Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Ayhan Güngör, Mersin Sağlık-Sen’in 05 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan ve yetkili sendika olarak katıldığı banka maaş promosyon ihalesi ile ilgili kendi kendine çelişkiye düştüğünü söyledi.

Banka maaş promosyon ihalesini o gün çok önemli bir kazanım olarak gören Mersin Sağlık-Sen’in, diğer illerde yapılan yüksek promosyon ihalelerinden sonra yetersiz görmeye başladığını vurgulayan Güngör: “İhale sürecinde yetkili olduğu halde hiçbir itirazı olmayan, ücretin yetersiz olduğunu dahi dile getirmeyen, ihale anlaşmasına şerh dahi koymayan sendika, bu anlaşmayı müjde olarak vermiş, büyük bir kazanım olarak ilan etmiştir. Fakat zaman geçtikçe diğer illerde çok yüksek rakamlara promosyon anlaşmaları yapılmaya başlanınca bunun kazanım değil, fiyasko olduğu ortaya çıkmıştır. Güneş balçıkla sıvanmaz fakat Mersin Sağlık-Sen oluşan tepkiler karşısında panik halinde ne yapacağını şaşırmış, banka ile görüşüyoruz diye iddialarda bulunmuştur. Promosyon parasını daha önce kazanım görürken bu sefer yetersiz demeye başlamışlardır” dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

“Promosyonu kazandıran Türk Sağlık-Sen’dir”

Kamu çalışanlarının, maaş bankalarından promosyon almasına olanak sağlayan yasal düzenlemelerin 2005 yılında Türk Sağlık Sen Mersin Şubesinin açmış olduğu dava sonucunda kazanıldığını hatırlatan Güngör: “Banka promosyon anlaşması 2005 yılında Türk Sağlık-Sen Mersin Şubesi'nin kazanımıdır. 2005 yılında kazanmış olduğumuz dava, 2006 yılında yasal düzenlemeler neticesinde Türkiye genelinde kamu çalışanlarına banka promosyonu ödenmesi sağlanmıştır. Yasal düzenlemeler toplu sözleşme süreci ile yapılmamış olup, 2007 yılında Başbakanlık genelgesi ile yasal zemin kazanmıştır. Bizim promosyon tarihimiz budur. Sağlık-Sen'in promosyon tarihine baktığımızda ise 175 bin sağlık çalışanına yıllık 475 TL, 5 yılda 2 bin 375 TL maaş formasyonu görülmektedir. Aralık 2010 4'te imza attıkları bu anlaşmayı hiç kimsenin unutması mümkün değildir” dedi.

“Yetersizlik Sağlık-Sen’indir”

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Ayhan Güngör, yetkili sendika olan Sağlık-Sen’in her konuda yetersiz olduğunun altını çizerek: “5 Ağustos 2019 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapmış olduğu banka promosyon ihalesine yetkili sendika olarak katılarak 4 bin 900 TL’ye imza atmıştır. Bu anlaşmayı müjde olarak vermiş, büyük bir kazanım olarak ilan etmiştir. Fakat zaman geçtikçe diğer illerde çok yüksek rakamlara promosyon anlaşmaları yapılmaya başlanınca, Bunun kazanım değil fiyasko olduğu ortaya çıkmıştır. Promosyon parasının daha önce kazanım görürken bu sefer yetersiz demeye başlamışlardır. Burada yetersizlik vardır ama asıl yetersizlik Sağlık-Sen'in bizzat kendisidir. Toplu sözleşmede yetersizdirler, promosyon anlaşmasında yetersizdirler, çalışanın hakkını savunmada yetersizdirler” dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

“Yetkili ama etkisiz sendika”

Türkiye genelinde promosyon ihalelerinden daha fazla kazanımın olmasının ardından Türk Sağlık-Sen Mersin Şubesi İş Yeri Temsilcilerinin, İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurduklarını dile getiren Güngör: “Kendisi yetkili ama etkisiz sendika aynı gün saat 16.00’da anlaşma yapılan bankaya dilekçeyle başvuru yapmıştır. İş bilmez sendika İl Sağlık Müdürlüğü’ne verilmesi gereken dilekçeyi anlaşma imzalanan bankaya vermiştir. Ancak banka dilekçeyi kabul etmemiş, dilekçenin Sağlık Müdürlüğü’ne verilmesi gerektiğini söylemiştir. Bu olay sonrası ilgili sendika İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurarak imzalanan miktarın yetersiz olduğunu belirtmiş, kendi yetersizliklerin yanında bir de bilgisizliklerini eklemişlerdir” dedi.

“Süreçten kendilerine pay çıkartmaya çalışıyorlar”

Türk Sağlık-Sen’in mücadeleleri sonucunda banka maaş promosyon miktarını 5 bin 500 TL’ye çıkarttıklarını vurgulayan Güngör, Sağlık-Sen’in süreçten kendisine pay çıkartmaya çalıştığını söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü’ne resmi başvurularını yaptıktan sonra süreci an ve an takip ettiklerini ifade eden Güngör: “Sürecin sağlık çalışanlarının lehine sonuçlanması için gerekli bütün çalışmaları özenli bir şekilde gösterdik. Yetkili etkisiz sendika bu süreçte kendi beceriksizliğini kapatmak için süreçten kendine pay çıkartarak görüşmeler yaptığını iddia ederek, artışın kendileri tarafından yapıldığını söylemektedir. Yaşanılanları birebir aktardım, bu açıklamam sonrasında takdiri siz değerli sağlık çalışanlarına bırakıyorum. Sağlık-Sen’e ise nasılsa utanmıyorsunuz dilediğinizi yapın diyorum” şeklinde konuştu.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

“Sağlık çalışanlarını sendikamız çatısı altına bekliyoruz”

Tüm sağlık çalışanlarını haklı dava, güçlü sendika düsturuyla hareket eden Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen çatısı altında toplanmaya davet eden Başkan Güngör: “Biz, Türk Sağlık-Sen Mersin Şubesi olarak anlaşılan banka promosyon miktarının başından beri yetersiz olduğunu belirtiyoruz. Son yapılan 5 bin 500 TL’lik anlaşmanın da Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını, siz değerli çalışanlara halen yetersiz olduğunu belirtmek isterim. Sendikamızı emek hırsızlığıyla suçlayan Şube Başkanı’nı içine düştüğü çukurun içinde ibretle izliyorum. Sağa sola kendi üstüne sıçrattığı çamurların kimseye bulaşmaması temennisiyle tüm çalışanları bu yapıdan uzak durmaya ve uzaklaşmaya çağırıyorum. Son olarak diyorum ki; haklı dava, güçlü sendika düsturuyla hareket eden kamu çalışanlarının her daim yanında olan Türkiye Kamu-Sen, Türk Sağlık-Sen olarak tüm sağlık çalışanlarını sendikamızın çatısı altında toplanmaya davet ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve yetkili sendika olarak Mersin Sağlık-Sen’in masaya oturduğu banka maaş promosyon ihalesi 05 Ağustos 2019 tarihinde 5 yıllık olarak imzalanmıştı. 12 bin 800 sağlık çalışanını ilgilendiren ihalede Ziraat Bankası ile çalışanlara tek seferde 4 bin 900 TL promosyon ödemesi konusunda anlaşmaya varılmış ancak Türk Sağlık-Sen’in başvurusu sonrası miktar 5 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN