MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın birinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda, pandemi nedeniyle artan su tüketimine bağlı olarak faturalarda yaşanan şikayetler dikkate alınıp, su tarifelerinde değişikliğe gidildi. Başkan Seçer, pandemide vatandaşların evde kalması dolayısıyla su tüketiminin yüzde 15 arttığını, artan faturalar nedeniyle şikayetler aldıklarını belirterek, “Bu şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi. Gönül isterdi ki kademeleri tamamen kaldıralım. Ama su zengini bir ülke de bölge de değiliz” dedi. Meclis üyeleri, tarife değişikliği dolayısıyla Başkan Seçer’e teşekkür ederken, Başkan Seçer ise “Çok değerli bir çalışma yaptık, bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tarifeler vatandaşı rahatlatacak biçimde yeniden düzenlendi

Genel Kurul’da kabul edilen tarifeler çerçevesinde Mersin merkez ve ilçelerde daha önce 0-10 metreküp olan birinci kademe 0-15 metreküp, 11-20 olan ikinci kademe 16-30 metreküp, 21-75 metreküp olan üçüncü kademe 31-75 metreküp, dördüncü kademe ise 76 metreküp ve üzeri olarak belirlendi.

Yoğun olarak tarım ve hayvancılığın yapıldığı Mut ve Bozyazı ilçeleri için ise su kademelerinde farklı bir değişikliğe gidildi. Mut ve Bozyazı’da su tarifesinde birinci kademe 0-30 metreküp, ikinci kademe 31-75 metreküp, üçüncü kademe 75 metreküp ve üzeri olarak belirlendi.

Birim fiyat üzerinden alınan yüzde 50 oranındaki atıksu bedeli yüzde 45’e indirilirken, 1 metreküp su bedeli kadar alınan sabit bakım ücreti ise kaldırıldı.

Pandemi süresinde meskenlerde ortalama yüzde 15 su tüketimi artışı yaşandı

Başkan Vahap Seçer, Mart ayıyla beraber tüm dünyada olduğu gibi pandemiyle mücadele süresinde birtakım önlemler alındığını, bu önlemlerin de insanların günlük yaşamında önemli değişiklere sebebiyet verdiğini belirterek, artan su tüketimine şu sözlerle açıklık getirdi: “Farklı bir süreç yaşadık. Yani gündüz okuluna giden bir çocuk evde kaldı. Memuriyet yapan bir vatandaşımız esnek çalışma, idari izin ya da diğer birtakım uygulamalarla evinde kaldı. 65 yaş ve üzeri, 20 yaş altı vatandaşlarımızın genelge gereği sokağa çıkması yasaklandı, onlar evde kaldı. Ve bu su tüketimimizi arttırdı. Meskenlerde bu süreç içerisinde ortalama olarak yüzde 15 civarında bir su tüketimi artışı oldu. Bu bazı meskenlerde yüzde 3’tür, yüzde 5’tir. Ama bazılarında yüzde 50’ye, yüzde 40’a varan su tüketimlerinde artışlar oldu. Bu bizim tahakkuklarımızda da görünüyor. Tahakkuklarımızda yaklaşık olarak yüzde 28’lik bir artış söz konusu oldu. Tahakkuk yapıldı ama parlamentonun çıkardığı bir dizi önlemler içinde yer alan su bedellerinin ödenmesinin 3 ay ertelenmesi konusu bizim Meclisimiz’e de geldi. Burada da mart, nisan, mayıs faturaları için 3 aylık süreyle ödemeleri herhangi bir fiyat farkına maruz bırakmadan erteleme kararı aldık. Dolayısıyla bunlar bizim tahsilatlarımızı sıkıntıya soktu. Ama kamuoyunda ortaya çıkan yüksek faturalar itirazlara ya da en azından şikâyetlere, serzenişlere sebep verdi. Haziran ayıyla beraber aslında su tüketimleri bir miktar da olsa pandemi kaynaklı azaldı. Ama tabi ki mevsimsel artışlar şu anda hala devam ediyor.”

Seçer: “Şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi”

Başkan Seçer, vatandaşlardan gelir kaybına uğradıkları, su faturalarını ödemekte zorlandıkları yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, “Belediye Başkanı olarak şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi. İdareyle, bürokrat arkadaşlarımla görüştüm. Çünkü biz bunu 2019 yılı Kasım ayında bir karara bağladık. Tarifeleri belli, gelir bütçemiz belli, gider bütçemiz belli. Orada bir yıl içerisinde ne yatırımlar yapacağız, nereden ne para gelecek, ne kadar borçlanacağız. Hepsi hesaplanmış bunların. Ama yaptığımız çalışmalarda bazı düzenlemeler yapıp, bunun yanında bu düzenlemelerden kaynaklı gelir azalmasının yerine koyabileceğimiz bazı tedbirler de aldık. Bu tasarruf tedbirleridir, kaçak-kayıp oranının azaltılmasıdır, farklı harcamaları kısmaktır gibi birtakım önlemlerle bu dengeleri de sağlayabileceğimizi düşündük. Çünkü bu yaptığımız yeni düzenlemeyle bizim aylık kurumumuzun gelir kaybı 7 milyon lira. Yaklaşık olarak kalan süre içerisinde 35-40 milyon lira gibi bir gelir kaybına sebebiyet verecek. Bizim bütçemiz bu anlamda da sapma gösterecek. Onu biz farklı yöntemlerle, yeni alacağımız tedbirlerle de kompanse etmeyi düşünüyoruz” dedi.

“Pandemi olmasaydı fiyatlarda düzenleme düşünmüyorduk”

MOBİLYADA TALEP TÜRKİYE’YE DÖNDÜ MOBİLYADA TALEP TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Örnekleriyle su faturalarında teklif ettikleri kademe değişikliğini Meclis üyelerine anlatan Başkan Seçer, “Biz, pandemi süreci yaşanmasaydı fiyatlarda bir düzenleme düşünmüyorduk. 2019 Kasım ayında mali portremizi önümüze koyduk, stratejik planımızı, yatırım programımızı önümüze koyduk, mevcut şartları önümüze koyduk. Bu doğrultuda tarife çalışması yaptık. MESKİ, Ekim 2017’den beri su fiyatlarında bir değişikliğe gitmemişti. Biz bu çalışmaları yaparken zaten 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere meskenlerde yüzde 10, işyerlerinde yüzde 5’lik bir fiyat indirimine gitmiştik” diye konuştu

“Gönül ister ki kademeleri tamamen kaldıralım”

Mersin merkezde kullanılan suyun yüzde 85’inin Tarsus Berdan Gölü’nden sağlandığını ifade eden Başkan Seçer, “Gönül ister ki kademeleri tamamen kaldıralım. Ama bizim bu uygulamayı yapma nedenimiz, biz su zengini bir kent değiliz. Ülkemiz de su zengini bir ülke değil. Bazı bölgelerde Mut gibi daha yoğun su bulma imkanımız var. Bazı bölgelerde çok daha az” dedi.

“Ben de istiyorum su mümkünse bedava olsun, ama bir bedeli olmalı”

MESKİ’de tahsil edilen bedellerin yatırımlara katkısının sınırlı düzeyde kaldığını, daha çok hibeler ve uzun vadeli kredilerle çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Başkan Seçer, “Ben de istiyorum su mümkünse bedava olsun, ama bir bedeli olmalı. Suyu tasarruflu kullanmalıyız. Yasaların elverdiği ölçüde ucuz yapmalıyım. Maliyetleri düşürmeliyim. Mersin’in Tarsus’tan Anamur’a kadar özellikle batı bölgeleri, yani tatil bölgeleri, yaylalık beldeler çok süratla, ivedilikle altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyuyor. Çok değerli bir çalışma yaptık, bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

“Mümkün olan en ucuz suyu içirmemiz lazım”

Dertlerinin ticari bir faaliyet olmadığını belirten Seçer, “Kamu hizmeti olarak bakıyoruz. Mümkün olan en ucuz suyu içirmemiz lazım ama bunu yaparken bunun tedbirlerini almam lazım. Benim yatırım yapmam gerekiyor, temiz içme suyu, kanalizasyon, atıksu arıtma. 13 ilçede bu yatırımlar var. Benim bunun kaynağını yaratmam lazım. Kredi bulabilirsem kredi, bulamazsam öz kaynaklardan bunu yapıp, cari harcamalarımı, döngülerimi yapmakla mükellefim. Ben isterim ki hiç kademe olmasın ama bu mümkün değil. Ben böyle istiyorum diye popülist kararlar alamam. Popülist kararlar aldığım zaman sokaklardan kanalizasyon akar. Kırsalda yaşayan insanlar, zaten şehirde fatura ödeyen vatandaşımın faturasının dörtte bir fiyatını ödüyor. Bir de suyu kademesiz yaptığım zaman, evini, ağacını, arabasını, kamyonunu yıkayacak, sen evde elini yüzünü yıkamaya su bulamayacaksın. Su zenginliğimiz yok. Bu kademeleri biz koymak zorundayız, en makul şekilde bunu yapmak durumundayız” diye konuştu.