Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilip MTSO tarafından yürütülen Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi Hibe Projesi kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi hazırlanıyor. İşveren ve yöneticiler, çalışanlar ile İSG uzmanları için 3 farklı formatta hazırlanan rehberin taslağı tamamlandı. Rehbere son şeklinin verilmesi adına MTSO Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’nde belediyeler, İŞKUR, meslek odaları, üniversitelerle Çalışma Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Üyesi Yakup Yılmaz da katıldı.

KIZILTAN: “İSG, ULUSAL BİR MESELE”
Hazırlanan taslağın anlaşılır ve dikkat çekici olmasının önemini vurgulayan Kızıltan, “Bu kadar güzel ve faydalı bilgiler içeren bir rehberin dikkat çekici olması, ‘bunu okumalısınız’ mesajını verebilmesi önemli. Bu nedenle rahat okunabilecek formatta bir rehber oluşturulması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Emeği geçenleri de tebrik eden Kızıltan, “İSG, ülkemizde önemi yeni yeni anlaşılan ulusal bir mesele. Proje sonunda odamız bünyesinde oluşturulacak İSG masası ile üyelerimize bu konuda danışmanlık verip projenin sürdürülebilirliğini de sağlayacağız. Bir kez daha emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

UZMANI UYARIYOR: “KONKORDATO İFLAS DEĞİLDİR” UZMANI UYARIYOR: “KONKORDATO İFLAS DEĞİLDİR”

ULUSLARARASI İSG KONFERANSI DÜZENLENECEK
Proje kapsamında bugüne kadar bir dizi eğitim gerçekleştirildi. Başarılı öğrencilere önümüzdeki süreçte yurtdışında uluslararası akredite İSG eğitimi verilerek oradan da uluslararası sertifika almalarına imkan tanınacak. Yine proje kapsamında kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşturulan İSG Çalışma Komisyonu kuruldu. Komisyon Mersin’de ‘Uluslararası İSG Konferansı’ yapılması kararı aldı. Buna göre Eylül ayında Mersin’de 4 farklı ülkeden alanında uzman 6 kişinin katılımıyla Avrupa’daki İSG uygulamalarının anlatılıp Türkiye’deki sistemin iyileştirilmesi üzerine bir konferans düzenlenecek.
Proje kapsamında bir de web sitesi oluşturuldu. Bu site kanalıyla hazırlanan üç rehbere tamamlandığında gerek cep telefonları gerekse bilgisayarlar aracığıyla ulaşmak mümkün olacak. Basılı rehberler ise öncelikle saha çalışması yapılan firmalara dağıtılıp, oluşturulacak İSG köşelerinde dağıtılacak materyallerle daha da yaygınlaştırılacak. Çalışmalar sonunda MTSO bünyesindeki iki uzmanın üyelere İSG konusunda danışmanlık hizmeti vermesiyle projenin sürdürülebilirliği sağlanacak.