Akdeniz Belediye Meclisi; çeşitli gündem maddelerini görüşmek ve karara bağlamak üzere Akdeniz Belediyesi Hizmet Binası Konferans Salonu’nda, 3. Dönem, 8. Toplantı, 1. Birleşim, 1. Oturumunu gerçekleştirdi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında yapılan toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Mecliste 1/1000’lik imar planı ile ilgili gündem maddesi tartışmalara neden oldu. HDP’li meclis üyesi Salih Akbaş gündem maddesi görüşüldüğü sırada söz alarak ortaya bir iddia atması üzerine meclis gerildi. Akbaş, bahsi geçen imar planı ile ilgili bilgilerin kendilerine verilmediğini ama şehirdeki emlakçılarda bu bilgilerin olduğunu öne sürdü. Akbaş, “İmar konusu denildiği takdirde o şehrin anayasasıdır. O şehrin anayasası ilk başta şehirde yaşayan bütün kesimle ortaklaşması gerektiğini ilk başta ifade ettik. Bizim bu söylemlerimiz üzerine şehrin içerisinde bulunan ilgili odaları davet ettik. STK’lar bu şehrin anayasası çizilirken onlar da katkı sunmalıydı. Biz bu inançla davet ettik ve katıldılar. Bizi de bilgilendirdiler. Burada müteahhit inşaat yapacak ya da müteahhidin para kazanması o kadar önemli değil. Burada önemli olan halkın ne kadar mağdur edildiğidir. Bizim için esas olan halkın mağduriyetinin olup olmadığını incelemek. Sizinle uzun zamandır bununla ilgili toplantı yaptık. Sizin karar almanıza rağmen tadilat yapıldıktan sonra bu bilgileri aktarın demenize rağmen bürokratların bu bilgileri bizimle paylaşmamasının sebebi nedir? Bir bakıyoruz ki şu anda hangi emlakçının yanına gidersek gidelim bu 1/1000’likler emlakçıların elinde. Bizim bilmediğimiz bilgiler onlarda mevcut. Bununla ilgili tespitler var” dedi. Akbaş’ın bu iddiası üzerine Gültak ise Akbaş’ı savcılığa vereceğini belirterek, “Bu dediklerinizi ispatlayın. Çünkü bizim bürokratlarımızın hepsini zan altında bırakıyorsunuz. Bu hukuken sizi zor durumda bırakır. Bunlar kayıtlara geçsin. İspatlanmadığı takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Salih Bey bunu ispatlamadığı taktirde hukuk karşısında cevabını verir” şeklinde konuştu.

“BİZ KAFAMIZA GÖRE BİNLİK YAPMADIK”

Mecliste, meclis üyelerinin gündem maddesi olan 1/1000’lik planını yeniden incelemek için süre istemeleri üzerine Gültak aynı maddenin daha önce oylandığını, bir an önce çözüme ulaştırılması gerektiğini ve daha önceden aynı maddenin kabul edildiğini belirtti. Gültak, “21.8.2020 Mustafa Burhan imar müdürümüzün 5 binliğe uygun binlik ile ilgili ilk yazısı, 2020’nin 8. Ayı. Bize binliğin ilk gelişi. Bu tarihten itibaren kendi binliğimizi yukarıdaki 5 binlik ile ilgili büyükşehir belediyesinin bürokratları ile beraber çalıştık. Biz kafamıza göre binlik yapmadık. Bunun üzerine büyükşehir bürokratları ile birçok kez yapılan toplantılarda binlik ve 5 binlik uygun hale getirildi. Daha sonra biz binliğimizi son haline getirdik. Aslında binliğin son halini, buradaki meclis üyeleri de komisyon üyeleri de hatırlar. Dediler ki; 5 binlik büyükşehirde onaylanmadı. 5 binlik onaylanmadığı için büyükşehir bu binliklerin hepsini geri yolladı. Dedik ki; bizim binliğimiz hazır, 5 binlik ile uyumlu. O günün binliği onaylandı aslında bizde. Yani 12. Ayda geri çekmesem binliği onaylanmıştı. Oy birliği ile geçmişti üstelik. Ben ne yaptım? Şimdi bunu geçirirsek, herkes kabul etti ama hukuksal bir sıkıntı çıkabilir. Gelin ben bunu geri alayım, bekleteyim, donduralım. 5 binlik büyükşehirden geçtikten sonra tekrar gündeme alalım dedim. Bunun üzerine hepiniz haklısınız dediniz” dedi.

