TRT Çukurova Radyosu'nda Seda Uslu Sarıoğlu'nun Akdeniz'den Toroslar'a programına konuk olan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak kentsel dönüşümün önemine dair açıklamalarda bulundu.

"Mersin'de bir elmasın üstünde oturuyoruz"

Dünya coğrafyasında Mersin'in bulunduğu konumun çok farklı olduğuna işaret eden Başkan Gültak; "52 katlı gökdelenimizin bitiş yılı 1989'dur. Avrupa'nın 2. büyük gökdeleni neden Mersin'e yapıldı? Çünkü Mersin'in dünya üzerindeki en büyük liman şehirlerinden biri olduğunu bildikleri için bu yatırımı yaptılar. Daha sonra birçok başka ülkeye ve kentlere yöneldiler. Ancak bu Mersin'in önemini ortadan kaldırmadı. Bizler Mersin'de bir elmasın üstünde oturuyoruz. Kentsel dönüşümleri hayata geçirdiğimizde liman şehri olduğumuzu ön plana çıkardığımızda inanın ki Mersin olumlu anlamda tanınmayacak bir hale gelir" dedi. Başkan Gültak, "Limanların arkasında otoban bağlantı yolları olur. Fakat bizim limanımızın arkası kaçak konutlarla çevrili. İşte bu yüzden kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Elimizde büyük bir şans var ama biz bunu kullanamıyoruz. Kullanmamanın cezasını Akdeniz, Mersin çektiği gibi, tüm Türkiye de çekiyor" diye konuştu.

"Bu şehri liman, tarım, turizm şehri yapabiliriz"

Mersin'in genelde siyasete ya da kavgalara kurban gittiğini söyleyen Başkan Mustafa Gültak; "Vizyon gerekiyor. Bu şehri liman, tarım, turizm şehri yapabiliriz. Bakınız Akdeniz'de yaşayan kardeşlerimizin yaşadıkları ortam içimize sinmiyor. Bir kadının, bir annenin yüreği ağlıyor. Çocuğunu gezdireceği yeşil alan, oyun oynatacağı bir park yok. Kentsel dönüşümün bir faydası da şudur. Akdeniz'de şu an kış mevsiminde odun, kömür kullanılıyor. Dışarı çıktığınızda gözleriniz yanıyor. Hani hep çevre diyorduk; hani geleceğimizin teminatı çocuklarımıza güzel bir dünya bırakacaktık? Kentsel dönüşümde yalıtım, gaz tüketimini azaltan projeler var. Bu da hem enerjiyi tasarruflu kullanmamızı sağlayacak hem çevreyi koruyan bir bilinçle hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Büyükşehir'in kolları sıvamasıyla 10 yıla ihtiyacımız var"

"Ne kadar süre sonra kentsel dönüşümün değişimini göreceğiz?" sorusu üzerine Başkan Gültak; "Bir yandan bizim çalışmalarımız, bir yandan hükümetimizin desteği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de kolları sıvamasıyla 10 yıla ihtiyacımız var. Siz yaklaşık 50-60 yıldır bir çivi çakılamamış, hiçbir düzeltme yapılmamış bir şehri 5 yılda düzeltemezsiniz. Bu 5 yılımızın üstüne aynı mantıkla seçilip çalışıp, hükümetin ve Büyükşehir'in de desteği ile çok yol alırız" şeklinde konuştu.

SERDAR SOYDAN: “RAMAZAN BARIŞTIR, PAYLAŞMAKTIR, ANLAMAKTIR” SERDAR SOYDAN: “RAMAZAN BARIŞTIR, PAYLAŞMAKTIR, ANLAMAKTIR”

"Sadece Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi de yetmez"

Gültak; "Biz Çay Mahallesi'nde yerinde kentsel dönüşüme başladığımızda, Büyükşehir Belediyesi de Çilek de başlamalıdır. Çay Mahallesi, Turgut Reis, Barış Mahallesi gibi 3 yerde 5 senede 1.500 konut yapılabilecek. İmkanlarımızı daha da arttırırsak belki de 5 yıl içinde 5 bin konut yapacağız. Bu hareketlenmeyi gören özel sektöre ne yapacak? Onlar da bu işin içine girip rant elde edecekler. Yani sadece Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi de yetmez. Biz bu işin önderliğini yapıyor olacağız" dedi.

"Büyükşehir 'Ben de varım' demeli"

Başkan Mustafa Gültak; "Barış Mahallesi'nde hızla ilerlememizin sonucunda şu an özel sektörün yer aradığı bilgileri geliyor. Biz tetikleyiciyiz. Büyükşehir 'ben de varım' dediği zaman özel sektör de gelecektir. Mersin böylece 10 yıl sonra çok ciddi bir yol kat etmiş olacaktır. Bu durum bizim Ankara ile kentin önünü açacak projeler noktasında gücümüzü de artıracaktır. Biz 'Şehrin imarını, yapısını her şeyini değiştirdik. Siz de bir an önce limanı ihale aşamasına getirin' diyebileceğiz" ifadelerini kullandı.

"Biz önder olduk; ışığı yaktık"

Başkan Gültak; "Çorba, süt, gıda maddesi elbette tüm belediyeler dağıtıyor ama bunlar ne şehrin ne de insanların kaderini değiştirir. Belediye başkanının görevi sadece bunları dağıtmak, asfalt veya kaldırım yapmak değildir. Şehrin kaderini değiştirecek hangi radikal kararları alıyorsunuz? Ben bu vizyon doğrultusunda ilerliyorum. Bu şehrin kaderini değiştirmek istiyorum. En önemli kader değiştirecek yöntemlerden bir tanesi limanlarımızı elde etmektir. Onun için de şehri buna hazır hale getirmek zorundayız. Buradan insanlarımız faydalanacak. Çevremiz, şehrimiz zarar görmeyecek. Kentsel dönüşüm sadece bir ilçe belediye başkanının yapacağı iş değildir. Şehirdeki ilgili tüm STK'ların bu konuda bir an önce halkı bilinçlendirip, halkla beraber hareket etmemizi sağlayacak çalışmalar içerisinde olmasını temenni ediyorum. Bunların sonucunda herkes bu işten karlı çıkacaktır. Ancak bugüne kadar yapılmamış. Biz önder olduk; ışığı yaktık. Umarım bundan sonra da bu Mersin'de devam eder" diye konuştu.