Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ tarafından 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında planlanan ancak Koronavirüs dolayısıyla ertelenen ‘Su ve İklim Değişikliği’ konulu resim yarışmasının ödül törenine katıldı. Törende Türkiye’nin su fakiri bir ülke olmasına ramak kaldığını söyleyen Başkan Seçer, Mersin’de Berdan Barajı’nda üretilen her 100 litre suyun 51 litresinin evlere ulaştığını, 49 litresinin ise kaybolduğunu ifade ederek, “Sonuç itibariyle kaybolan, kayıtlarda olmayan bir su var. Kontrol altına alamadığımız bir su var. Biz suyu kontrol altına almak zorundayız” dedi.

Suyun insanlar ve diğer canlılar için önemine ve su tasarrufuna dikkat çekmek için kutlanan Dünya Su Günü kapsamında birçok etkinlik planladıklarını anlatan Başkan Seçer, bu etkinliklerin büyük kısmının pandemi nedeniyle iptal edildiğini vurguladı.

Her 100 litre suyun 49 litresi kayıp

Başkan Seçer, Türkiye’nin aslında su zengini olmadığını ancak toplumun büyük kesiminin bu yanılgıyla suyu tedbirsizce kullandığını ifade ederek Mersin’de de hem bilinçsiz su kullanımı hem kayıp kaçak sorunları yaşandığını söyledi.

Suyun bilinçsiz kullanımına dikkat çeken Başkan Seçer, “Bizim kullandığımız içme suyunun, kaynağından çıktığı anla sizlerin evlerine ulaştığı noktadaki kayıp kaçak oranı akla izana aykırı bir durum. Örneğin biz Mersin’de kullanılan suyun yüzde 54’ünü Berdan Barajı’ndan, arıtma tesislerinden temin ediyoruz. 1984 yılında hizmete giren bir tesis. Berdan Barajı’ndan çıkan suyun her 100 litre suyun 51 litresi sizin musluklarınızdan ihtiyaç suyu olarak akıyor. 49 litresi havaya gitti, suya gitti. Demode isale ve su şebeke hatlarında kayboluyor. Bir de kaçak su kullanımı var.  Sonuç itibariyle kaybolan, kayıtlarda olmayan bir su var. Kontrol altına alamadığımız bir su var. Biz suyu kontrol altına almak zorundayız” dedi.

‘Su fakiri olmamıza ramak kaldı’

Şu anda Türkiye’nin 112 milyar metreküp kullanılabilir su varlığı olduğunu belirten Başkan Seçer,  “Bugünkü nüfusa oranladığınız zaman kişi başı bizim kullanılabilir su miktarımız 1500 metreküp. Bu su sıkıntısı anlamına geliyor, su zengini değil. Kişi başı 8-10 bin metreküp civarında bir kullanım suyuna sahipseniz zenginsinizdir. Biz 2 bin metreküpün altına düştüğümüz zaman tehlike çanları çalıyor. Biz şu anda su sıkıntısı çekiyoruz. Tam su fakiri değiliz ama ramak kaldı. 2030’da tahmini nüfusunuz 100 milyon olduğu varsayımıyla bir hesaplama yaparsak, kullanılabilir su kaynaklarında herhangi bir azalma olmazsa biz 2030 yılında su fakiri bir ülke haline geliyoruz. Çünkü yaklaşık olarak kullanılabilir kişi başı su miktarı 1000 metreküpe düşüyor. Su hayat. Suda tasarruf, suyun kullanım bilinci önemli” diye konuştu.

