Mersin Büyükşehir Belediyesi, bir önceki Belediye yönetimi döneminde iptal edilen Parkomat uygulamasını yeniden başlattı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in trafiğin yoğun olduğu bölgelerde vatandaşların park yeri bulma noktasında yaşadığı sorunları önlemek ve esnafa rahat nefes aldırmak amacıyla planladığı Parkomat uygulaması başladı. Yol ve kaldırım kenarına uzun süre bırakılan araçların takibi konusunda esnafı da rahatlatan uygulama için işe alınan 92 personel, gerekli eğitimlerden geçerek görevlerinin başına geçti.

Kentin önemli noktalarında uygulanıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilen Parkomat uygulaması, Mersin’de yaşanan trafik yoğunluğu sıkıntısı ve park yeri bulma sorununun giderilmesi amacıyla hayata geçti. İşe alınan personeller Kongre ve Sergi Sarayı’nda aldıkları eğitimin ardından trafiğin en yoğun olduğu yol, cadde ve alanlarda görevine başladı. Başkan Vahap Seçer’in kadın istihdamına verdiği önemle 27’si kadınlardan oluşan toplam 92 personel kentin çeşitli noktalarında Parkomat sistemini uyguluyor.

İlk 15 dakika ücretsiz

Personeller, araç plakası, park ediş saati ve peron kodunun üzerinde yazılı olduğu fişleri kullandıkları cihazdan elde ederek, aracını park eden sürücülere teslim ediyor. İlk 15 dakikanın ücretsiz olduğu uygulamada 15-60 dakika arası 4 TL, 15-120 dakika arası 7 TL olarak belirlendi. Maksimum verilen ücret 24 saat araç bırakılması halinde 20 TL olacak. Pazartesi-Cumartesi günleri 08:00-18:00 saatleri arasında 6 gün hizmet verilen uygulamada, vatandaşlar kredi kartıyla da ödeme yapabilecek.

Fatma Özcan: “Kadınlar artık sahalarda, her yerdeler”

Projeler hayata geçiyor Projeler hayata geçiyor

Göreve geldiği günden bu yana kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacağını her fırsatta dile getiren Başkan Seçer, işe alımlarda da yönünü kadınlara çeviriyor. “Erkek işi” olarak görülen birçok işte kadınlar da artık söz sahibi. Uzun süredir işsiz olduğunu ifade eden Fatma Özcan, Parkomat için işe alınan kadınlardan biri. Kendisine verilen imkandan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Özcan, “İŞKUR sayfasından başvurumu yaptım. Beni çağırdılar, mülakatımızı olduk sonra telefon geldi ve işe alındığım söylendi. Daha sonra işle ilgili eğitim gördük. Nasıl bir iş olduğu, Parkomat sisteminin faydaları gibi konularda eğitimimizi gördük. Makinemizle ilgili eğitim gördük. Daha sonra da işimize başladık. Forum bölgesindeyim. Parkomat sistemi trafiğin en yoğun olduğu yerlerde seçildi, trafik biraz olsun rahatladı bu konuda. Saat usulü çalışıyoruz. Fiş kesiyoruz, uygun bir ücret ödüyorlar. Kadınlar artık sahalarda, her yerdeler ve insanlardan, halkımızdan çok olumlu tepkiler alıyor. Kadınlar kendi ayaklarının üstünde durduğunda özgüvenleri artıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e biz kadınlara öncelik tanıdığı için çok teşekkür ediyorum. Kadınlar üzerine olan projelerinin devamı gelirse çok mutlu oluruz. Bize vermiş olduğu özgüven için de ayrıca teşekkür ediyorum, projelerin devamını diliyorum” dedi.

Helin Uçansu: “Erkek işi olarak bilinen bir iş ama biz kadınlar da başarabiliyoruz”

Parkomat sistemine dair insanlardan olumlu tepkiler aldığını vurgulayan 24 yaşında ve bir çocuk annesi olan Helin Uçansu, şunları söyledi: “Dört-beş senedir işsizdim. İş bulamıyordum. İnternet sitesinden gördüm iş ilanını, başvuruda bulundum. Eğitimde vatandaşlarla nasıl ilgilenmemiz gerektiği, cihazı nasıl kullanmamız gerektiği, ücretlere dair bilgiler verdiler. Benim olduğum bölge işler ve bu bölgede günlerce, aylarca bırakıp gidenler varmış. Vatandaşlar ‘bunların önüne geçtiniz’ diyorlar çok mutlular, aynı şekilde esnaflar da bu yönden çok mutlu. Birçok vatandaşımız memnun bu durumdan. İş ayakta yapılan bir iş ‘erkek işi’ olarak bilinen bir iş ama biz kadınlar da başarabiliyoruz. Vahap Başkanımız da bunu gördü. Gördüğü için de bizlere öncelik tanıdı. Bu konuda çok mutluyuz ve başarıyoruz da.”

Öztürk: “Vatandaşlar, Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyor”

Parkomat çalışanlarından Hüseyin Öztürk, uygulamanın vatandaş açısından da esnaf açısından da çok iyi olduğunu, trafiği rahatlattığını dile getirerek, “Bir yıldır işsizdim. Çok güzel bir uygulama oldu. Vatandaşlar, Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyor, selamlarını iletiyor. Buradan da iletmiş oldum. Esnaf açısından da vatandaş açısından da çok iyi bir uygulama oldu. İstihdam sağlandı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.