Gelecek Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Mustafa Barış Topçu, tarımdaki gidişata ilişkin konuşarak, “çiftçiyi bitirdiler, insanlar çaresiz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 'Adrese dayalı nüfus kayıt istatistikleri' verisine göre köyden kente göç devam ediyor. Köyden kente göçün devam etmesinin en temel nedeni ise çiftçilerin yüksek borçluluğu olarak görülüyor. Gelecek Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Mustafa Barış Topçu da köyden kente göç ve tarım alanındaki sorunlarla ilgili konuştu. Topçu şunları söyledi: “Eskiye dönüp baktığımızda elbet Türkiye daha ileri bir konumda ancak bu ileride oluşun nedeni bir anlamda teknolojik gelişmeler. Türkiye de bu gelişmelere bağlı olarak dünya ile birlikte ilerliyor. Fakat günümüzde hala köy okullarında yaşanan aksaklıklar, özellikle pandemiyle birlikte birçok köyde internetin dahi çekmemesi, bir köylünün neden kent yaşamını istediğinin basit bir örneği olabilir.”

“EKONOMİK NEDENLER GÖÇE YOL AÇIYOR”

Mersin'i TBMM'ye taşıdı Mersin'i TBMM'ye taşıdı

Konuşmasının devamında İl Başkanı Topçu “Bunun yanı sıra tarım cenneti olduğunu söylediğimiz memleketimizde tarımın bitirilmesi, dışa mahkûm edilmesi de aslında en büyük göç nedeni. Küçük çiftçinin önü kesiliyor. Göstermelik teşvik paketleri kalkınmayı sağlayamıyor. Tarım ile para kazanamayınca geçimini sağlayamayan çiftçi borca giriyor. Göçün en başlıca nedeni de çiftçilerin borçlanması. Yani ekonomi. Kısacası çiftçiyi bitirdiler. Krediler, borçlar, girdi fiyatları derken insanlar çaresiz biçimde topraklarını terk etmek zorunda kaldı.” ifadelerini kullandı.

“İMKÂNLAR KÖYLÜNÜN AYAĞINA GELECEK”

Gelecek Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Mustafa Barış Topçu son olarak, “Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu öncülüğünde, edindiğimiz tecrübelerimizle ülkeyi tekrar yönetmeye talibiz. Köylünün ekonomik nedenlerle toprağını terk etmemesi, göç etmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Köylünün imkân bulmak için kente gittiği bir Türkiye değil, imkânların köylünün ayağına geldiği bir Türkiye için varız.” dedi.