Merkez Bankası’nın faiz hamlesinden sonra kamu bankalarının da konut kredi faiz oranını yüzde 0.99’a çekmesi ev sahibi olmak isteyenlere ‘ev aldıracak’ fırsatların kapısını aralıyor.

Her işin başı sağlık Her işin başı sağlık

Faiz indirimleri gayrimenkul sektöründe de olumlu karşılanırken, bayram öncesi ekonomide atılan bu adımı değerlendiren MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Konut faiz oranlarının indirilmesi, hem konut alıcısı hem sektör için önemli bir can suyu oldu ve piyasalara bayram havası erken geldi” dedi.

“Yeni maliyetler henüz binalara yansımadı”

Düşük faiz-uzun vade ikilisinin ilk etapta konuta ihtiyaç duyanları harekete geçireceğini ifade eden MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, şunları söyledi: “Faizlerin yüzde 1’in altına inmesi önemli bir adım. Konut alıcıları için ise şuan diğer önemli bir fırsat: “fiyatlar”.  Çünkü bir yıl içerisinde malzeme fiyatlarında inşaat malzemeleri fiyatlarında işçiliklerde dâhil olmak üzere yaklaşık olarak yüzde 50-70 oranında bir artış oldu. Bir binanın yapılışında 400-450 kalem sektörle iş yapılıyor. Bütün bu sektörlerin hepsinde artış var, ancak bu maliyet artışları henüz satış fiyatlarına yansımadı. Alıcı için bu dönem fırsat dönemi diyebiliriz.”

“Fiyatlar Böyle Gitmeyecek”

2019'da stokların erimesiyle birlikte yeni projelerde fiyatların artacağına dikkat çeken Nesim Ekinci, "Özellikle markalı konut üretenler 2 yıldır fiyatları sabit tutmaya gayret etti. Maliyetler bugüne kadar devam eden projelere yansımadı ancak bu böyle gitmeyecek. Bundan sonra yapılacak projelerde bugünün fiyatlarını görmek mümkün olmayacak. O nedenle konut alma niyetinde olanlar bir an önce kendilerine uygun daireleri belirleyip bu faiz indiriminden de faydalanarak harekete geçmeliler" uyarısında bulundu.

Gayrimenkulde Yatırım Yapmak İçin Cazip Bir Dönem”

Öte yandan hükümetin geçtiğimiz aylarda konut ve tapu vergilerine yönelik indirimleri yılsonuna kadar uzattığını hatırlatan Nesim Ekinci, “ Mart ayında tapu harçlarının yüzde 4'den 3'e’ ve ‘Konutta KDV’nin yüzde 18'den 8'e’ indirildiği uygulama 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı. Banka kredileri, tapu masrafları uygunken şu anda stokta da evler varken ve fiyatlarda uygunken gayrimenkulde yatırım yapmak için cazip bir dönem” dedi.

Nesim Ekinci, dövizde artış beklentisinin de artık kalmadığını ve konutu yatırım aracı olarak değerlendiren alıcıların da bu fırsat dönemini değerlendireceğini belirterek, Eylül ayından sonra piyasalarda ciddi bir hareketlenmenin yaşanacağını ifade etti.

Mersin’in de turizm, ticaret ve nüfus dinamikleri ile önemli bir gelişme kaydederek hem Akdeniz Bölgesi’nin hem de Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri haline geldiğine değinen Nesim Ekinci, ulaşımda da kentte dev yatırımların devam ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Hızlı tren çalışmaları olsun, otoyol bağlantıları olsun Çukurova Havalimanı’nda yürütülen aralıksız çalışmalar olsun tamamlandığında Mersinimizi uluslararası ticarette daha da önemli bir cazibe merkezi haline getirecek. İnşaat sektörümüz son yıllarda kentimize yakışacak bir değişime uğramış ve bugün kaliteli konut üretiminde büyükşehirler ile yarışacak duruma gelmiştir. Bu nedenle biz konut alacak yatırımcılara sesleniyor ve kentimize davet ediyoruz.”