mağdur etmek size bir şey kazandırmaz. Esnafı karşınıza almak sadece size kaybettirir” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIN RIZKINA SAYGI DUYUN”

TOROSLAR'DA YOLLAR YENİLENİYOR TOROSLAR'DA YOLLAR YENİLENİYOR

Hazırlanan raporların çelişkilerle dolu olduğunun altını çizen Algüllü, Başkan Seçer’i insanların rızkına saygı duymaya davet ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Sizi insanların rızkına saygı duymaya davet ediyoruz. Hazırlanan bu raporlar çelişkilerle doludur. Esnafa önce tahliye yazısı yollanmış, sonra da bu tahliye yazısına gerekçe olarak gösterilen riskli alan raporu özel bir firmaya 2 ay sonra hazırlatılmıştır. Bu meseleyi bu şekilde organize eden üst akla soruyoruz. Ne zannettiniz? Bunlar esnaf hiçbir şeyden anlamazlar. Önce yazıyı yazalım sonra rapor alırız. Bu esnaflar dava filan da açamazlar mu zannettiniz? Yanıldınız. Buradan Sayın İçişleri Bakanımıza sesleniyoruz. Bu olay izaha muhtaç çelişkilerle doludur. Devletin sağlam iki binası bu şekilde alınan raporlarla yıkılacaktır. Üstelik hiçbir şekilde güçlendirme çalışması ve güçlendirme maliyeti çalışması yapılmamıştır. Bakanımızdan bu konuda yapılan iş ve işlemlerin araştırılması için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne acil olarak müfettiş gönderilmesini kamu adına saygı ile arz ve talep ediyoruz. Elimizdeki bilgi ve belgeleri müfettişlerle paylaşmaya hazırız. Sayın Bakanım lütfen bu feryadımıza sessiz kalmayın.”

“ESNAFIN YOK EDİLMESİNE SESSİZ KALMAYIN”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a da çağrıda bulunan Algüllü, “Son çağrımız Akdeniz Belediye Başkanı esnaf kökenli Sayın Muhammed Mustafa Gültak Başkanadır. Sayın Başkan bu iki binadaki esnaf mağdur durumdadır. 40 yıllık esnaflarımıza çözüm bulunması, zaman tanınması ve mağdur edilmemesi için insiyatif almak baştan beri esnafın yanında tavır alan size yakışır. Siz bölgemizin Belediye Başkanısınız. Bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizin tamamını esnafın mağdur edilmemesi yönünde tavır almaya davet ediyoruz. Küçük esnaf bir ülkenin can damarıdır. Değerli meclis üyelerimiz esnafın yok edilmesine sessiz kalmayın. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sayın Zafer Şahin Özturan’a ve esnaflarla ilgili konu meclise geldiğinde esnafların mağdur edilmemesi yönünde tavır takınacağını ve destek vereceğini bizlere ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Sayın Atsız Afşın Yılmaz’a da teşekkür ederiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:mobilhaberci.com

Editör: TE Bilisim