Son zamanlarda birçok sosyal medya kullanıcısı, etkileşim uğruna sağlıklı yaşam adı altında kaynağı bilinmeyen ve doğru olmayan içerikler paylaşıyor.

Dunning - Kruger etkisi, belirli bir alanda ya da konuda vasıfsız ya da yetenekleri sınırlı bireylerin gerçekte olduğundan çok daha fazla bilgi ve beceriye sahip olduklarına inanma eğilimleridir. Dunning – Kruger etkisi çağımızda insanların sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımlarla artmaya başladı. Bu durum kişilerin kendine aşırı güvenmesine sebebiyet vererek yanlış kararlar almalarına yol açmaktadır. Sosyal medya platformlarından toplanan verilerin analizi sonucunda, Dunning-Kruger Etkisi'nin kullanıcılar arasında belirgin bir şekilde yayıldığı tespit edilmiştir.

SAĞLIK KONUSUNDA UZMANLARA KULAK VERİN

Önleyici tıp yaklaşımı ile bütünsel sağlık yönetimi hizmeti sunan LifeClub Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Elif Elkin bu konuyla ilgili olarak, “Kişiler, kendi uzmanlığı olmayan alanlarda, yeterli bilgisi bulunmamasına rağmen ‘sosyal medya etkileşimi’ uğruna takipçilerinin sağlığını tehlikeye atabiliyor.  Bununla birlikte, bu paylaşımların büyük bir kısmı kişisel tercihler ve deneyimlere dayanıyor. Ayrıca, sosyal medyada paylaşılan bilgilerin doğruluğunun da sorgulanması gerekiyor. Sağlıklı yaşam konularında uzman olmayan kişilerin tavsiyelerine güvenmek yerine, uzmanların makalelerini, araştırmalarını ve güvenilir kaynakları takip etmek zorunlu bir hal aldı” dedi.

KONFOR GRUP'TAN KADIN GİRİŞİMCİLER VE KADIN ÇALIŞANLARA ÖZEL İKİ PROJE KONFOR GRUP'TAN KADIN GİRİŞİMCİLER VE KADIN ÇALIŞANLARA ÖZEL İKİ PROJE

DUNNİNG-KRUGER ETKİSİ İLE MÜCADELE

Doğru bilgi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Elif Elkin, şunları söyledi: “Bilgi kirliliğine karşı başlattığımız çalışmamızla, dünyada saygın kaynaklarda yer alan, tıbbi kılavuzlar eşliğinde hazırlanan güncel bilgileri, medikal ekibimizin kontrolü sonrasında dijital mecralardan paylaşarak gerçek ve doğru bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Şirket olarak, Dunning-Kruger Etkisi'nin sosyal medyada yayılmasının önüne geçmek ve kullanıcıların daha sağlıklı bir dijital deneyim yaşamasını sağlamak adına titiz bir çalışma yapıyoruz. Üyelerimizin en doğru bilgiye ulaşması açısından sadece sosyal medyada değil, LifeClub blog’ta da makale paylaşımları yapıyoruz. Ayrıca İyilik, Sağlık Sohbetleri podcast kanalımızda alanında uzman konuklarımızı her hafta dinleyicilerimizle buluşturuyoruz.

Her bir paylaşımın sağlığımız için ne kadar önemli olduğu bilinciyle hareket ederek, medikal ekibimizin onayı ile sağlıklı yaşam içerikleri, videoları ile tehlikeli bilgi kirliliğini önlemek adına üzerimize düşenleri yapıyoruz.”