Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Tenceremiz Paylaşım İçin Kaynıyor” sloganıyla Başkan Vahap Seçer öncülüğünde “Mahalle Mutfakları” projesiyle bir sosyal belediyecilik örneğini daha hayata geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi, ilkini Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde bulunan Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi yerleşkesinde hizmete kazandırdığı Mahalle Mutfağı’nın yanı sıra 3 mobil dağıtım aracıyla da akşam 17.00-19.00 saatleri arasında kentin farklı mahallelerindeki yurttaşlara “3 TL’ye 3 çeşit yemek” hizmeti sunuyor. Büyükşehir’in “Mobil Mutfak” aracında ise dezavantajlı mahallelerdeki yurttaşlara yemekler ücretsiz ulaştırılıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle hassasiyetini en üst seviyede tutan Büyükşehir Belediyesi, yemeklerin yapımından dağıtımına kadar hijyen tedbirlerine büyük önem veriyor. Bu kapsamda yurttaşlar kaplar içerisinde aldıkları yemekleri evlerine götürüp tüketebiliyor. Büyükşehir ayrıca 770 yaş almış ve hasta yurttaşa yemeklerini ücretsiz bir şekilde ulaştırarak Koronavirüs nedeniyle yaşadıkları zorlu süreci hafifletiyor.

İlki Halkkent Mahallesi’nde hizmete girdi

Her işin başı sağlık Her işin başı sağlık

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı ikinci birleşiminde, meclis üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul gören “Mahalle Mutfakları”, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından çok kısa bir sürede hayata geçirildi. İlki Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde yer alan Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi yerleşkesinde hizmete giren Mahalle Mutfağı’nda hafta içi her gün yurttaşlar 3 TL’ye 3 çeşit yemek yiyebiliyor. Ayrıca 3 mobil dağıtım aracıyla da dezavantajlı mahallelerde dönüşümlü olarak hizmet veriliyor.

3 TL’ye 3 çeşit sıcak yemeğe ulaşma imkanı sunuyor

Türkiye’nin birçok kentinden göç alarak farklı kültürlere ve kimliklere kucak açan Halkkent Mahallesi yaklaşık 17 bin, Güneykent Mahallesi ise 13 bin civarı yurttaşı bünyesinde barındırıyor. Çoğunlukla asgari ücretle çalışan yurttaşların ikamet ettikleri mahallelerde, emekli ve memurlar da önemli bir kesimi oluşturuyor. Kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan mahallelerdeki çalışan yurttaşların çoğu, akşam mesai bitiminde toplu taşıma araçlarında geçen yaklaşık 40 dakikalık bir zaman diliminin ardından evlerine ulaşabiliyor. İlki bu tarz bir yapıya sahip bir bölgede hizmete giren Mahalle Mutfağı, vatandaşa akşam saatlerinde 3 TL’ye 3 çeşit sıcak yemeğe ulaşma imkanı sunuyor.

Büyükşehir, yılın yalnızca bir ayı değil her ayı tenceresinde pişen yemeği paylaşıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle Ramazan Ayı’nda hizmet veren “Mobil Mutfak” TIR’ı da yılın 12 ayı dar gelirli yurttaşlara ücretsiz yemek hizmeti verecek şekilde işleve alındı. Büyükşehir Belediyesi, merkezde ve ilçelerde özellikle dar gelirli yurttaşların yoğunluklu olarak yaşadığı mahallelerde “Mobil Mutfak” aracı ile ücretsiz yemek hizmeti sunarak yılın yalnızca bir ayı değil her ayı tenceresinde pişen yemeği paylaşıyor.

770 yaş almış ve hasta yurttaşa ücretsiz yemek hizmeti sunuluyor

Koronavirüs salgını nedeniyle “Evde Kal!” çağrısına uyan yaş almış ve hasta yurttaşlara destek olan Büyükşehir Belediyesi, tenceresindeki yemeği paylaşarak zorlu geçen sürecin yükünü hafifletiyor. Büyükşehir Belediyesi, Mahalle Mutfakları ile hafta içi her gün öğle saatlerinde 438 hanede yaşayan 770 yaş almış ve hasta vatandaşın evinin kapısına kadar giderek ücretsiz yemek hizmeti sunuyor.

Salgına karşı hijyen en üst seviyede tutuluyor

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, dünyayı tehdit eden Koronavirüs salgınına karşı yemek üretim ve dağıtım alanlarındaki hijyeni en üst seviyede tuttuklarını belirterek, “Aynı hassasiyeti bizler de gösteriyoruz. Hem yemek pişirdiğimiz alanlarda hem de servis yaptığımız alanlarda hijyen konusu bizim için de çok önemli. Ürettiğimiz ve dağıttığımız alanlarda dezenfeksiyon işlemini çok önemsiyoruz. Bu konuda günlük bakımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Personellerimizi de bu konuda ciddi bir eğitim sürecine aldık ve gerçekten bu hassas konunun üzerinde duruyoruz” dedi.

“Bu çalışmayı diğer mahallelerde, özellikle dezavantajlı bölgelerde sürdüreceğiz”

İlkini Halkkent Mahallesi’nde hizmete sundukları “Mahalle Mutfakları” ile özellikle dezavantajlı bölgelerdeki yurttaşlara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Serdal Gökayaz, “Mahalle Mutfakları’nın Meclis’ten geçmesiyle birlikte ilk çalışmayı Halkkent’te bulunan Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’mizde yapmış bulunmaktayız. Buradaki amacımız özellikle dezavantajlı bölgelerde vatandaşlarımıza 3 TL’ye 3 çeşit yemek sunmak. Bu çalışmayı daha sonra diğer mahallelerde, özellikle dezavantajlı bölgelerde sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız aile durumlarına göre talep ettikleri ölçüde evlerine götürebiliyor”

Mahalle Mutfağı modelinin işleyişinden de bahseden Gökayaz, “Burada iki tür hizmet sunuyoruz. Vatandaşlarımız isterlerse gelip yemeklerini burada yiyebiliyor. İsterlerse de aile durumlarına göre talep ettikleri ölçüde evlerine götürebiliyor. 3 TL şeklinde sembolik bir rakam belirledik” ifadelerini kullandı.