Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 24 ve 25’inci dönem Mersin Milletvekili ve Özel Mersin Su Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman Dr. Ali Öz, koronavirüsün hız kesmeden yayıldığını ve bunun da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık sistemini zorlayacak bir hale geleceğinin görüldüğünü vurguladı.

SAHURSUZ ORUÇ KALP HASTALARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT! SAHURSUZ ORUÇ KALP HASTALARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT!

“Sert kurallar uygulanmalı”

Bu tür olağanüstü dönemlerde sert kurallar ve cezai yaptırımlar uygulanmaması halinde tüm toplumun sağlığının tehlikeye gireceğinin altını çizen Dr. Ali Öz, durumu rakamlarla ifade ederek şunları söyledi: “Böyle olağanüstü dönemlerde sert kurallar konulup uygulamaya konulmaz ve ihlallere sınırları belirli cezai yaptırımlar uygulanmazsa tüm toplum sağlığı tehlikeye sokulmuş, tehdidin yayılmasına zemin hazırlamış olursunuz. 83 milyonluk ülkede toplumun yüzde 10’u uymazsa 8 milyon insan demek. Yüzde 50’si enfekte olsa 4 milyon insan demek. Yüzde 20’si hastaneye müracaat etse 800 bin insan demektir. Bununda yüzde 20’si yoğun bakıma gitse 160 bin insan demektir. Bunun da üçte ikisi entube olsa 110 bin insan demektir. Buradan ne kadar kaybımız olur onu Allah bilir… O nedenle alınan ve uygulanan kararlar önemli. Yapboz şekli ile çalışma olmaz."

“Uyum yetersizliği devam ediyor”

Koronavirüsün; 11 Mart tarihinde ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle birlikte toplumun kabusu haline geldiğini kaydeden Dr. Ali Öz, alınan tedbirlere, sosyal mesafeye ve sosyal izolasyona uyum yetersizliğinin devam ettiğini söyledi.

Tüm vatandaşları kurallara uymaya davet eden Dr. Öz, salgının önlenmesi adına canla başla çalışan sağlık çalışanları ile emniyet mensuplarına destek olunması gerektiğini de hatırlatarak: “11 Mart’tan itibaren toplumun kabusu haline gelen Covid-19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini çok şiddetli bir şekilde gösteriyor. Tüm dünyada olduğu gibi sağlık sistemimizi zorlar bir hale geleceği de görülüyor. Alınan tedbirlere uyum, sosyal mesafe ve sosyal izolasyona uyum yetersizliğimiz devam ediyor. Kötü örnek model ülkelere benzememek için mücadeleyi daha sert yapma mecburiyetimiz var. Enfekte vakaları sadece hastaneye müracaatta bulabiliyoruz. Pozitif vakaların etrafı tam çevrilemezse salgın saldırıya devam eder. Bugün için kademeli alınan önlemler işi götürüyor gibi görünse de etkisini 1 hafta 10 gün sonra göreceğiz. Sağlık Bakanı’nın dünkü açıklamasında bu tarz vakaların takibi için tüm operatörleri devreye koyarak izolasyon uyumu denetimi çok yerinde bir karar. Bunu işin başında yapabilseydik daha az bulaştırılmış insan olabilirdi. Yine de iş insanlarımızın farkındalığı, duyarlılığı ve kurallara uyumu ile sonuca varacak. Kaba bir hesapla... Lütfen panik yapmadan, kurallara uyalım, uymayanları uyaralım. Bu bir vatandaşlık ve insanlık görevidir. Canla başla mücadele eden sağlık ve emniyet mensuplarına da destek olalım. Bilelim ki onlar bizim için, bizden fazla risk altındadır” dedi.