Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Üniversite Hastanesi’nde Covid-19’lu bir hastanın testlerinin yapılmadan evine gönderildiği yönünde çıkan haberlere yanıt verdi.

“Son dakika… Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde corona testi skandalı!” başlığıyla yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Prof. Dr. Çamsarı, Mersin Üniversitesi Hastanesi Covid-19 Laboratuvarı’nın başarılı 2 laboratuvardan biri olduğuna dikkat çekti.

Daha önce kendisine covid tanısı konan bir hastanın izolasyon sürecindeyken yeniden test yaptırmak istediğini ancak bu durumun diğer hastaların sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ile uyumlu olarak Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan Covid-19 Rehberi’ne zıt bir durum olduğunu söyledi.

“Hastalar, Sağlık Müdürlüğü’nün gözetiminde”

Covid’li hastaların hastalıklarının şiddetine göre  evde veya hastanede tedavi edildiğini kaydeden Rektör Çamsarı, evde tedavisi devam eden hastalarında Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekiplerce yakından takip edildiğini söyledi.

Covid tanısı konduktan sonra tedavi altına alınan hastaların henüz hastalıkları tam olarak iyileşmeden yeniden bir test talep etmelerinin hastalar içinde bir risk taşıdığını vurgulayan Çamsarı: “Hastanemizde Covid-19 hastalarının takip ve tedavisi, diğer sağlık kurumlarımızda olduğu gibi, Sağlık Bakanlığımızca bilim kurulu önerileri doğrultusunda hazırlanan ve Dünya Sağlık Örgütü önerileri ile de uyumlu “Covid-19 Rehberi” çerçevesinde yapılmaktadır. Hastalar hastalığın şiddetine göre evde veya hastaneye yatırılarak tedavi edilmekte; evde tedavi edilen hastalar da Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekiplerce yakından takip edilmekte ve gerektiğinde tekrar hastaneye davet edilmektedir. Bazı hastaların gereksiz olduğu halde (Hekim muayenesi sonrasında) test yaptırma isteği hasta açısından ek bir risk oluşturmakta ve yoğun çalışan Covid polikliniğine başvuru sırasında enfekte olma ihtimalini arttırmaktadır. Rehberde “Hastaların Evde İzlemi” ve “İzolasyonun Sonlandırılması” bölümlerinde vurgulandığı üzere Covid-19 PCR testi pozitif bulunup evde tedavi ve izole edilen hastaların tedavi bitiminden sonra tekrar test edilmeleri gerekli değildir. Son zamanlardaki hasta yoğunluğu da dikkate alındığında bu hastaların tekrar test edilmesi gerçekten test edilmesi gereken hastaların testlerinde aksaklıklara, en azından gecikmelere neden olacaktır. Yukarıdaki bilgiler ışığında, basında 4 Eylül tarihinde çıkan “Son dakika… Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde corona testi skandalı!” başlıklı, PCR testi pozitif bulunup evde tedavisi tamamlanan, tedavi bitiminde iyileşip iyileşmediğini öğrenmek üzere hastanemize başvuran hastaya test yapılmamasını skandal olarak niteleyen haber gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

DİL RENGİNİZ HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR DİL RENGİNİZ HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR

“Tekrar test yapılması gereksiz”

Ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık otoritelerince bilimsel veriler ışığında covid tanısı konulan hastalara tedavi süreci tamamlanmadan tekrar test yapılmasının gereksiz olduğunun ifade edildiğini de sözlerine ekleyen Rektör Ahmet Çamsarı: “Ayrıca gerek uluslararası (Dünya Sağlık Örgütü) gerekse ulusal (Sağlık Bakanlığı) sağlık otoritelerince bilimsel veriler ışığında bu hastaların tekrar test edilmesinin gereksiz olduğu vurgulanırken, haber içeriğinde yer alan, konunun uzmanı olmayan kişilerce coronaya yakalanan hastaların iyileşip iyileşmediğini anlamaları için tekrar test yaptırmaları gerektiği şeklindeki açıklamalar bilimsel verilere dayanmamaktadır. Günde yaklaşık 600 Covid-19 testi yapılan Covid PCR laboratuarımız ülkemizin en başarılı iki Covid laboratuarından biri seçilmişken, bu tür açıklamalar hastanemizde yaklaşık altı aydır cansiperane çalışan sağlık personelinin çalışma azmi ve motivasyonuna, dolayısıyla Mersin halkının kaliteli hizmet alma sürecine zarar vermektedir. Ülke olarak birlik ve beraberlik içinde bu zorlu süreçten geçilirken destek vermesi beklenen kişi ve kurumların tavrı da oldukça düşündürücüdür” şeklinde konuştu.