KULAK ÇINLAMASININ 10 ÖNEMLİ NEDENİ! KULAK ÇINLAMASININ 10 ÖNEMLİ NEDENİ!

Uzman Dr. Ali Öz, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yaparak, kanserin; kalp damar hastalıklarından sonra en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 24 ve 25’inci dönem Mersin Milletvekili ve Özel Mersin Su Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman Dr. Ali Öz, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu kaydederek: “Kanser; bireyin yapısına, genetik risklerine, çevresel etkenlere ve beslenme şekillerine bağlı olarak genetik hasarlanma ve hücrelerin kontrolsüz veya anormal çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Vücut normalde bu anormal hücreleri yok eder. Değişik nedenlerle yok edemezse kanser hücreleri ortaya çıkmaya başlar. Hücresel değişiklik ve sayı belli bir düzeye ulaştığında 10 üzeri 9 hücre 1 santimetreküplük bir kanser hücresi oluşur. Kanser hücrelerinin belirli bir sayıya gelip çoğalması da tümörün ikilenme zamanı ile hesaplanır. Kanserde erken teşhis en önemli silahtır. Erken evrede tanı, teknolojinin ve tıbbın sağladığı imkanlarla periyodik kontrollerin yapılması ile mümkündür” dedi.

“En önemli tehlike sigara”

Erkeklerde en çok görülen kanser türünün akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu vurgulayan Dr. Öz, sigaranın ise kanser için en önemli tehlike olduğunun altını çizerek: “Sigaranın direk ilişkili olduğu kanser türleri arasında; akciğer, pankreas, mide, larinks ve mesane kanserleri baştadır. Mide ve bağırsak kanserlerinde, bir alışkanlığın ve hazırlayıcı hastalıkların olması risk sayılır” dedi.

Kanserin belirtileri nelerdir?

Vücudumuzda yaşadığımız bazı durumların kanserin ön belirtileri olabileceğine değinen Uzman Dr. Ali Öz, bu belirtileri şöyle sıraladı: “Birey olarak 3 haftadan uzun öksürük, kanlı balgam, yorgunluk, bitkinlik, dermansızlık, kilo kaybı, büyük abdestte kan görme, vücudun bazı yerlerinde şişlik ve bezelerin ele gelmesi, ağrısız kanlı idrar yapma, sebepsiz ateş gibi şikayetler bir kanserin ön belirtisi olabilir” dedi.

“Araçlarımıza verdiğimiz değeri, kendimize de verelim!”

Kanserden değil geç kalmaktan korkmamız gerektiğini hatırlatan Dr. Öz: “Araçlarımıza verdiğimiz değer kadar kendimize değer verelim. Aralıklı sağlık taramalarımızı hekimlerin uygun gördüğü aralıklarda mutlaka yaptıralım. Kanserden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım. Belirlenmiş, engelleyebileceğimiz risklerden uzak duralım. Sağlık dolu günler dileyerek, hastalığı yenme moralimizi yüksek tutalım. Yakınlarınızda kanser hastası varsa; onların yanında olun, onları cesaretlendirin, onlara moral vermeyi ihmal etmeyin” dedi.