Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı ile ilgili olarak, 2020 yılı itibariyle uygulamaya giren ve gayrimenkul vergi değerinin %2’si olarak uygulanan oran üzerinden yapılan hesaplamanın %0,9 olarak 01/01/2020 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili teklif görüşülerek, kabul edildi. 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ’nin yeni abonelikler için uygulamış olduğu su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı ile ilgili sunduğu indirim teklifini meclise sunarak; “MESKİ idaremizin yeni abonelerle ilgili katılım payı 2020 tarifesinde abonenin mesken ya da işyeri emlak vergi değerini maksimum %2’sini geçemez kararıyla vatandaşlarımızı abone yapıyorduk. Bu bedelleri peşin ödedikleri takdirde %25 indirim söz konusuydu. Eğer 2 yıl 4 eşit taksitle ödemek istiyorlarsa, herhangi bir indirim yapmadan bu şekilde de ödeme imkanı sunuyorduk. Ancak süre içerisinde bu rakamın kamuoyunda yüksek bulunduğu ve bu konuda bazı beklentiler olduğu izlenimiyle daha önce bir genel kurulda bunu yine olağanüstü bir genel kurul yaparak gündeme getirdik” dedi.

2020’de 3 bin 736 kişi yeni abone oldu

Başkan Seçer, bir önceki Meclis’te sunduğu indirim teklifinin kabul edilmeden Genel Kurul’un sona erdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bundan sonra yeni abone olacak vatandaşlarımız bize aboneye muhatap konut veya iş yerlerinin emlak vergi değerinin maksimum yüzde 0.9’una veya binde 9’una denk gelen oranda bir ödeme yapabilecekler. Yine eğer bu bedeli peşin ödemek istiyorlarsa bunun üzerinden de yüzde 25 indirim söz konusu olabilecek. Diğer taraftan da eğer normal koşullarda ödeme talepleri varsa 2 yıl, yılda 2 kez ödemek koşuluyla 4 eşit taksitte bunu bize ödeyebilecekler. Bugüne kadar bizim 2020 yılı içerinde 3 bin 736 yeni abonemiz olmuş ve bize 6 milyon TL. su ve kanalizasyon katılım payı ödemiş. Biz bu arkadaşlarımızın da geriye dönük, yeni düzenlemeden kaynaklı farklarını ödeyeceğiz. O da toplam 3 milyon 300 bin TL. İsterse bir yurttaşımız, tabii ki müraacata tabi, süregiden su borçlarından bunu mahsup edin derler ise biz onu da yapabiliriz. Hayır, ‘biz bu parayı nakit olarak hesabımıza tekrar almak istiyoruz’ derlerse Mersin Su ve Kanalizasyon İdaremiz bunu kendisine ödeyecek. Toplamda da 3 milyon 300 bin lira gibi bir rakam.”

Hedef 150 km. Hedef 150 km.

Fazladan ödeme yapan kişilere ücret iadesi kararı Temmuz ayına kaldı

Başkan Seçer’in ilk aboneliklerde bir kereye mahsus olarak alınan katılım payı ile ilgili sunduğu indirim teklifi, MESKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi. Alınan kararla gerçekleştirilen indirim sayesinde; ilk defa abone olacak vatandaşların MESKİ’ye ödeyecekleri katılım payı, gayrimenkul değerinin %2’sine değil %0.9’una göre hesaplanacak. Başkan Seçer, genel kurula, bu indirim kararından önce ödeme yapan 3736 aboneye fazladan ödedikleri ücretin iadesini de teklif etti. Ancak hukuki belirsizlik nedeniyle bu konudaki karar Temmuz ayında yapılacak olağan genel kurula bırakıldı.