ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediyesince, görme engelliler için trafik ışıklarına sesli uyarı cihazı takıldı.

TARSUS’TA YOL BAKIM ÇALIŞMASI TARSUS’TA YOL BAKIM ÇALIŞMASI

Uygulama ilk olarak Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği’nin bulunduğu Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Akıncı Caddesi'ne kuruldu. Trafik ışıklarına takılan sesli sinyalizasyon sistemi, ışığın rengini söylüyor.

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Kamil Çam, bu sistem ile birlikte bir görme engellinin karşıdan karşıya geçmesinin güvenli hale geldiğini söyledi.

Dernek binasının bulunduğu caddenin yoğun trafik akışının olduğuna işaret eden Çam, "Görme engelli bireyler yolun karşısına geçmek istediklerinde zor anlar yaşıyordu. Akan trafikte tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlardı. Büyükşehir Belediyemizle görüşerek sesli trafik ışığı yerleştirilmesi talebinde bulunduk. Bu talebimize hızla cevap verildi ve cihaz kuruldu. Şimdi görme engelli bir vatandaş tek başına bağımsız halde ışığı kullanarak, rahat ve güvenli şekilde karşıya geçebiliyor. Bu çalışma bizim için çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

- Sistem nasıl çalışıyor?

Trafik ışıklarına entegre edilen Akustik Sesli Yaya Uyarı Cihazı pandemi önlemlerine uygun olarak temassız şekilde çalışıyor. Karşıdan karşıya geçmek isteyen engelli birey, avuç içini temas etmeden cihaza yaklaştırıyor. Cihaz geçme talebinin alındığını ve kırmızı ışığın yandığını sesli uyarı şeklinde söylüyor. Cihaz daha sonra yeşil ışığın yandığını ve yayaların yolun karşısına geçebileceğini bildiren sesli uyarıda bulunuyor.