DOĞRULAMA PLATFORMU TEYİT, “YEŞİL İDDİALARI” İNCELİYOR DOĞRULAMA PLATFORMU TEYİT, “YEŞİL İDDİALARI” İNCELİYOR

“BURADAKİ TİYATRO DA ÇOK BAŞARILI, İLERİDE VİZYONA GİREBİLİR”

Aynı maddenin daha önceden mecliste onaylandığını, tasdik edildiğini üzerinde herhangi bir itirazında olmadığını, yalnızca 5 binlik olmadığı için geri çekildiğini hatırlatan Gültak, “Şu anda çok gülüyorum, çok güzel bir tiyatro oynanıyor burada. İyi tiyatro seyrederim ben de ve buradaki tiyatro da çok başarılı. İleride vizyona girebilir. Biz bunları hep beraber bitirdik zaten. Sadece 5 binlik yok diye geri çekmiştik. Bir değişiklik yapılmadı. Hukuksal nedenle çekmiştik bunu. Süreci sanki hiç yaşanmamış gibi yeniden başlattık. Yani burada bu kadar beklemenin anlamı yok. Aynı şey, dejavu yaşamayalım. 8. Ayda başlatılıp, 9 ve 10. Ayda tartışılıp büyükşehrin elemanları da geldi, siz de geldiniz. 5 binliğe uygun yapıldı, konu kapandı. Tam meclise geldi, geri çekildi. Yeniden neyi tartışıyoruz? Hepinizin bildiği binlik bu. Nasıl bilmiyorsunuz? Nasıl oy verdiniz o zaman? Çok komik. Evraklar burada hepsi. Hiçbir şeyi saklamıyoruz. Üstelik o dönemde de tüm STK’ları çağırdık ve onların önünde yaptık. Arkadaşlar bana dedi ki; meclis üyelerimiz bunu tartışmak istiyor. USB veya internet ortamında istiyor dediler. Hayır, veremezsiniz dedim. Büyükşehirde veya diğer belediyelerde böyle bir şey yapılıyor mu? Yasal değil bu istediğiniz şey. Sizden saklamıyoruz zaten bunu” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİN EN ÖNEMLİ KONUSU İLE İLGİLİ KARAR ALINIRKEN ‘BEN TATİLDEYİM’ DİYEMEZSİNİZ”

Gültak, binlik planın acil olduğunu ve bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, ağustos ayında da yeniden toplantı yapıldığını ifade etti. Gültak, “Odalara da yazı yazalım, oradan birer kişi gelsin meclis üyelerinin kafasına takılan şeyleri anlatsınlar. Daha önce bunlar soruldu mu? Soruldu. STK’lar bir problem yok dedi. Sizler de sordunuz bu soruları 10 ay önce. Neyse unuttuk dedik, hafızlardan silinmiş olabilir. Yazı yazalım dedim meclis üyelerine çünkü bu iş artık acil. Yazı yazın, hepsi gelsin. Madem mobil ortamda istiyorlar kafalarında hala soru işaretleri var demek ki. Bu soru işaretlerini o toplantıda sorsunlar bizim bürokratlarına. O STK’lar da soruları değerlendirsin ve bu iş bitsin dedik. Ama arkadaşlar meclisin tatil olduğunu söylediler. Meclis tatilde evet buna hep beraber karar verdik. Meclis tatil ama bürokratlar tatil değil. Başkan tatilde değil. Meclis üyeleri böyle kritik bir konuda tatile gitmek zorunda değiller. Şehrin en önemli konusu ile ilgili karar alacağız ve ‘Ben tatildeyim kalsın’ diyemezsiniz. Vatandaş sorar size 2,5 sene sonra tatili. 10 aydır konuştuğumu, tartıştığımız ve anlaştığımız bir konu var ortada. Şimdi dönüp dolaşıp aynı yere geri geliyoruz. Ben memurlara talimat verdim. Sabah 8’den gece 2,3’e kadar çalışacaksınız dedim” ifadelerine yer verdi.

