“Türkiye’ye Değer” anlayışı ile kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını hayata geçiren Türk Telekom, teknolojiyi kültür ve sanatla harmanladığı Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) erişilebilirliği güçlendiriyor.

Türk Telekom’un erişilebilirlik kapsamındaki projelerinden Sesli Adımlar uygulaması; görme ve işitme engelli sanatseverlere AKM’nin açık ve kapalı alanlarında yardıma ihtiyaç duymadan hareket edebilme olanağı sunuyor. Türk Telekom ayrıca teknoloji ve dijital dönüşüm odaklı farklı etkinlikleri de hayata geçiriyor. AKM’de geçtiğimiz Aralık ayında Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu’ndan özel bir seçkiyi Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi ile farklı bir sanat deneyimine dönüştüren Türk Telekom, 2024 yılı itibarıyla da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu iş birliği ile AKM’de Erişilebilir Tiyatro Projesi’ni başlattı.

Erişilebilir Tiyatro projesi kapsamında görme ve işitme engelli sanatseverler engelleri aşan bir sanat deneyimi yaşıyor. Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Oktay Arayıcı’nın kaleme aldığı “Rumuz Goncagül” isimli oyunla başlayan proje, Peter Shaffer'ın gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulayıp kaleme aldığı “Seneye Bugün” oyunuyla devam ediyor.

“AKM’DE HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR SANAT”

Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi ve Erişilebilir Tiyatro gibi projelerle AKM’de herkes için erişilebilir sanat etkinlikleri olduğunu vurgulayan Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Arif Sancaktaroğlu; “AKM’nin kalbinde yer alan Türk Telekom Opera Salonu isim sponsorluğumuzun yanında herkesin kültür sanat aktivitelerine katılım sağlayabildiği bir mekân oluşturmak istedik. Teknolojiyi toplumun ihtiyaçlarına göre kullanarak sanatı herkes için erişilebilir kılmanın mutluluğunu yaşıyoruz. AKM’de hayata geçirdiğimiz Sesli Adımlar uygulamamız ile görme ve işitme engelli ziyaretçilerimiz AKM’nin tüm kapalı ve açık alanlarını kolaylıkla gezebiliyor. Geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi ile görme engelli vatandaşlarımızı Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu’ndan tablolarla bir araya getirerek sesli betimlemelerle tabloları tanımalarını sağladık. Şimdi de bu yıl hayata geçirdiğimiz “Erişilebilir Tiyatro” projesi kapsamında görme ve işitme engelli sanatseverlere görsel, işitsel ve fiziksel engelleri aşan bir sanat deneyimi yaşatıyoruz.  Türkiye’ye Değer anlayışı ile geliştirdiğimiz teknolojiyi herkesin kullanımına sunmaya devam edeceğiz” dedi.

SANATSEVERLER; SAHNE TURU, CANLI BETİMLEME VE ÜST YAZI UYGULAMALARIYLA OYUNU DENEYİMLİYOR

MTOSB’DEN İL EMNİYET MÜDÜRÜ’NE ZİYARET MTOSB’DEN İL EMNİYET MÜDÜRÜ’NE ZİYARET

Erişilebilir Tiyatro projesi kapsamında izleyicisiyle buluşan “Seneye Bugün” oyununda engelli sanatseverler canlı betimleme uygulaması ile mekân, zaman, karakterler ve sessiz gelişen olaylar gibi sesli olmayan görsel öğelerin diyalog aralarında anlık olarak anlatılmasıyla tiyatroyu ayrıntıları kaçırmadan deneyimliyor. Canlı betimlemeye ek olarak oyundan önce düzenlenen sahne turu ile görme engelli sanatseverlerin, uygun olan obje, kostüm ve dekorlara dokunarak sahneyi tanımalarına olanak sağlanıyor. Oyunda kullanılan üst yazı sistemi sayesinde diyalogların üst yazı şeklinde verilmesi yolu ile oyun, işitme engeli sanatseverler için de erişilebilir hale geliyor.