Her işin başı sağlık Her işin başı sağlık

İçme suyuyla bahçe sulayanlara uyarı

MESKİ’nin bilinçli su tüketimini yaygınlaştırmak, su israfını önlemek amacıyla çalışmalar yaptığını, çocuklara yönelik eğitim seminerleri düzenlediğini belirten Başkan Seçer, ailelerin çocuklarına bu konuda örnek olmaları gerektiğini vurguladı. Başkan Seçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye başkanınız olarak vatandaşlarımıza su kullanımında tasarruf sağlanması konusunda bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Özellikle evde su kullanımında; musluklarımızın su tasarrufuna uygun musluklar olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Gereksiz yere muslukları açık bırakmamamız lazım. Burada ebeveynlerin rolü de önemli çünkü bu küçük yaşlarda kazanılan bir alışkanlık. Suyun gereksiz yere boşa akıp gitmesini önlemek için çocuklarımızı eğitmemiz gerekiyor. Çamaşır ve bulaşık makinemizin tam doluluğa erişmeden kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.  Bizim bir sorunumuz da yasal olmadığı halde bahçe sulamalarında bizim ürettiğimiz temiz içme ve kullanım suyunun kullanılması. Bu yasal değil ama yaptırım uygulamıyoruz. Yaptırım uygulamıyoruz ama bahçesini, çiçeğini, meyvesini sulayan vatandaş da bunu usulüne uygun sulamıyor. Hortumu takıyor, istediği gibi herhangi bir tedbir almadan fazla fazla suyu tüketerek bahçesini sulayabiliyor.  Oysa daha teknolojik yöntemlerle bunu yapsa kendisinin de su faturası şişkin gelmez sonra bize itiraz etmez hem de su tasarrufuna önemli bir katkı yapar amacı da hasıl olur. Bu konuda vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz.”

Dereceye giren öğrencilere ödülleri sunuldu

Başkan Seçer’in konuşmasının ardından MESKİ çalışanlarından Nebi Şengezer, söz ve müziği kendisine ait olan ‘Onun adı MESKİ’ adlı şarkıyı seslendirdi. Törende daha sonra,  resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Başkan Seçer 5-8 yaş grubunda birinci olan Büşra İnce’ye ödülünü sunduktan sonra 9-13 yaş kategorisinde birinci olan ve İzmir’de olduğu için törene katılamayan Sura Yaşa ile görüntülü konuşma yaparak tebrik etti.

“Aslında tüm çocuklar başarılı”

Başkan Seçer, resim yarışması jürisinde yer alan ressam Ahmet Yeşil, Kadir Akyol, Orçun Çadırcı, Mehtap Soğuk ve Mehmet Ali Mazmancı’ya da teşekkür plaketi sundu.

Başkan Seçer, “Herkes belediye başkanı olabilir ama herkes Ahmet Yeşil olamaz. Çünkü o bir sanatçı.  O duygularını, acılarını, düşüncelerini tuvale döküyor. Sanatçıları barış elçisi olarak görüyorum. Onların genetik şifreleri farklı. Onlar kötülük duygularından arındırılmış. Sanat başka, sanatçılık başka” dedi.

Resim yarışmasına katılan tüm çocukların başarılı olduğunu vurgulayan Başkan Seçer,  “Aslında çocuklarımızın hepsi başarılı. Birinci, ikinci, üçüncü yok. Hepsi şampiyon. Bir uğraşı sergilediler. Suyla ilgili düşüncelerini masumane şekilde bizimle paylaştılar. Hepsini kutluyorum” ifadelerini kullandı.

5-8 yaş grubunda mansiyona değer görülen Ümmü Deliktaş, Ela Genişoğlu, Berkay Yıldız, Esmanur Akkuş’a ödül ve plaketlerini MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç sundu.

9-13 yaş grubunda mansiyona değer görülen Beril Erol, Birsu Tataroğlu ve Ali Karadamar  ödüllerini Başkan Danışmanı Ertan Liman’ın elinden alırken, 5-8 yaş grubu üçüncüsü Beste Saç ile 9-13 yaş grubu üçüncüsü Doğa Ilgın Şeker’e ödülünü Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, 5-8 yaş grubu ikincisi Emir Altındere’ye ödülünü Prof. Dr. Mehmet Ali Mazmancı, 9-13 yaş grubu ikincisi Kıraç Damar’a ise ödülünü ressam Ahmet Yeşil sundu.

Ressam Ahmet Yeşil: “Başkana inancım tam”

Ressam Ahmet Yeşil de, Başkan Seçer’in, seçildikten hemen sonra dile getirdiği “Sanata bonkör olacağım” şeklindeki sözlerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Sayın başkana inancım tam. Çok başkanlar geldi gitti, devlet başkanlarıyla resepsiyonlarda bir arada olduk. Ben hiç kimseye hak etmediği şekilde bir sözcük söylemem. Başkanın gıyabında da söyledim. Sanata bonkör olması demek sanata ve sanatçıya değer verdiği anlamına gelir. Sanata ve sanatçıya değer veren toplumlar da yükselen toplumlardır.”

Ödül alan çocuklar ve aileleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Seçer, daha sonra dereceye giren resimlerin yer aldığı sergiyi gezdi.