Mersin Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere ucuz, kaliteli ve hijyenik ekmeklerin üretimindeki her aşamayı D-400 karayolu üzerindeki MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nda yerinde görme imkanı sunuyor. 2020 yılında ilk defa Toroslar İlçesi’nde öğrenim gören 32 öğrenciye kapılarını açan MER-EK, dönem boyunca öğrenci ziyaretine açık olacak.
Dumanı üstünde ekmekleri tatma fırsatı buldular
Büyükşehir Belediyesi, öğrencileri ucuz ve kaliteli halk ekmekle tanıştırırken, ekmek üretim süreciyle ilgili de ufuklarını genişletiyor. MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nı gezen öğrenciler, ekmek üretim aşamalarından hamur yoğurma, kesme, şekillendirme, fermantasyon, jiletleme ve pişirim işlemlerini yerinde gözlemledi. Fabrikadan çıkan dumanı üstündeki ekmekleri sıcağı sıcağına tatma imkanı bulan öğrencilere, aileleriyle sofralarında bölüşmeleri için fabrika gezisi sonunda ekmek ikramı yapıldı.
Öğrencilerden israfı önlemek için tüketebilecekleri kadar ekmek almaları istendi
MER-EK Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde görev yapan gıda mühendisi Aysel Dilara Aytuttu ve gıda teknikeri Makbule Türkmen eşliğinde fabrikayı gezen öğrencilere, gıda mühendislerinin görev tanımları da anlatıldı. Aysel Dilara Aytuttu, öğrencilere ekmeğin içerisinde yer alan maddeler ve işlem süreçlerine dair bilgiler aktarırken, çöpe giden ekmeklerin önüne geçmek amacıyla da bilgilendirme yaptı. Aytuttu, öğrencilere tüketebilecekleri kadar ekmek temin etmeleri gerektiğini söyledi.
“Ekmek üretimiyle ilgili bilgim yoktu, burada öğrenmiş oldum”
Öğrencilerden Asya Kuru, ekmek üretim sürecine dair daha önce bilgisi olmadığını, ancak bundan sonra sorulduğunda her aşamayı anlatabileceğini belirterek, “Normalde ekmek üretimiyle ilgili bilgim yoktu, burada öğrenmiş oldum. Ekmeğin nasıl üretildiğini, içerisinde un ve maya gibi birçok şey kullanıldığını öğrendim. Önceden bilmiyordum ama artık ekmekle ilgili soru sorulduğunda fabrikaya gidip orada öğrendiğimi söyleyip, oradaki aşamaları sırayla anlatırım. Bizim için böyle lezzetli ekmekleri ürettikleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Ekmekleri yiyebileceğimiz kadar almamız gerektiğinden bahsettiler”
Irmak Çeliker adlı öğrenci, fabrika gezisindeki deneyimini, “Buraya ekmeklerin üretim süreçlerini öğrenmek için geldik. Ekmeklerin üretiminde neler kullanıldığını ve ekmekleri israf etmememiz gerektiğini öğrendik. Ekmekleri yiyebileceğimiz kadar almamız gerektiğinden bahsettiler” sözleriyle anlattı.