“PROJENİN TEMEL AMACI VATANDAŞIN KONUT SAHİBİ OLMASIDIR”

TÜGEM Mersin İl Başkanı Ümit Mete, hükümetin açıkladığı düşük faizli konut projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Projede temel hedefin vatandaşın konut sahibi olması olduğunu ve bu projede konut fiyatlarının değerinde satılması için gereken önlemlerin alınması gerektiği çağrısında bulunan Mete, “Konut sektörüne ilişkin 3 destek paketiyle ilk konutunu alacak vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması amaçlanıyor. Bu çerçevede ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlar, fiyatı 2 milyon liraya kadar olan birinci el konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi kullanabilecek.” Dedi.

“ 1 YIL BOYUNCA SATIŞ FİYATLARINI SABİT TUTAN FİRMALAR DESTEK ALABİLECEK”

Konut projesine ilişkin bilgiler veren Mete, “İkinci paket kapsamında konut değerinin en az yüzde 50'si 1 Nisan'dan önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) satımıyla karşılanması şartıyla aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak. Uygulama sıfır ve ikinci el konutlarda geçerli olacak. İnşaat sektörüne yönelik destek çerçevesinde ise asgari yüzde 40'ı tamamlanmış ve yüzde 50'si satılmamış projelerin tamamlanması için 20 milyar lira kaynak aktarılacak. 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt eden şirketler bu destekten yararlanabilecek.” Diye konuştu.

“EMLAKÇILIK MESLEĞİNİN ÖNEMİ BİRKEZ DAHA ORTAYA ÇIKIYOR”

MOBİLYADA TALEP TÜRKİYE’YE DÖNDÜ MOBİLYADA TALEP TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Emlakçılık mesleğinin öneminin bir kez daha ön plana çıktığını belirten başkan Mete,” gayrimenkul doğru rayiç değerlendirilmesi ve finansal çözümler konusundan Yetki belgesi olan profesyonel gayrimenkul danışmanlarından destek almak çok önemlidir. Çünkü sektörel açıdan önemli bir dönemde emlakçılar konulara, yasalara ve finansal bilgilere sahiptir. Emlakçılarımız bu bilgileri konut sahibi olacak vatandaşlarımıza gönül rahatlığı ile paylaşacaklardır. Bizler vatandaşlarımızın konut sahibi olması için ve değerinde satışlar için elimizden ne gelirse yapacağız.

"KONUTTA TAHTARAVALLİ ETKİSİ "

“Faiz inerken fiyat artıyor fiyat inince faizler artıyor. Bu mantıkla vatandaşın ev sahibi olma şansı yok” uyarısında bulunan Mete, şöyle devam etti;” Konut kredi faiz oranlarında yüzde 1 psikolojik sınırdır. Yüzde 1'in altına düşürülmesi piyasayı hareketlendirecektir. Bu paketler iç piyasayı hareketlendirecektir, Fakat fahiş fiyat artışlarına karşı ve fırsatçılara karşı devletimiz muhakkak bir önlem çalışması yapmalıdır. İpotekli satışlarda artış kaçınılmaz. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indiği her dönemde konut piyasasında bunun yararlarını gördük. Biz emlakçılar olarak konut fiyatlarının değerinde satılmasını istiyoruz. Ne konutu alacak vatandaş nede konutu yapan müteahhit zor durumda kalmasın. Konutlar değerinin çok üstünde satılırsa bu yüksek kira artışına neden olacaktır. Ve buda enflasyonun artmasına yol açacaktır. ”

“ KONUT SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İYİ EMLAK DANIŞMANLARIYLA SONUÇ ALABİLİRLER”

Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indiği her dönemde konut piyasasında bunun yararlarını gördüklerini belirten Başkan Mete, açıklanan paketlerin iyi emlak danışmalarıyla birlikte istişare edilmesi gerektiğini yoksa yapılan bu kampanyaların yerine ulaşılmayacağını söyledi.