Torosların zirvesinde yer alan, Mezitli Kocayer Mahallesinde gerçekleştirilen İlçe Tarım Müdürlüğü ve Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma Fonu işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında ilk fidanlar toprakla buluştu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra Mezitli Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Mezitli İlçe Tarım Müdürü Kerim Köken, mahalle muhtarları ve kadın üreticiler, Mersin’de ilk Aronya bitkilerini elleriyle toprağa dikti. Ana vatanı Kuzey Amerika kökenli bir bitki olan, Aronya bitkisinin 3 yıl sonra meyve vermeye başlaması ve 4. yılda ise tüm masraflarını karşılaması öngörülüyor. Proje kapsamında üretici kadınlara belirli dönemlerde Aronya yetiştiriciliği konusunda eğitimler de verilecek.

Üretici kadınlar adına söz alan Kocayer Mahallesi sakini Nimet Sayoğlu, “Aronya bitkisi için köyümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederim. Bu bitkinin bölgemizde yaygınlaşması için elimizden gelen tüm katkıyı vereceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Bu meyvenin bize refah getirmesini diliyorum. İnşallah hem meyvemiz hem de kazancımız bol olur” dedi.

Kocayer Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Öztürk ise projenin kadınlar baz alınarak planlanmasının önemine dikkat çekti. Kırsal bölgelerde kadınların erkeklerden daha fazla emek verdiğinin altını çizen Öztürk, “Başkanımız Neşet Tarhan’ın öncülük ettiği gibi bizler de kadınlarımızın güçlenmesi adına ortaya konulacak tüm projelere talibiz. Başkanımız kadınlarımızı desteklediği gibi farklı yerlere gezilere de götürdü “ dedi.

Projeyi geliştiren ve eğitim desteği sağlayan Alata Bahçe Kültürlerini Araştırma Enstitüsünden Mustafa Kavak ise Aronya bitkisinin 3 yıl gibi kısa bir sürede yetişerek ilk yılında tüm masrafını karşılayacak bir kazanç sağladığına dikkat çekti.

Kocayer mahallesinin tüm gelirinin şeftali üretiminden olduğuna vurgu yapan Mezitli İlçe Tarım Müdürü Kerim Köken yaptığı konuşmada, “Maalesef, şeftalinin fiyatlarında oluşan yüksek orandaki dalgalanmadan ve raf ömrünün kısa olmasından üreticimiz zor dönemler geçiriyor. Biz de tarımsal üreticilerimize alternatif sunmak adına araştırma yaparak Aronya bitkisini geliştirme konusunda proje hazırladık” şeklinde bilgi verdi.

Mersin’in ve bölgenin tarımsal üretimi hakkında bilgiler aktaran İl Tarım Müdür Yardımcısı Mustafa Can, “Mersin’de 330 bin hektarlık alanda tarım yapılmaktadır. Genel anlamda 10 üründe birincilik ve farklı ürünlerde de ikinciliklerimiz var. Genel duruma baktığımızda ise tarımsal üretimde ilk üç ilden birisiyiz. Aronya gibi alternatif bir bitkinin ilk kez Mezitli’de deneniyor olmasından dolayı da son derece mutluyuz” dedi.

AKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 4,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI AKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 4,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Mezitli Belediyesi olarak en fazla üzerine düştükleri konunun kadın ve üretim olduğunu belirten Başkan Neşet Tarhan ise, “Çok da birbirine yakışan kelimeler. Aronya gibi aromatik bitkilerin dünya üzerinde en zengin olan ülkelerden birisi Türkiye ve en fazla da Toros dağlarında yetişiyor. Ben de göreve geldiğimde bunun desteklenmesi konusunda ısrarcı oldum ama kırsal bölgelerimiz maalesef yeterli ilgiyi göstermedi. İstanbul’da bir ilçe belediyesi 7 yıl önce yılda 1 milyon lira kazandırdıklarını söylemişti. Bu yılla karşılaştırdığımızda çok yüksek bir rakama karşılık geliyor” dedi.

Projenin başka bir güzel yönünün de Sosyal Yardımlaşama Fonunun ortak olması olduğunu değerlendiren Başkan Tarhan, “Daha çok ihtiyaç sahiplerine maddi yardım vermesiyle bilinen Sosyal yardımlaşma Fonu bu kez üretimde alanında destek sunuyor. Yani balık vermiyor balık tutmayı öğretiyor. Bu duyarlılığından dolayı Kaymakamımız Ahmet Erdoğdu’yu kutluyorum. Böylesi bir durum Türkiye genelinde çok yoktur sanırım” diye konuştu.

Mezitli Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da konuşmasında, “Bu kadar engebeli bir arazinin bu kadar iyi değerlendirilmesi son derece önemli. Zaten bölgemizin en güzel özelliği de bu. Boş bölgeler ya tarımsal üretimde kullanılıyor ya da orman olarak bölgeye katma değer sağlıyor. İlk gördüğüm anda çok şaşırmış ve takdir etmiştim. Aklımıza gelen her meyve yetişiyor. Bu da başka bölgelerde çok rastlanmayan bir durum” dedi.