20’nci Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Dvorak’ın Çello Konçertosu’nu seslendirecek olan Jamal Aliyev’i sanatseverlerle buluşturuyor. Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Festival Orkestrası’nın eşlik edeceği konser, 31 Mayıs 2022 Salı saat: 20.00’de Mersin Kültür Merkezi’nde yer alacak. Konserde, Dvorak Çello Konçertosu ile birlikte Çaykovski’nin 5. Senfonisi’ni Festival Orkestrası seslendirilecek. 

Jamal Aliyev:

1993 Bakü doğumlu Jamal Aliyev, viyolonsel çalışmalarına 5 yaşında dedesi Kara Aliyev ile başladı. 2006'da Rostropoviç’ten Yehudi Menuhin Okulu'na tam burs ile davet aldı.  2012'de Londra'daki Yehudi Menuhin Salonu’nda, BBC Konser Orkestrası eşliğinde ve BBC Radyo 3'te canlı yayında sahneye çıktı. 2013'de Royal College of Music’e kabul edilerek Thomas Carroll’un öğrencisi oldu. 2014'de Muriel Taylor International Competition'da birincilik kazandı. Ertesi yıl ilk CD' kaydı, piyanist Anna Fedorova ile “Russian Masters” başlığıyla "Champs Hill Records" dan yayımlandı. 2015'de Bromsgrove International Competition'da birincilik kazandı. 2016-2019 arası anlaştığı ajans aracılığıyla genel olarak İngiltere'de, Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika'da konserler vermeye başladı. 2017'de Londra'daki BBC Proms Festivali’nde, BBC Konser Orkestrası eşliğinde 8 bin kişilik Royal Albert Hall sahnesinde John Williams'in 85'ci doğum günü konserinde solo çaldı; bu konser canlı olarak BBC Radyo ve Televizyonu'nda yayınlandı. Çaldığı orkestralardan bazıları; BBC Scottish Symphony, Philharmonia, Royal Philarmonic, London Mozart Players, El Sistema Sinfonía, Istanbul Devlet Senfoni, Kennemer Jeugd Orkest, Orpheus Sinfonia, Eskişehir Senfoni, Bilkent Senfoni. Cemal Aliyev, Fazıl Say bir dizi konserler verdi. Aliyev, Giovanni Battista Gabrielli 1756 yapımı bir viyolonsel kullanıyor.

İbrahim Yazıcı:

SİLİFKE’DE ÇAĞLA FESTİVALİ COŞKUSU SİLİFKE’DE ÇAĞLA FESTİVALİ COŞKUSU

1986 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'na giren Yazıcı, Öznur Orbay ve Nimet Karatekin'le piyano, Nevit Kodallı ve İstemihan Taviloğlu ile kompozisyon, Hikmet Şimşek ve Rengim Gökmen'le orkestra şefliği, Alain Boeglin ile oda müziği çalıştı; aynı okuldan yüksek lisans diploması aldı. Daha sonra Conservatoire National de Musique de Perpignan'da Claude Philippe Durand ile piyano, Daniel Tosi ile orkestra şefliği, Michel Lefort ile oda müziği, Danielle Perriers ile opera yorumu çalışan sanatçı 1995 yılında bu okulu üç premier prix alarak bitirdi. Ünlü İngiliz Şef Gilbert Varga'nın asistanlığını yaparak eğitimini sürdüren Yazıcı, ayrıca Macaristan, Belçika, İtalya, Fransa ve İspanya'da orkestra şefliği kurslarına katıldı.

1995’te başladığı konser faaliyetlerini, aralarında Den Haag Het Residentie, Ensemble Rezonans, Camerata de France, Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, tüm Devlet Senfoni Orkestraları, 9 Eylül Senfoni Orkestrası ve Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın da bulunduğu pek çok toplulukla sürdürmektedir. Sanatçı, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Belçika, Yunanistan, İsrail, Güney Kore ve Kıbrıs'ta konserler verdi. Aynı zamanda Puccini (Valencia), Europäischer Musiksommer (Berlin), Bellapais (Girne), CBS (Güney Kore) Festivalleri'nde de orkestra şefliği yaptı.

1995-2004 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Bilkent Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak ders verdi.

1998-2007 yılları arasında Devlet Çoksesli Korosu'nu yönetti. Bu koro ile katıldığı Uluslararası Koro Yarışması'nda iki birincilik ve bir ikincilik ödülü aldı. 2007-2012 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörlüğü’nü yaptı.

Birçok genç Türk bestecinin eserlerinin ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi. Yaptığı CD ve DVD kayıtlarında Adnan Saygun ve Muammer Sun'un koro eserleri, Fazıl Say'ın Nazım Oratoryosu, Metin Altıok Ağıtı ve Fenerbahçe Senfonisi'ni seslendirdi. 2001 yılından itibaren Fazıl Say'la bir dizi konser verdi.

Başarılı çalışmalarından ötürü 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Teşvik Ödülü ve 2005 yılında İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından Cavalleria della Soliderita şövalyelik unvanıyla onurlandırıldı. 2012 yılında "Yılın Orkestra Şefi" Donizetti Ödülüne layık görüldü.

Biletlerinizi, www.merfest.org.tr veya www.biletfest.com adresinden çevrimiçi alabilirsiniz.