Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı 1. Olağanüstü Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Seçer’in 250 milyon liralık borçlanma talebi Cumhur İttifakı üyelerinin oylarıyla reddedildi. Başkan Seçer, borçlanma talebini: “Sizlerden Mersin’e yatırım ve hizmet yapma adına, hem çalışan personelimize, hem bize iş yapan memleket esnafına ödemelerimizde bir aksama yaşanmaması için, her an uygun şartlarda kredi kullanabilmem için borçlanma talep ediyorum” sözleriyle açıkladı.

Meclis üyelerinin kendisine güvenmesi isteyen Seçer: “Ben halk adına, halk yararına çalışıyorum. Benim elimi rahatlatmanız, bana destek olmanız, bana güvenmeniz lazım. Bana 500 bin insan oy verip güvenmişse, sizlerin de güvenmesi lazım. Onun için borçlanma istiyorum. Arkamızda durun, yanımızda durun, destekçi olun. Ondan sonra hesap sorun. Buna razıyız” ifadelerini kullandı.

Her işin başı sağlık Her işin başı sağlık

Seçer, borçlanma talebinin gerekçesini anlattı

Seçer, Meclis’e borçlanma yetkisi ile ilgili olarak Kasım/2019 dönemi Meclis Toplantısında 2020 yılı bütçesinin onaylandığını ve bu onayla birlikte borçlanma rızasının da verildiğini kaydetti. Seçer: “Bizim alacağımız Meclis kararı bir önceki yılın gelir bütçesinin yeniden değerleme oranının yüzde 10’una tekabül edecek kısmı ancak kullanmamıza cevaz veriyor. Yani 250 milyon lira borçlanma talebiyle geliyoruz ama aslında biz 175 milyon lira Meclis’in kararıyla borçlanma yapabileceğiz. Bunun üstü borçlanma talebimiz Bakanlığın iznine bağlı. Bu yetkiyi aslında siz bize vermişsiniz. Aslında her ilçe belediye başkanı da bütçe kararnamesinde bu yetkiyi alıyor. Ama dönüyoruz sonradan tekrar biz Meclis’ten yetki alıyoruz. Hukukçu başkanımız da var, meclis üyelerimiz de var. Bu sadece bizim Meclisimize, bizim belediyemize ait bir durum değil. Bir taraftan yetki veriliyor, bir taraftan tekrar yetki isteniyor. Bu tabi bankaların tutumundan kaynaklı. Bugün finans piyasalarında pembe tablolar olsaydı, güllük gülistanlık olsaydı hiçbir banka müdürü, hiçbir banka bunu bizden talep etmezdi. Bir kere bunun irdelenmesi lazım. Sadece bizi ilgilendiren bir konu değil. Bizi ilgilendiren konu şu ki, Meclis olarak siz bütçemi onaylamışsınız ve demişsiniz ki, ‘bu bütçenin gerçekleşmesi için yani hizmetin ve yatırımların yapılabilmesi için 250 milyon lira borçlanma rızasını da veriyorum’ demek istemişsiniz. Şimdi benim demek istediğim de ondan öte bir şey değil. Neden? ‘Ama vermişim niye bir daha istiyorsun?’ Bankalar bu borcu bana kullandırsa istemeyeceğim. Ama ayrı, münhasıran bir karar istiyor benden. Onun için tekrar bunu getiriyorum” dedi.