Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AUTONOM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Baştürk, EVA TEAM'in yaptığı çalışmalarla oluşan altyapının, artık bir uygulama ve araştırma merkezine dönüştüğünü söyledi. Çalışmalarını 2 çalışma ofisi ve 6 laboratuvar/atölyede sürdürdüklerini dile getiren Doç. Dr. Süleyman Baştürk, EVA TEAM’in çoğunluğu mühendislik bölümleri ile psikoloji gibi farklı disiplinlerdeki yaklaşık 130 öğrenciden oluşan büyük bir ekip haline geldiğini belirtti. Robert Kolejli bir tane de lise öğrencisinin ekibe dahil olduğunu ileten Doç. Dr. Baştürk, böyle hevesli gençlerin kendilerini de mutlu ettiğini belirtti. Bağcılar Belediyesinin ana sponsorluğunda yürütülen çalışmalardaki tüm projelerin, Üniversite bünyesinde öğrencileri tarafından tasarım ve üretiminin yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Baştürk, bugüne kadar Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarında 3 defa üçüncülük ödülü aldıklarını hatırlattı. Baştürk, “Geçen yıl TEKNOFEST bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar yarışmasında EVA PSY psikoloji takımımızla aldığımız bir de birinciliğimiz var. Jüri özel ödülü, en iyi takım ruhu ödülü, performans ödülü gibi kategorileri de dahil edersek bugüne kadar 5 yılda toplam 12 ödül almış olduk. TEKNOFEST kapsamında yapılan TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarına bu sene yine katılıyoruz. Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışları, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması (Sabit Kanat ve Döner Kanat Kategorileri), İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışları, Roket yarışları ve iki ayrı takımımızla Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışmasına da aynı şekilde katılıyoruz. Ayrıca, bu sene EVA TEAM bünyesinde EVA TCST adıyla bir de Siber Güvenlik takımı kurduk ve bu takımımızla da yine TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen yarışlara katılacağız. Bu yeni takımla birlikte bu sene toplam 9 ayrı takım ve proje oluştu.” bilgilerini paylaştı. Burada yetişen öğrencilerinin daha mezun olmadan, başta savunma sanayii ve ar-ge firmaları olmak üzere pek çok kurumda iş bulduklarını ifade eden Baştürk, takımdaki kız erkek oranın da bu sene %50-50’yi bulduğu için memnun olduklarını ifade etti.

PSİKOLOJİDE TEKNOLOJİK UYGULAMALAR YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLDULAR

Geçtiğimiz yıl, TEKNOFEST bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışmasına üniversite bünyesindeki Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri ile Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden oluşan psikoloji takımı EVA PSY ile katılmış ve 1255 takım arasından 29 takımla birlikte finale kalarak birinci olmuştu. EVA PSY takımı danışmanı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Emre Gürsoy projeleri ile sosyal psikolojinin önemli çalışma alanlarından olan örtük tutumların ölçümü için yeni bir ölçüm aracı geliştirerek alana katı sağlamayı hedeflediklerini iletti. TÜBİTAK projesine dönüştürülen çalışmanın takım kaptanı Alireza Rahmanian ise böyle bir yarışmaya katılma şansı elde ettikleri için çok mutlu olduklarını ve tüm takım arkadaşlarına teşekkür ettiğini söyledi. EVA TEAM bu yıl Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışmasına oluşturdukları 2 ayrı takım ve proje ile TEKNOFEST’e katılıyor.

ÖĞRENCİLER, ÜRETİMDE, SPONSOR BULUNMASINDA VE PROJELERİN TANITILMASINDA DA BİZZAT ÇALIŞIYORLAR

EVA TEAM, öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik konuları, uygulamaya çevirebildikleri örnek bir uygulamalı eğitim modeli. Öğrenciler, sadece derslerde gördükleri teorik bilgiyle sınırlı kalmıyor, bu teorik bilgiyi pratiğe dönüştürüyorlar. Üretimde de bizzat çalışıyorlar. Mühendislik öğrencilerinin yanı sıra psikoloji gibi sosyal bilimler ve uluslararası ticaret bölümlerinden de öğrenciler takımda görev alıyor. Sponsor bulunması, projelerin tanıtılması, iş planlamalarının yapılması gibi konularda sorumluluk alıyorlar.  

Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AUTONOM) Baş Araştırmacısı Araştırma Görevlisi Onur Ağma 6 yılda bile jenerasyon farkı oluştuğuna dikkat çekti. 2018’deki öğrencilerin motivasyon kaynakları ile şimdi Z kuşağı olarak tabir edilen gençlerin farklı özellikleri olduğunu ifade etti. Fakat, ortak özelliklerinin istek ve azim olduğunu, projelerin genel olarak çok emek istediğini ve başarının kolay bir yolu olmadığının da altını çizdi. Hayatlarının en verimli zamanı olan üniversite öğrencilik yıllarını EVA TEAM projeleri gibi kendilerini geliştirebilecek projelerle geçirmelerinin ilerideki yaşantılarına olan pozitif katkısını da ekledi.

ELECTRONİC ARTS KLASİK OYUNLARINI STEAM’DE SATIŞA SUNUYOR ELECTRONİC ARTS KLASİK OYUNLARINI STEAM’DE SATIŞA SUNUYOR

TAKIM KAPTANLARI EKİPLERİNİ NASIL HAZIRLIYOR?

