Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile açık havada geçirilen saatler artıyor. Bu durum oldukça keyifli görünse de, sıcak havalar, yaz hastalıkları olarak adlandırılan bazı hastalık türlerini beraberinde getirebiliyor.

SICAK ÇARPMASI DEYİP GEÇMEYİN

Yaz aylarında sıcaklık artışıyla birlikte vücut ısısı da artıyor, vücut çevre ile etkileşip terleme yoluyla ısı kaybederek dengesini sağlamaya çalışıyor. Uzun süre güneşe veya yüksek sıcaklıktaki ortamlara maruz kalmak, vücut ısısının terlemeyle dengelenememesine ve sıcak çarpması denilen durumun ortaya çıkmasına neden oluyor.

Sıcak çarpmasının ilk belirtilerinin terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması olarak sıralanabileceğini söyleyen Bayındır Kavaklıdere Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kılınç, sıcaklık artmaya devam ederse cildin kuru sıcak ve kırmızı bir hal alacağını, vücut ısısının yükseleceğini, solunum ve nabız hızlanacağını, davranış bozukluğunun ve bilinç bulanıklığının gelişeceğini sözlerine ekledi.

BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Aşırı sıcaklar nedeniyle gıdaların iyi saklanmamalarından ve yetersiz hijyenden kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishâl gibi şikayetlerle ortaya çıkan besin zehirlenmelerine de yaz aylarında sıkça rastlanıyor.

Tavuk, yumurta ve süt içeren gıdalarda salmonella gibi bazı bakterilerin 1-2 saat içinde hızla çoğaldığını ve yaz aylarındaki besin zehirlenmelerinin büyük bir çoğunluğunun kaynağını oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Serpil Kılınç, “Mide asidi bu tür enfeksiyonların bir kısmını engelliyor fakat mide ülseri olan veya mide asidini azaltacak ilaç kullananlarda bu tür enfeksiyonlar daha sık rastlanılıyor” diye konuştu.

YAZ AYLARINDA BU HASTALIKLAR SIK GÖRÜLÜYOR

Yaz aylarında karşılaşılabilecek hastalıkların sıcak çarpması ve besin zehirlenmesi ile sınırlı olmadığını aktaran Uzm. Dr. Serpil Kılınç, “Klima bakımları tam yapılmayan ortamlarda bulunmak öksürük, burun akıntısı, yaygın kas-eklem ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş ile seyreden atipik enfeksiyonlara neden oluyor. Ayrıca yazın açık havada, piknik yerlerinde, yeşil alanlarda bulunmak böcekler aracılığıyla bulaşan hastalıkların görülme sıklığının artmasına sebep oluyor. Sivrisinek ısırması sıtma hastalığının yaygın olduğu bölgelerde oldukça tehlikeli. Arı sokması alerjik reaksiyona neden olabileceğinden dikkatli olunması gerekiyor. Kene ısırması, kırım-kongo kanamalı ateşi hastalığına sebebiyet veriyor” dedi.

SICAKLAR KRONİK HASTALIKLARI DA ETKİLİYOR

Aşırı sıcakların tetiklediği kronik hastalıklar ise yaz hastalıklarının ayrı bir boyutunu oluşturuyor. Özellikle sıcaklık, kalp ve damar hastalıkları açısından riski yükseltiyor. Sıcak hava ile birlikte bacak ve kollardaki damarlar genişleyerek, dolaşımda yavaşlamaya ve kalp hızında artışa neden oluyor.

KALÇA VE DİZ PROTEZ AMELİYATLARINDA  ROBOTİK CERRAHİ DÖNEMİ KALÇA VE DİZ PROTEZ AMELİYATLARINDA ROBOTİK CERRAHİ DÖNEMİ

Kalp hızının artmasının aritmilere, venöz dolaşımın yavaşlamasının ise kan basıncında düşmelere, pıhtılaşma eğiliminde artışlara sebep olup, kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Serpil Kılınç açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Sıvı kaybının artması, dolaşımın yavaşlaması nedeniyle böbreğe gelen kan miktarının azalmasına ve idrar renginde koyulaşmaya ve miktarında azalmaya neden oluyor. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu, taş oluşma riskinde artış, akut böbrek yetmezliğine kadar birçok ciddi sağlık problemine yol açabiliyor. Nem oranının yükselmesi ve ani ısı artışları migren ataklarını tetikleyerek yaz aylarında hastaneye baş ağrısıyla gelen hasta sayısını artırıyor. Hipertansiyonu olup tedavi alan hastalar da sıvı kaybı ve yüksek nemden diğer insanlara göre daha çok etkileniyor.”

YAZ AYLARINDA HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Yaz aylarında sıkça karşılaşılan hastalıklardan bahseden Bayındır Kavaklıdere Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kılınç, bu hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  1. Güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarda bulunmayın.
  2. Dışarı çıkarken gözlük ve şapka takın.
  3. Uygun faktörlü güneş koruyucuları kullanın.
  4. İnce ve açık renkli kıyafetler tercih edin ve bol sıvı tüketin.
  5. Yiyecekleri buzdolabında belirli bir ısının altında saklayın ve pişirdikten sonra hemen tüketin.
  6. Kabuklu meyveleri yıkasanız bile soyarak yiyin.
  7. Hijyen kurallarına dikkat edin.
  8. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alın.
  9. Yaz aylarında güneşin geç batması nedeniyle yeme, içme ve uyku düzeninizde değişikliğe neden olmasına izin vermeyin.
  10. Sporu serin ortamlarda yapın ve ağır egzersizlerden kaçının.