“BİZ TATİL YAPMAK İÇİN SEÇİLMEDİK, ÇALIŞMAK İÇİN SEÇİLDİK”

Gültak, 10 ay önce yapılan çalışmalarda bazı itirazlar olduğunu ve onların yenilendiğini; yenilenen konuların da toplantıda anlatıldığını söyleyerek, “Gelip, görseydiniz. Ben bir şey saklamadım. İdare yani meclis başkanı olağanüstü toplantıya çağırabilir. Meclis üyelerini de toplantıya çağırabilir, tatili iptal de edebilir. Bu konu ile ilgili arkadaşları çağırdım ben, diğer meclis üyelerine de haber verdim. Gelseydiniz. Demek ki tatiliniz daha önemliymiş. Biz tatil yapmak için seçilmedik, çalışmak için seçildik. Biz size ağustos ayının tatil olmasını uygun görüyor musunuz diye sordum. Oy birliği ile evet dediniz. Bu kararı ben tek başıma vermedim. Millet imar bekliyor. Sizleri toplantıya çağırdım ama sizin verdiğiniz cevap ise ‘biz tatildeyiz’ oldu. Burada yanlış bir bilgilendirme yok. Sonuç itibari ile tüm evraklara ulaşabiliyorsunuz. Geldiğiniz andan itibaren bu yetki var. Bana izahat ver dediğinizde bu yapılmak zorunda. Mersin merkezde hiçbir yerin binliği bu kadar masaya yatırılmadı. Yüzlerce toplantıya sebep verdik. Siz bu binlikten haberdarsınız. Büyükşehir bürokratları ile birlikte tartışıldı uyuşmazlık olmasın diye. Haberimiz yok gibi bir iddiayı kabul etmiyorum. Cuma gününe kadar olan süreyi kabul ediyorum ama onun dışında idareden geldiği gibi oylarım haberiniz olsun” diyerek maddeyi cuma günü oylamak şartıyla ek süre ile komisyona havale etti.

“TÜM BÖLGELERDE HİZMETLER ÜRETİYORUZ”

Seçildikleri günden bu yana Akdeniz’de barış ve kardeşlikten yana olduklarının altını çizen Gültak, “Belediyemizde hiç işçi çıkarmayarak insanlığa ve emeğe ne kadar değer verdiğimizi gösterdik. İnsanların siyasi görüşünden çok insanlığına değer verdik. Tüm bölgelerde hizmetler üretiyoruz. Barış ve adalet gerçekten lazım. İmar konuları bence şehrin en önemli konusu. Özellikle 2. Etap imarını bekliyoruz. 20 yıldır gelmeyen tarım görüşünü bizim ve Lütfi Elvan Bakanımızın yoğun çalışmalarımız sonucunda getirdik. 8 ay oldu büyükşehirde bekliyor. 2. Etap imar planları en çok Akdeniz’in insanlarını ilgilendiriyor. Lojistik, liman, ticaret etkileniyor. Akdeniz’in insanlarının gelir seviyesinin artmasında, düzenli hayat yaşamasında bu 2. Etap imar planlarını önemsiyorum. Çay Mahallesi’nde yarından itibaren sakinlerine Karacailyas, Çilek, Karaduvar sakinlerine birer tane mektup yazacağım. Çamlıbel’de bunu yapmıştım. 10 bin kişiye mektuplar dağıtılacak” şeklinde konuştu.