6. Ulusal İşlevsel Üroloji ve Kadın Kongresi Antalya Gloria Golf Resort Kongre Merkezi'nde 2-6 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. Uluslararası ve ulusal düzeyde işlevsel üroloji ve kadın ürolojisi alanında bilgi paylaşımı yapılan kongre katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. İdrar kaçırmada bilgi eksikliğinin büyük problemlere yol açabileceğine vurgu yapan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, özellikle kadın hastaların yalnızca yüzde 12’sinin bu şikayetle hekime başvurduğunu ve bu yüzden doğru zamanda müdahale etmekte geç kalındığını özellikle vurguladı.
 

Kontinans Derneği’nin 2003 yılında Dünya Kontinans Derneği’nden (International Continence Society- ICS) örnek alınarak kurulduğunu belirten Tufan Tarcan, “Derneğimizin temel amaçlarından biri Türkiye’de uzmanlık alanı ne olursa olsun işlevsel üroloji ve kadın ürolojisi üzerine çalışan hekimlerin güncel gelişmelerden haberdar olmalarıdır. Özellikle de uzmanlık sonrası tıbbi eğitimlerine destek olmaktır. Diğer amaçlarımızdan biri de hastaları da konuyla ilgili aydınlatmaktır.” diye konuştu.

Hastalar yaşadıkları durumu kolayca ifade edemiyor
İdrar kaçırmanın çok net olarak hastalar tarafından kolaylıkla ifade edilemediğinin altını çizen Tarcan, “Bunun nedenlerinden bir tanesi kişinin bu şikayetini yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görmesi. Utanma, dinsel ve kültürel fobiler de bunda etkili. Ayrıca hastanın sorunlara doğru çözüm bulunamayacağını düşünmesi de insanları doktordan uzaklaştırıyor. Bu konuda hem erkek hem kadın hastalarımızda hem de çocukları idrar kaçırma sorunu yaşayan ebeveynlerde bilgi eksikliği var.” dedi.
 

Kongrenin erkekte prostat büyümesi ile ilişkili alt üriner sistem semptomların irdelendiği yarım günlük bir kursla başladığını söyleyen Prof. Tarcan, “Kongrede canlı cerrahi uygulamaları, özellikle interaktif açıdan tartışmaya olanak veren ve yüksek bilimsel seviyede gerçekleşen oturumlar gerçekten tüm katılımcılar tarafından çok beğenildi. Toplam 4 kurs artı 1 ICS kursu düzenlendi. 59 sözel bildiri, 19 poster bildiri ve 28 video bildiri sunumu gerçekleşti.” açıklamasında bulundu.
 

Hastaları idrar kaçırma konusunda aydınlatmayı kendilerine görev edindiklerine vurgu yapan Tufan Tarcan şöyle devam etti: “Hastaların doğru zamanda doğru adrese başvurmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Derneğimizin en önemli misyonlarından biri de uluslararası katılım yaşanan ulusal kongrelerimiz. Etkinliğimizde dünyada konumuzla ilgili çok iyi tanınan 6 yabancı otörü ağırladık. Toplam 400 katılımcı kongremize katıldı. Katılımcıların çoğu üroloji uzmanları olmakla birlikte kongrede kadın doğum uzmanları, fizik tedavi uzmanları ve plastik cerrahi uzmanları da yer aldı. Kongrede ayrıca fotoğrafçı Ahmet Üçal akıllı telefonlarla nasıl daha güzel fotoğraf çekileceği konusunda konuşma yaptı. Ayrıca derneğimizin yönetim kurulu üyesi Ali Ersin Zümrütbaş, ‘Ironman nasıl olunur?’ onu anlattı. Her iki konuşmada hakikaten mükemmeldi. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ergen hocamıza ülkemizde İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi’ne yaptığı eşsiz katkılarından dolayı Kontinans Derneğimizin yaşam boyu başarı ödülünü takdim ettik.”


En sık yaşanan idrar kaçırma stres tipi

İdrar kaçırmanın bir hastalık olmadığına ve bir belirti olduğuna dikkat çeken Tufan Tarcan sözlerini şöyle tamamladı: ”İdrar kaçırmanın çok farklı tipleri var. Her tipin tedavi yöntemleri ise farklı. Bu da zor anlaşılan bir konu. Hastaların aklında yarattığı imaj şudur; ‘Eğer hafif miktarda idrar kaçırıyorsa ilaçlarla tedavi edilir ama şiddetli idrar kaçırıyorsa bunun ameliyat dışında çözümü yoktur. Cerrahiden de kaçınma şeklinde çok yanlış bir önyargı da var hastalarımızda. Burada en kritik nokta; hastanın ne tür idrar kaçırma sorunu olduğu ve hangi mekanizmayla idrar kaçırdığının anlaşılmasıdır. En sık görülen idrar kaçırma tiplerinin başında stres idrar kaçırma yer alıyor. Stres idrar kaçırma, sfinkter adı verilen idrar tutan kas yapısının bir şekilde zarar görmesi nedeniyle kadın veya erkeğin; öksürmekle veya hareketle yani ani karın içi basıncının artışıyla birlikte idrar kaçırmasıdır. Psikolojik stresle alakası yoktur bu idrar kaçırmanın. Diğer bir idrar kaçırma ise sıkışma idrar kaçırmadır. Aniden gelen sıkışma hissi ile idrarınızı tutamayıp lavaboya gidene kadar da kaçırırsanız da buna sıkışma idrar kaçırma adı veriliyor. Bu iki tür idrar kaçırmanın da eş zamanlı bulunduğu hasta grubuna da karışık idrar kaçıranlar diyoruz. Ayrıca çok seyrek gözüken taşma tipi idrar kaçırma var. Doğumsal bir anomali olan ektopik üretere bağlı idrar kaçıranlar ve idrar fistülleri de diğer idrar kaçırma nedenleri olarak listeye ekleyebiliriz. Bütün bunların tedavileri ise birbirinden farklı.”