CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, tarım BAĞ-KUR'luların sorunlarını Meclis'te gündeme getirdi. Geçen sene 765 Lira olan tarım BAĞ-KUR priminin yüzde 20 zamlanarak 913 liraya çıkmasını eleştiren Gökçel, çiftçinin artan girdi maliyetleriyle, doğal afetlerle, düşük rekolteyle, borç baskısıyla, icra baskısıyla boğuşurken yılda 11 bin lira prim ödemesinin beklenmesine tepki gösterdi.

ÇİFTÇİ KAZANDIĞINI TOPRAĞA KOYUYOR

Çiftçilerin sosyal sigorta priminin küçük çiftçi için ödenemeyecek düzeyde olmasını bir örnekle anlatan CHP’li Gökçel, “5 dönüm narenciyesi olan çiftçi en iyi şartlarda 20 ton ürün alır, 20 bin liraya bile satamaz. Siz diyorsunuz ki: ‘İster sat, ister satma. 11 bin lirasını BAĞ-KUR primi olarak öde.’ Çiftçi bahçesine mi baksın, kendisine mi baksın, sulama parası mı versin; çiftçi ne yapsın, nasıl üretsin, bu şartlarda nasıl geçimini sağlasın? İlacı, gübresi, elektriği derken küçük çiftçi kazandığını görmeden toprağa koyuyor. Rekolte düşüyor, afet vuruyor, çiftçi üretimden zarar ediyor, siz hâlâ diyorsunuz ki: ‘Üretmeye devam et.’ Çiftçi, bu şartlarda üretemez, üretmez; arazisini bırakır, şehre göçer; şehirde işsiz kalır, iş bulamaz, bulursa da karın tokluğuna çalışmaya razı olur. Türk çiftçisine ve tarımına bunu yapmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Hedef 150 km. Hedef 150 km.

3 AYDA 2 MİLYAR

Çiftçilerin girdi maliyetleri karşısında ezildiği, afetlere karşı çaresiz bırakıldığını söyleyen Gökçel, BDDK verilerine göre Eylül ayında çiftçilerin bankalara olan 115 milyar lira olan borçlarının Aralık sonu itibariyle 2 milyar lira daha artmış olduğunu ifade etti. Tarım Kredi Kooperatiflerine yaklaşık 15 milyar lira borçlu olan çiftçilerin bir yıl vadeli işletme kredilerinde yüzde 27,5; dört yıl vadeli yatırım kredilerinde yüzde 32,5 faiz ödemeye zorlandığını belirten Gökçel, TKK’nin özel bankalardan farkı olmadığının altını çizdi. Çiftçilerin evlerini, arabalarını, tarım arazilerini ipotek ettirdiğini söyleyen CHP’li Vekil, “Hâl böyleyken çiftçimize ‘11 bin lira tarım BAĞ-KUR primini öde.’ diyorsunuz. Tarım BAĞ-KUR primleri en az yüzde 50 oranında sübvanse edilmeli, primler aşağı çekilmeli” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYİ HAYATINDAN EDECEKSİNİZ

Konuşmasında BAĞ-KUR primlerinin yılda bir kere ödenmesine imkân tanıyacak düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Cengiz Gökçel, bu şartlarda BAĞ-KUR primlerini düzenli ödeyerek emekli olmanın maharet işi olduğunu söyledi. Açlık sınırının 2.219 lira olduğunu hatırlatan CHP’li Gökçel, tarım emeklisine 1.300 - 1.418 lira arasında emekli maaşı verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Gökçel “Üretirken çile çek, emekli olabilirsen ömür boyu ıstırap çek. Açlık sınırının 900 lira altında maaş al, yaşam boyu köle ol." diyorsunuz. Türk çiftçisi bunu asla hak etmiyor. ‘Türk çiftçisi de tarımı da bugün bitti, kan ağlıyor.’ diyoruz ama böyle giderse çiftçiyi hayatından edeceksiniz” dedi.