Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından girişimcilerin bilgilendirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”, 5 Mart 2024 Salı günü Bahariye Mevlevihanesi’nde Vakıf Merkezi’nde gerçekleştirildi. GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, GİV Yönetim Kurulu üyeleri, vakfın üyeleri ile konuyla ilgili akademisyenler, STK temsilcileri ve genç girişimcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen Girişimci Buluşmaları’nda konuşan Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya, “Dünyada en fazla temsilciliği olan üçüncü ülkeyiz. İlk sırada Çin, ikinci sırada Amerika yer alıyor. Dünya genelinde 2024 itibariyle 261 dış temsilciğimiz bulunuyor. 2002 yılında Afrika'daki büyükelçilik sayımız toplam 12 idi. Bugün bu rakam 42’ye ulaştı. Bu temsilcilik sayıları aynı zamanda sizin gibi girişimci insanların oraya gittikleri zaman muhataplarının olması ve ticaretimizi şekillendirebilecek bir altyapının, ağın oluşmasını sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

AKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 4,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI AKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 4,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler düzenine de dikkat çeken Sırakaya, “Dünyada zulüm ortamını sonlandıracak uluslararası bir yapıdan bahsedemiyoruz. BM'nin kendisi adaletsizlik içerisinde boğuşurken dünyaya adalet dağıtabilme imkanı asla söz konusu değildir. BM'nin 5 tane daimi üyesi var. 198 ülkenin bir araya geldiği BM Genel Kurulu var ama hiçbir hükmü yok. Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararı uygulayabilmek 5 daimi üyenin iki dudağı arasında. Dünya 5 ülkeye mahkum. Bu 5 ülkenin içerisinde 1,2 milyarlık Afrika yokken 500 milyonluk Avrupa'dan iki temsilci var. Kültürler arası ilişkiye baktığımız zaman 4 Hristiyan ülkesi var ama 1,5 milyarlık İslam aleminden bir ülke yok. Ne demografik, ne kültürel, ne dini, ne coğrafi olarak bir adalet yok. Yanlıştan doğru üretme imkanı yoktur” diyerek girişimciliğin adaleti sağlamada çok önemli olduğunu dile getirdi.

“TİCARET HACMİMİZ 87 MİLYAR DOLARDAN 617 MİLYAR DOLARA ÇIKTI”

2002 yılında Ak Parti’nin seçimleri kazanmasıyla milletin iradesinin ve Anadolu irfanının iktidara geldiğini belirten Zafer Sırakaya, bunun olumlu etkilerini verilerle açıkladı; "Bütün Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşmiş olan doğrudan yatırım 15 milyar dolarken, bu miktar 100 milyar dolarların üzerine çıkarıldı. Türkiye'nin ticaret hacmi 87 milyar dolarken bu 617 milyar dolara çıkarıldı. Türkiye'deki ihracat rakamları 35 milyar dolar seviyesindeyken bugün artık 255 milyar dolar seviyelerinde"

Üretim ve ihracatın önemine dikkat çeken Zafer Sırakaya, “Bugün 57 İslam ülkesinin toplam ihracatı 1 trilyon 700 milyar dolarken, Almanya'nın ise tek başına ihracatı 1 trilyon 600 milyar dolar. Petrol ve doğal gaz ihracatı düşüldüğünde İslam ülkelerinin toplam ihracatının 550 milyar dolar civarında olduğunu, bunun 255 milyar dolarının ise Türkiye'ye ait olduğunu biliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR EKONOMİ”

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç ise Girişimci Buluşmaları etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Türkiye büyük bir ülke. Güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Gençlerimiz yurt dışına gitmeye uğraşıyor. Ben yurt dışında tanıştığım Türklere ülkenize dönün çağrısında bulunuyorum. Vakıf olarak girişimcilik ekosisteminin gelişmesi içim uğraşıyoruz. Ülkemizde girişimciliğin gelişmesi için çaba sarf eden kuruluşlarla diyalog halindeyiz. Türkiye masalara davet edilmeyen bir ülkeyken bugün masa kuran bir ülke haline geldi. Biz bunun sürmesi için ne kadar emek verirsek bu ülke o kadar baki kalır. Gençlerimiz muhakkak bir alanda uzmanlaşıp ülkemizin gelişmesine katkı sağlamalı” dedi.

“TÜRKİYE GENELİNDE 10 ŞUBEYE ULAŞTIK”

Girişimci Buluşmaları’nın açılışında yaptığı konuşmasında Girişimci İşadamları Vakfı’nın faaliyetlerinden bahseden başkan yardımcısı Rıza Özer, “Türkiye genelinde 10 şubeye ulaştık. 2024 yılında şubeleşme çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Girişimcilik Ödülleri gibi programlarla girişimcileri yatırımcılar, yatırımcıları girişimciler ile buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

GİV Girişimci Buluşmaları’ndaki konuşmaların ardından Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya’ya GİV Genel Başkanı Mehmet Koç İstanbul’un fethine ilişkin tablo takdim etti. Ardından, GİV’in yeni üyelerine törenle rozetleri takıldı.