“Kudret ve büyüklük” farklı kavramlardır.

“Kudret” soyut bir kavram olarak; kişi ve kurumların bir varlık çerçevesinde ortaya koyduğu kavram üzerinden “erk” potansiyelinin “güç, iktidar, ihtişam” gibi sıfatlara indirgenmiş halini tanımlar.

Oysa “büyüklük”;   soyut tarafından bakarsak bir kavram olarak ortaya koyduğu, değer kriterine kattığı algının akıl perspektifinden ortaya koyduğu “kıymeti” ifade eder.

Kişi, kurum veya bir varlığın kudretli olması onu “büyük” yapmaz. Çünkü kudret;  değerden nasibini almamakla birlikte güç ve ihtişam üzerine kurulmuş onun üzerinde büyüyüp, gelişip, serpilmiştir.   Kudret, bir ‘’ değere’’ indirgenmediği sürece kudretli olur ancak büyük olmaz.

Büyüklük,  varlığını kendi oluşturduğu değerler manzumesi üzerinden belirginleştirirken gücünü   ancak ‘’ahlak, davranış ve  ilkeli duruş’’ kriteri ile  insanlığa kattığı ‘’ değer’’ ölçüsünden alır. Kısaca büyüklük, bir değer veya kıymet üzerinde  gelişirse büyür veya büyük olur.

Bu ilkeler doğrultusunda Toroslar Kent Konseyi   konuşlandığı zemin, görev ve yetki alanıyla  sadece Toroslar’a hitap ediyor gibi görünsede aslında kendi hakimiyet alanını deporte ederek büyük iddialara yelken açmış gibi görünüyor.

O zaman şunu söyleyebilir miyiz? Toroslar Kent Konseyi kudretli bir sivil inisiyatif platformu görünmüyor belki ama ‘’büyük bir sivil inisiyatif platformu’’ olma yolunda önemli bir mesafe kat ediyor.

Buradan gelmek istediğim konu dönecek olursak  18 Ekim’de Yunus Emre Kültür Merkezinde Toroslar Kent Konseyinin ‘’ uyuşturucu ile mücadele ve madde bağımlılığı’’ ilgi temalı  bir panele katılım sağladık.

Salona şöyle bir göz attığımda neredeyse tamamına yakını doluydu. Dolu olması önemli ancak ilginç olanı katılımcıların panele ve panelin temasına yönelik ilgisiydi.

Panel Toroslar Belediyesi ve Toroslar Kent Konseyinin birlikte organizasyonunun yanısıra  Mersin İl Emniyet Müdürlüğünün konusunda uzman ekiplerle panele sağladığı katkı oldukça  önemliydi.

Narko-terör alanında eğitici uzman  personeller, özellikle ismini şu an net hatırlayamadığım uzman köpek işinde o kadar ehildi ki  yaklaşık iki saat süren panel,  sürükleyici olması özellliği yanında  her kesimden katılımcılara direkt  teması  ile oldukça değerliydi.

Ayrıca sunumu   görsel videolarala süslemeleri, örneklendirmelerle anlatımları , katılımcı annelerle direk temasları, uzman köpeğin saklanan uyuşturucuyu kısa zamanda ustaca  bulması  oldukça etkileyiciydi.

Bunların yanınra  salonda dikkatimi çeken genel panaromik görüntü, Toroslar halkının panele katılım istediği ve konuya ne kadar aç olunduğunun teşhiriydi.

Demek ki konu insan,  özellikle genç nesil olunca bu tür etkinliklerin kıymeti harbiyesi elbette daha büyük oluyor.

Biliriz ki bir milletin ideal peşinde koşabilmesi ancak donanımlı insan karakteri ile mümkün olabilir. Eğer siz toplumunuza  gereken donanımı sağlamamışsanız ve bunu erdemli insan mizacı ile entegre edip  iyice yoğurmamışsanız ülke ve toplum olarak ‘’geleceğin efendisi’’ olabilme fırsatınıda kaçırmışsınız demektir.

Ulusları geleceği ile ilgili olarak Rus yazar Lev Tolstoy, ‘’ Bir insan treni kaçırırsa gelen başka bir trene biner; ancak bir ulus treni kaçırırsa gelecek olan trene başka bir ulus biner’’ der.

Öyleyse ülke ve milletimizin geleceği için gelecek olan treni kaçırmamak için üzerinde yürüdüğümüz zemini iyi inşa etmeli, kaygan zemine çekilmeye çalışılan gelecek misyonumuz çocuklarımızı bu zeminden uzak tutarken sağlam zeminde sağlam  adımlarla yürümeleri için her türlü ezberlerimizden uzak sorumluluğumuzu tekrar gözden geçirmeliyiz.

O zaman şunu söyleyebiliriz.

Akıl, ahlak , erdem ve karakter ölçütleriyle şekillenmiş nesil, bu ülkenin geleceği için bir katma değer olmasının yanısıra ülkelerin gelecek vizyonuna altın tepsiyle sunulan  önemli bir fırsatı ifade eder.

Buradan  Toroslar Belediye Başkanı ve personeli başta olmak üzere Toroslar Kent Konseyinin değerli başkan ve üyelerine, sunum ve bilgilendirmelerini Toroslar halkından esirgemeyen İl Emniyet Müdürlüğümüzün kıymetli uzman personellerine -uzman köpeğimizde dahil-  şahsım ve Toroslar halkı adına şükranlarımı sunmanın yanısıra…

Ayrıca bir çok konuda özellikle;  imar ve kentsel dönüşüm, tarımsal politikalar alanlarında,  sosyal projeler ve bir çok alanda önemli çalışmalar yaptığını bildiğim Toroslar Kent Konseyi’ne benzer panellerin tekrarı temennisiyle… 

Yeni çalışmalarında başarılar diliyorum.