Olağanüstü toplanan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde, Büyükşehir’in mülkiyetinde ya da tasarrufunda bulunan taşınmazların satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklı bedellerinin 19 Mart’tan itibaren gecikme zammı ve faiz uygulamadan, 3 ay ertelenmesi ile faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin, faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin kira bedellerinin tahsil edilmemesi konusu Meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Madde hakkında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: “16 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında, bazı faaliyet alanları içerisinde bulunan işletmelerin kapanma zorunluluğu geldi. Bizim belediyemiz bünyesinde kiracımız olan 22 adet işyeri de bu genelge kapsamında faaliyetlerini durdurdu. Biz bu esnaflarımızın kapalı oldukları 3 aylık süre için mağduriyetlerini gidereceğiz. Bu işletmelerin bize yıllık ödedikleri kira bedeli 355 milyon 450 bin TL+KDV. Bunu 3 aylık olarak düşünürsek, 88 bin 862 TL kira bedelini sözleşme sonunda sürelerine ekleyeceğiz ve böylece mağduriyetlerini ortadan kaldıracağız” dedi.

19 Mart ile 19 Haziran tarihleri arasında ödenmesi gereken kiraların yine 3 ay süreli erteleneceğinden söz eden Seçer, “337 iş yerinin 19 Mart ile 19 Haziran tarihleri arasında ödemeleri gereken kiralarını 3 ay süreli erteleyeceğiz ve 3 eşit taksitle bu kiraları kendilerinden tahsil edeceğiz. Bunun tutarı toplamda 3 milyon 177 bin 845 TL+KDV şeklinde” diye konuştu.

“14 Mayıs itibariyle 90 işyeri bize faaliyetimizi durdurduk diye müracaat etti”

Nogay, Kabotaj bayramını kutladı Nogay, Kabotaj bayramını kutladı

Seçer, İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamı dışında faaliyette bulunan diğer işyerlerinin tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Bu kapsamda faaliyetlerini durduran işyerlerinin tespitini yapmaya çalışıyoruz. 14 Mayıs itibariyle 90 işyeri bize, ‘faaliyetimizi durdurduk’ diye müracaat etti. Bize müracaatları durumunda faaliyetlerini durdurdukları tarihi tespit ediyoruz, ileride de faaliyetlerine başladığı tarihi tespit edeceğiz. Bu aradaki kira bedellerini kendilerinden tahsil etmeyeceğiz. Diyelim ki 2 ay faaliyetini durdurdu. 2 aylık süre bize kira ödemeyecekler. Çünkü bu farklı alanlarda faaliyet gösteren iş yerleri. Bunlar bize müracaat ederlerse biz de yapacağımız tespitler sonucunda bu kararları alacağız. Otogar ve Hal esnafı da dahil. Onlar da aslında faaliyetlerini devam ettiriyorlar ama bize eğer kiralarını, kira taksitlerini ödemedilerse, onları da 3 ay süreli erteleme imkânımız olacak” dedi. Görüşmelerin ardından madde oy birliğiyle kabul edildi.

“Faturaların son ödeme tarihinin üzerinden 3 ay sayarak, 3 ay sonra bu bedelleri alacağız”

2020 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında oluşacak su faturalarından herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan 3 eşit taksit imkanı ile tahsil edilmesi konusu üzerine konuşan Seçer, “Bu madde meskenleri ve faaliyetini durduran işyerlerini ilgilendiren konu. 17 Nisan itibariyle 3 aylık döneme ilişkin faturaların ödenme tarihi 3 ay süreli ötelenecek. Bizim fatura gönderme zorunluluğumuz var. Gönderdiğimiz faturaların son ödeme tarihinin üzerinden 3 ay sayarak 3 ay sonra bu bedelleri alacağız. Yani her ayın bedelini; toplamda Nisan, Mayıs, Haziran aylarının fatura bedellerini her birini 3 ay öteleyerek 3 eşit ödemede daha sonra vatandaşlarımızdan tahsil edeceğiz” dedi.

“Toplu taşıma araçlarında belediyemizin ruhsat ve vizeden kaynaklı alacaklarını 3 ay süreyle erteliyoruz”

Büyükşehir Belediyesi’nden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere ait toplu taşıma araçlarında Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat, vize, hat kiralamadan kaynaklı alacaklarının 3 ay süreyle ertelenmesi ile ilgili madde hakkında konuşan Başkan Seçer, “Diğer kira, ecrimisil ve satıştan doğan belediyemizin alacaklarına benzer bir konu. Toplu taşıma araçlarında belediyemizin ruhsat, vize, hat kiralamadan kaynaklı alacaklarını 3 ay süreyle erteliyoruz. Bizim 360 toplu taşıma aracından, ruhsat ve vize harcı olarak yaklaşık 250 bin lira aylık gelirimiz var. Bu ödemeyi 3 ay erteliyoruz. Yine 3 aylık erteleme söz konusu olan 80 araçtan, biri ruhsat, biri vize ile ilgili 750 milyon liralık bir erteleme söz konusu. Ancak bizim bir hat kiralamadan kaynaklı alacağımız yok” dedi. Konuşmaların ardından madde oy birliği ile kabul edildi.