Kemal Can Yılmaz, Makine Mühendisliğinde okuyor bu son senesi (4. Sınıf Öğrencisi). 5 yıldır takımın içinde ve şu anda EVA TEAM Takım Kaptanı. Bu süre içinde en keyif aldığı projenin EVA TEAM’in 3. Senesi olan EVA 2S aracının yarıştığı sene olduğunu ifade etti. Bu sene mezun olacağını söyleyen Kemal Can Yılmaz, bu deneyimleri sayesinde Bosch’ın Bursa’daki fabrikasında üretim planlama mühendisi olarak henüz mezun olmadan şimdiden çalışmaya başladığını belirtti. Mezuniyet sonrasında da büyük ihtimalle işine devam edeceği bilgisini verdi. Bütün öğrenci arkadaşlarına EVA TEAM’i ziyaret ederek, bilgi almalarını istedi ve takımın bir parçası olmaları için çağrıda bulundu.

Meryem Nazım Beyoğlu, Yazılım Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisi. EVA TEAM’de ikinci senesi. Bu sene kurulan EVA TCST Siber Güvenlik takımının da kaptanı. Geleceğin en önemli konularından biri olan siber güvenlik konusunda TEKNOFEST’te de yarışma düzenleniyor. 12 yaşında kurduğu hacker olma hayali, O’nu yazılım mühendisliğini tercih etmeye sevk etmiş. Zafiyet aramak, bulduğunda sorunu gidermek olarak tanımladığı beyaz hacker’lık alanında kendini geliştirmek istediğini belirtti. İlk defa kurulan EVA TCST takımı ile TEKNOFEST yarışmasına yoğun bir şekilde hazırlanmaya devam ettiklerini ve üniversitelerini en iyi şekilde temsil edeceklerini aktardı..

Bayram Dikmen, Yazılım Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi. EVA TEAM’de 3. Yılı. Geçtiğimiz yıl sabit kanat ve döner kanat araçlarıyla performans ödülü alan TUAV TEAM’in bu yılki kaptanı. Bayram Dikmen, 2 farklı takım ve 2 farklı proje ile yarışlara katıldıklarını söyledi. Ekibin, 4 makine, 4 elektrik-elektronik, 4 endüstri ve geri kalanının da yazılım mühendisliği öğrencisi olmak üzere toplam 38 kişiden oluştuğunu iletti. Disiplinler arası çalışmanın faydasını gördüğünü anlatan Bayram Dikmen, “Sadece bir yazılımcı olarak değil örneğin elektrik alanında da birçok konuya vakıf olduğunu anlattı. Diğer arkadaşlarımızın da neler yaptığını görüyoruz. Özgeçmişlerimize ekleyebiliyoruz. Bu proje çalışmalarımız, iş hayatında önemli bir avantaj olacak bizim için.” diye konuştu.

Edanur Aktemur  ise Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi. EVA TEAM bünyesindeki İdari, Tanıtım ve Sponsorluk Takımı kaptanı.  Aynı zamanda Su Altı Takımı EVA ROV’da da kaptan yardımcısı olarak görev yapıyor. Su Altı Takımında 25 kişilik bir ekip olduklarını söyleyen Edanur  Su Altı Sistemleri yarışmasının organizasyon ve değerlendirmelerinin Aselsan tarafından yapıldığı için oldukça yüksek beklentileri olduğunu anlattı. Bu seneki görevlerinin görüntü işleme olduğunu söyleyerek, “Yani aracımızın objeleri tespit ederek ona göre hareket etmesi ve o nesneye ulaşması gerekiyor.” diyerek proje hakkında bilgi verdi. Yarışma başlamadan önce 4 günlük bir süreçleri olduğundan bahseden Edanur , “Aselsan yetkililerine projemizi anlatıyoruz. Danışman Hocalarımız ve jüriler de oluyor. Hem işin mutfağında, üretim tarafında çalışıyor hem de projenin tanıtımını yapıyoruz. O nedenle hazırlık süreci çok uzun bir süreç. Yarışma dönemine yaklaştığımızda uykusuz geceler başlıyor bizim için. Su altı aracımızı test etmek için havuzda sabahladığımızı, oradan uyumadan direkt yarışmaya gittiğimizi hatırlıyorum.” dedi.

“15 TANESİ TÜBİTAK PROJESİNE DÖNÜŞTÜ”

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü, Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AUTONOM) Müdür Yardımcısı ve EVA TEAM Danışman Akademisyenlerinden Doç. Dr. Doğu Çağdaş Atilla ise son olarak EVA TEAM bünyesinde geliştirilen ve yürütücülüğünü öğrencilerin yaptığı yaklaşık 15 projenin, TÜBİTAK  2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programından destek almaya hak kazanarak TÜBİTAK Projesi haline dönüştüğünü kaydetti. Bunun öğrencilerin bir projeyi en baştan nasıl ele alıp yönetecekleri konusunda da önemli deneyimler sağladığını ifade etti. “Bizler danışman olarak projenin nasıl yazılması gerektiği konusunda destek oluyoruz. TÜBİTAK tarafından kabul edildiğinde projeleri yürütme sürecinde projeyle ilgili her türlü faaliyet, yürütme, sonlandırma gibi adımlarında tüm sorumluluk öğrencide oluyor. Onlara önemli bir tecrübe ve önemli bir referans sağlıyor.” diyen Doç.Dr. Atilla, bir TÜBİTAK projesinde yürütücü olmanın mezuniyet sonrasında iş bulma konusundaöğrencilerine avantaj sağladığını da belirtti. Doç.Dr. Atilla, “Ayrıca EVA TEAM’deki 7 öğrencimiz de bu yıl TEI Havacılık Motorları Okuluna  kabul aldı. Yaz okulu konseptinde eğitimlerini tamamlayarak, sertifikalarını alacaklar. Bu öğrencilerimiz gelecekte savunma ve havacılık sanayiinde çalışma potansiyeline sahip olacaklar. EVA TEAM’de görev almak öğrencilere bu gibi birçok avantajlar sağlamaktadır.” dedi.